Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν γνώριζε ότι ο (παραιτηθείς πλέον) Μάικλ Φλιν ήταν «πράκτορας ξένων συμφερόντων», όταν του έδωσε τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας. Αυτό υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Παραδοχή κάπως παράδοξη γιατί οι σχέσεις του Φλιν με ξένες χώρες -και ειδικά με την Τουρκία- ήταν γνωστές πριν από τις προεδρικό εκλογές και ήλθαν στο προσκήνιο αμέσως όταν ο Φλιν εμφανίστηκε ως εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας προτού ακόμη αναλάβει την θέση.
Οταν, πάντως, ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ είπε: «Δεν πιστεύω ότι ήταν γνωστό».
Σε άλλο ερώτημα για το αν ο πρόεδρος θα όριζε τον Φλιν σε αυτή την θέση εάν γνώριζε τη σχέση του με ξένες χώρες, ο Σπάισερ απάντησε: «Δεν ξέρω, είναι υποθετικό (ενν. ερώτημα). Δεν γνωρίζω τι συζητήθηκε πριν από τον ορισμό σε σχέση με το παρελθόν και το βιογραφικό του».
Για περισσότερα, ο Σπάισερ παρέπεμψε αφενός στα έγγραφα που κατέθεσε ο Φλιν στο υπουργείο και μετά στον ίδιο.
Ο Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο, έπειτα από λιγότερο από ένα μήνα, όταν αποκαλύφθηκε ότι παραπλάνησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς σχετικά με τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέμβριο με τον ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η κριτική επικεντρώθηκε ειδικά στο ότι ο Φλιν, που ακόμη δεν είχε αναλάβει καθήκοντα και άρα δεν είχε θεσμικό ρόλο, εμπλεκόταν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι αποκαλύψεις για τον Φλιν δεν σταμάτησαν εκεί. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και όσο ήταν σύμβουλος του Τραμπ, ο Φλιν ασκούσε λόμπινγκ για μια εταιρεία, η οποία σχετιζόταν με την τουρκική κυβέρνηση. Το αντίτιμο των υπηρεσιών ήταν 530.000 δολάρια.
Μέρος της παρέμβασης του Φλιν ήταν ένα άρθρο από τον ίδιο με το οποίο καλούσε στην παράδοση του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, η οποία τον κατηγορεί για την οργάνωση του πραξικοπήματος.
Η εταιρεία συμβουλών του Φλιν, την οποία είχε ιδρύσει μετά την αποστρατεία του, υπέβαλε τα σχετικά έγγραφα για αυτήν την περίπτωση στο υπουργείο Δικαιοσύνης μόλις αυτήν την εβδομάδα. Τυπικά, η μη αποκάλυψη αυτής της δραστηριότητας υπέρ ξένων κυβερνήσεων ή εταιρειών είναι κακούργημα, αν και σπάνια προχωρούν αυτές οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, γράφει ο Guardian.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως συμβούλου εθνικής ασφάλειας, ο Φλιν δεσμεύεται να μην εργαστεί υπέρ ξένης κυβέρνησης ή υπηρεσίας για πέντε χρόνια μετά την λήξη των καθηκόντων.