Κώστας Αλ. Καραμανλής (αριστερά) και Κώστας Αχ. Καραμανλής. Ο τελευταίος επιτέθηκε κατά του Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζοντάς τον «καραμανλικό ευκαιρίας» | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ
Επικαιρότητα

Οι Καραμανλικοί ανοίγουν μέτωπο με τον Καμμένο

Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, ανιψιός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, έσπευσε να ηγηθεί της «γαλάζιας» εκστρατείας κατά του σφετερισμού της κληρονομιάς του καραμανλισμού τον οποίο επιχειρεί απροκάλυπτα ο υπουργός Αμυνας.
Protagon Team

Είναι καιρός που ο Πάνος Καμμένος προσπαθεί να εμφανίσει τον εαυτό του και το κόμμα του ως κληρονόμους του καραμανλισμού. Ο στόχος προφανής: κάποιες ψήφοι και πολιτική επιβίωση την ώρα που εφαρμόζει τα πιο σκληρά μνημονιακά μέτρα. Και όσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεχίζει τη σιωπή του αυτός ο μύθος συντηρείται από τρίτους εντέχνως. Αλλωστε παράλληλα υπάρχει και η γνωστή παραφιλολογία για την υπόγεια σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με τους λεγόμενους «καραμανλικούς» της ΝΔ που με τη σειρά της είχε προκύψει ύστερα από την τοποθέτηση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και συντηρείται με τις συχνές υμνολογίες των υπουργών για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009. Ε, αυτό το σχήμα ήρθε να διαλυθεί με τον πιο εμφατικό τρόπο από έναν αληθινό κληρονόμο της πολιτικής δυναστείας των Καραμανλήδων.

«Και με τον Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται». Η ατάκα αφορούσε βέβαια τον υπουργό Αμυνας. Αλλά το ότι προερχόταν από έναν Καραμανλή, τον βουλευτή Σερρών της ΝΔ, Κώστα Αχιλλέα Καραμανλή, ανιψιό του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και εξάδελφο του Κώστα Καραμανλή (του Αλέκου), εμπεριέχει τον πλέον δυνατό συμβολισμό: Οι Καραμανλήδες δεν θέλουν τον Καμμένο, θεωρούν ότι είναι «καραμανλικός ευκαιρίας και καραμανλικός α λα καρτ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής Σερρών μίλησε στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM. Σύμφωνα, μάλιστα, με την «Καθημερινή» βρισκόταν σε συνεννόηση τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον εξάδελφό του πρώην πρωθυπουργό για την παρέμβασή του. Και δεν θα είναι η μόνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διονύση Νασσόπουλου στα «ΝΕΑ», η παρέμβαση του κ. Καραμανλή αποτελεί την αφετηρία μιας συντονισμένης αντεπίθεσης της ΝΔ κατά Καμμένου, η οποία θα κλιμακωθεί από πλειάδα στελεχών.

Αλλά σε κάθε περίπτωση ο συμβολισμός είναι ξεχωριστός. Ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ άλλωστε εμφανίζεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επίκληση του «καραμανλισμού» από πρόσωπα που ουδεμία σχέση έχουν μαζί του και παριστάνουν τους καραμανλικούς «για προσωπικές στρατηγικές», όπως λέει ο ίδιος. Φέρεται να είναι προσβεβλημένος από την πολιτική και σκηνική παρουσία του κ. Καμμένου, που «δεν θυμίζει σε τίποτα τους Καραμανλήδες». Ενοχλημένος φέρεται και από κινήσεις στελεχών των ΑΝΕΛ στη Μακεδονία, όπου περίπου εμφανίζονται ως εκφραστές του Κώστα Καραμανλή.

«Βλέπω τώρα τελευταία διάφορους εκτός ΝΔ να παριστάνουν τους αυτόκλητους υπερασπιστές του καραμανλισμού και οι περισσότεροι το κάνουν απλά για να αλιεύσουν ψήφους» είπε ο κ. Καραμανλής. Δεν πρέπει μάλιστα να θεωρείται τυχαίο ότι ήταν εκείνος που έσπευσε με τη ραδιοφωνική συνέντευξή του να κηρύξει την επίθεση της ΝΔ προς τον κ. Καμμένο, σύμφωνα με την οδηγία «να κοπούν οι γέφυρες» με τον υπουργό Αμυνας την οποία έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος τη Δευτέρα.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι ο υπουργός Αμυνας δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες του ιδρυτή της παράταξης, που έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. ««Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαζε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό συμφέρον, χωρίς μεγάλα λόγια και χωρίς λαϊκισμούς. Αν κάτι σημαίνει να πιστεύεις στις αρχές αυτές, σημαίνει να πιστεύεις στη δωρικότητα, στο μέτρο και στη σοβαρότητα. Λυπάμαι, αλλά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ απέχει από αυτές τις αρχές. Και με τον κ. Τσίπρα και με τον Καραμανλή δεν γίνεται! Δεν μπορούμε να είμαστε εκτός ΝΔ, δεν μπορεί να ανεβαίνουμε στις καλένδες της τρέλας και μετά να λέμε ότι είμαστε υποστηρικτές του καραμανλισμού, αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα χαρακτήρισε «υστερίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τα περί συνεννόησης του Κώστα Καραμανλή με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ για την εκλογή του κ. Παυλόπουλου στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Κατά την «Καθημερινή» το μήνυμα της οικογένειας Καραμανλή έχει ήδη σταλεί από τον περασμένο Οκτώβριο όταν στο Συνέδριο για την Ελλάδα που διοργάνωσε το Iδρυμα Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Tufts, είχε σταλεί πρόσκληση προς τον κ. Μητσοτάκη και όχι προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: αυτή ήταν η επίσημη σφραγίδα στον τερματισμό των σεναρίων σύμπλευσης με τον κ. Τσίπρα και είχε ερμηνευθεί ως έμπρακτη στήριξη προς τον κ. Μητσοτάκη και ως μήνυμα νηνεμίας στο εσωκομματικό πεδίο. Παρών στο Tufts ήταν τότε και ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής που κλήθηκε να ξεκαθαρίσει το καραμανλικό μήνυμα, γράφει η Αριστοτελία Πελώνη στην «Καθημερινή».

Παράλληλα πάντως, ο βουλευτής Σερρών προχώρησε και σε πλήρη κάλυψη του εξαδέλφου του για τον σιωπηλό δρόμο που ακολουθεί μετά την εκλογική ήττα του 2009. «Στο δημοψήφισμα ο Καραμανλής πήρε θέση ξεκάθαρη. Οταν ο Κώστας Καραμανλής έπρεπε να πει κάτι, το είπε. Θυμηθείτε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή “όταν όλοι οι άλλοι μιλούν, κάποιοι πρέπει να σιωπούν”. Οι παρεμβάσεις ενός πρώην Πρωθυπουργού, όχι μόνο του Κώστα Καραμανλή, οποιουδήποτε πρώην Πρωθυπουργού, πρέπει να είναι μετρημένες και πολύ σοβαρές» ήταν το μήνυμά του βουλευτή Σερρών.