Οταν πριν από λίγους μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκινούσε την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές, παρουσιάζοντας στους Γάλλους το κίνημά του, «En Marche!», λίγοι του έδιναν ελπίδες. Κατέβαινε ως ανεξάρτητος και παρά τους κλυδωνισμούς στα συστημικά κόμματα, όλοι προεξοφλούσαν επικράτηση της γκωλικής Δεξιάς. Αλλωστε ήταν βέβαιο ότι όλοι στο τέλος θα συσπειρώνονταν απέναντι στον εφιάλτη της ανόδου στην εξουσία της Μαρίν Λεπέν.
Απομένουν έξι εβδομάδες ως τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Και για πρώτη φορά, ο νεαρός Μακρόν εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις ως πρώτος. Οχι μόνο μπροστά από τους άλλους υποψηφίους του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου», αλλά και μπροστά από την ακροδεξιά Λεπέν. Την οποία δε, σε κάθε περίπτωση, κατατροπώνει στον β’ γύρο του Μαΐου.
Είναι προφανές ότι ο κεντρώος υποψήφιος, που είχε προλάβει να παραιτηθεί από το υπουργείο Οικονομίας της κυβέρνησης Φρανσουά Ολάντ γλιτώνοντας τη φθορά της, κερδίζει τους ψηφοφόρους που απομακρύνονται από τον χτυπημένο από τα σκάνδαλα Φρανσουά Φιγιόν, τον υποψήφιο της Δεξιάς. Και σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive που δόθηκε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, συγκεντρώνει πλέον το 26% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 25% για την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου, το ποσοστό της οποίας παραμένει σταθερό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για τη France Televisions. Μέσα σε δύο εβδομάδες ο Μακρόν κέρδισε έξι ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών ο πρώην υπουργός Οικονομίας φαίνεται να επικρατεί της Λεπέν με 65% των ψήφων (+5%) έναντι 35% (-5%).
Αυτή είναι η πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Harris Interactive για τη France Televisions μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας μεταξύ του Μακρόν και του Φρανσουά Μπαϊρού, προέδρου του κεντρώου MoDem. Είναι προφανές ότι δίπλα από τον νεαρό και φρέσκο Μακρόν σπεύδουν να συμπαραταχθούν όλο και περισσότερα στελέχη της γαλλικής πολιτικής σκηνής, δίνοντάς του έναν αέρα νίκης. Αλλωστε ο βασικός του αντίπαλος δύσκολα θα προλάβει να ανακάμψει.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Φιγιόν –η εκστρατεία του οποίου πλήττεται επί έναν και πλέον μήνα με το σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου του και δύο παιδιών του– παραμένει στην τρίτη θέση με 20% των προθέσεων ψήφου, υποχωρώντας κατά μια μονάδα.
Ακολουθούν στη συνέχεια ο σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν (13%, -1) και ο υποψήφιος του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (ριζοσπαστική αριστερά) Ζαν-Λικ Μελανσόν (12%, -1).
Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν του δεξιού κόμματος «Εγερση της Γαλλίας» παραμένει σταθερός στο 3% των προθέσεων ψήφου, μπροστά από τη Ναταλί Αρτό (άκρα αριστερά, σταθερή στο 1%) και τον Φιλίπ Πουτού (άκρα αριστερά) που πέφτει κάτω από το 0,5% στις προθέσεις ψήφου.
Ανάμεσα στα κριτήρια βάσει των οποίων ψήφισαν οι ερωτηθέντες περιλαμβάνονται αρχικά το πρόγραμμα του υποψηφίου (63%), η ικανότητά του να φέρει νέες ιδέες (57%), η επιθυμία ο υποψήφιός τους να κερδίσει στις εκλογές (56%), η ειλικρίνεια του υποψηφίου (54%).
Το 82% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται (πολύ ή αρκετά) για τις προεδρικές εκλογές, ενώ το 18% δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα ή αδιαφορεί τελείως.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο Διαδίκτυο από 6 έως Μαρτίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.533 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων και περιθώριο λάθους 0,6 έως 1,6 μονάδα.