Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούει τα προβλήματα των παραγωγικών φορέων της Κρήτης σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου | ΝΔ/ Δελτίο Τύπου
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: «Βρέχει λεφτά και κρατάμε ομπρέλα – η κυβέρνηση παίζει θέατρο»

Επίθεση του προέδρου της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για την καθυστέρηση της αξιολόγηση. «Τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ο,τι συμβαίνει και σήμερα» είπε από το Ηράκλειο
Protagon Team

Τα προβλήματα στην οικονομία που προκαλεί η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου με επαγγελματικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς της Ανατολικής Κρήτης, κατά τη δεύτερη ημέρα της περιοδείας του στο νησί. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για «θέατρο» της κυβέρνησης για το θέμα των «αντίμετρων».

Μιλώντας στη σύσκεψη το πρωί της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι «πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία» και εξήγησε ότι «λόγος είναι ότι θα μειώσει το κόστος δανεισμού του κράτους και θα συμπαρασύρει το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες και τελικά το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις».

Κατηγόρησε λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης, την κυβέρνηση ότι, καθυστερώντας να κλείσει την αξιολόγηση, «δεν μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Για να τα πω απλά: Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα. Αυτό είναι το κόστος μιας συνεχούς διαπραγμάτευσης που έχει έντονα θεατρικά χαρακτηριστικά. Τα περιβόητα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο εάν ξεπεράσουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Ό,τι συμβαίνει και σήμερα. Και σήμερα, εάν ξεπεράσουμε τους στόχους έχουμε τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κάποια χρήματα πίσω. Αρα, όλο αυτό είναι ένα θέατρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα έχουμε μέτρα 2% του ΑΕΠ Μείωση του αφορολόγητου και με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, μείωση των συντάξεων».

Φορείς του Ηρακλείου δώρισαν στον κ. Μητσοτάκη το σπουδαίο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη»

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο βιβλίο «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» των Ντάρον Ατζέμογλου και ο Τζέιμς Ρόμπινσον, το οποίο του δώρισαν εκπρόσωποι των φορέων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

«Το βιβλίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «εξηγεί γιατί οι κοινωνίες, οι οποίες πετυχαίνουν είναι τελικά αυτές που έχουν ανοιχτούς συμμετοχικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτές που δίνουν, δηλαδή, την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους της ιδιωτικής οικονομίας να συμμετέχουν στη δημιουργία και την κατανομή του πλούτου». Και πρόσθεσε: «Τα έθνη που αποτυγχάνουν, είναι κατεξοχήν αυτά όπου κλειστές συντεχνίες, κλειστές ολιγαρχίες νέμονται τον πλούτο προς όφελός τους και όχι προς όφελος της κοινωνίας. Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο μετασχηματισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να μιλήσουμε, επιτέλους, με θάρρος για το πως ο πλούτος δημιουργείται από την ιδιωτική οικονομία και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Για το πως θα αποποινικοποιήσουμε την έννοια της επιχειρηματικότητας. Για το πως θα τοποθετήσουμε το ρόλο του Κράτους στο σωστό του πλαίσιο, ως ένα πάροχο ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών και ένα φορέα που ρυθμίζει με τρόπο αντιγραφειοκρατικό τη λειτουργία της αγοράς».

Για τα «κόκκινα δάνεια», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει τη δική της αναλυτική και τεκμηριωμένη πρόταση, τη «Δεύτερη Ευκαιρία» και υπογράμμισε: «Είναι πιο απλή και λειτουργική από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που πρότεινε η κυβέρνηση. Βάζει το βάρος στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Ενώ οι όποιες ρυθμίσεις συμπαρασύρουν και τις οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο».

Μιλώντας για τις βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.), ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας επιτρέπει να συγκεντρώνουμε την παραγωγική μας βάση σε οργανωμένες περιοχές, οι οποίες πρέπει να προσφέρουν βασικές ποιοτικές υποδομές. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο. Πρέπει ο φορέας διαχείρισης των ΒΙΠΕ να επενδύσει σε αυτές περισσότερα κονδύλια. Η πραγματικότητα λέει ότι νέες επενδύσεις πρέπει να γίνονται εντός οργανωμένων χώρων».

Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και οι αγρότες να στραφούν από τις λογικές των επιδοτήσεων στην λογική παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. «Ποιοτικό προϊόν», είπε, «είναι εκείνο που έχει καλή σχέση ποιότητας και κόστους, ώστε η τιμή του να είναι ανταγωνιστική. Για να έχουμε εθνική στρατηγική εξαγωγών απαιτείται να δούμε το όλο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Το ζήτημα του κόστους ενέργειας και το κόστος χρηματοδότησης είναι απολύτως καθοριστικό».

Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δήλωσε: «Η Κρήτη πρέπει να γίνει ένα εργοστάσιο παραγωγής καθαρής ενέργειας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να μπορεί να την πουλάει στο σύστημα. Άρα, πρέπει να διασυνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Είναι το μέλλον. Και το μέλλον είναι ήδη εδώ».

ΚΙΔΗΣΟ: Ο κ. Μητσοτάκης δεν βγάζει άχνα για όσα πρέπει να φτιάξουμε

 «”Βρέχει λεφτά και εμείς κρατάμε ομπρέλα” είπε ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να βγάλει άχνα για όσα πρέπει να φτιάξουμε στο κράτος και τους θεσμούς μας», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).

«Είναι ολοένα και πιο κατανοητό γιατί όλοι στο κόμμα του, του ιδίου μη εξαιρουμένου, καθιστούν πιο επίκαιρο από ποτέ, αυτό που απομόνωσαν για να κρύψουν την απροθυμία τους για αλλαγές: “Λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών στη χώρα μας”», τονίζει το κίνημα του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Λεφτά υπάρχουν, εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελείς ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα», συνεχίζει το ΚΙΔΗΣΟ, προσθέτοντας ότι «χωρίς οριστικό διαζύγιο με το παρελθόν, τα συμφέροντα και τις παθογένειες που συντηρούν για να ευημερούν οι λίγοι, θα συνεχίσει να “βρέχει” μόνο μέτρα, όποιος κι αν είναι κυβέρνηση».