Ο προπονητής, Λουίς Ενρίκε, που ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει. Ο Σέρχι Ρομπέρτο που δεν σταμάτησε να το παλεύει ούτε στο 95ο λεπτό και σκόραρε. Η Μπάρτσα των άθλων | Reuters / Albert Gea
Επικαιρότητα

Η Μπάρτσα χώρεσε δύο άθλους στον ίδιο αγώνα

Εγινε η πρώτη ομάδα που ανέτρεψε ένα 4-0. Οταν χρειάστηκε άλλα τρία γκολ, τα έβαλε μετά το 88'. Χώρεσε δυο απίστευτα κατορθώματα στον ίδιο αγώνα. Ακόμα κι αν δεν πάρει την Κούπα, αυτή η πρόκριση θα μνημονεύεται από τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου ως το μεγαλύτερο απ' όλα τα έπη της
Sportscaster

Καμία ομάδα στα χρονικά του Champions League -και όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων- δεν είχε κατορθώσει να «επιστρέψει» από ένα τέτοιο σκορ. Δεν είχε συμβεί ποτέ, στις 158 προηγούμενες περιπτώσεις που μία ομάδα έχασε το πρώτο παιχνίδι νοκ-άουτ αγώνα με 4-0, να πάρει την πρόκριση στη ρεβάνς. Δεν είχε συμβεί, επειδή είναι αδύνατον. Εκτός αν μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, που όλα τα μπορεί.

«Αν μία ομάδα μπορεί να μας βάλει τέσσερα γκολ, τότε εμείς μπορούμε να βάλουμε έξι σε αυτήν», είχε δηλώσει στη συνέντευξη Τυπου πριν από τον αγώνα ο Λουίς Ενρίκε, θέλοντας να υπογραμμίσει την πίστη της ομάδας του στη μεγάλη ανατροπή. Πέτυχε και το σκορ: 6-1. Το πίστευαν και οι οπαδοί της, αν κρίνει κανείς από τα 90.000 σημαιάκια που ανέμιζαν στις κερκίδες του ασφυκτικά γεμάτου «Καμπ Νου».

Το πίστευαν -πάνω απ’ όλους- αυτοί οι καταπληκτικοί ποδοσφαιριστές -ο Μέσι, ο Νεϊμάρ, ο Σουάρες και οι υπόλοιποι- που ο ποδοσφαιρικός τους εγωισμός είχε τσαλακωθεί πριν από 15 μέρες στο Παρίσι. Η Μπαρτσελόνα ολόκληρη, ως οργανισμός, αμφισβητήθηκε. Το τέλος της «αυτοκρατορίας» της προεξοφλήθηκε. Ο προπονητής της ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι θα αποχωρήσει. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ένα πληγωμένο θηρίο.

Ο πίνακας του σκορ. Τρία γκολ μετά το 88ο λεπτό για την Μπαρτσελόνα και ιστορική πρόκριση (REUTERS)

Η Μπαρτσελόνα χώρεσε δυο «άθλους» στον ίδιο αγώνα. Οχι μόνο πίστεψε ότι μπορεί να προκριθεί, κόντρα σε κάθε προγνωστικό, σε κάθε λογική, αλλά συνέχισε να το πιστεύει και στο σημείο που όλες οι άλλες ομάδες θα τα παρατούσαν. Μετά το 3-0, που είχε σηκώσει τους Καταλανούς όρθιους στις εξέδρες να περιμένουν το τέταρτο τέρμα, της πρόκρισης, ένα «τούβλο» του Εντινσον Καβάνι από το ύψος του πέναλτι φάνηκε να σκοτώνει το καταλανικό όνειρο. Αυτό το γκολ σήμαινε ότι οι γηπεδούχοι, για να συνεχίσουν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι, έπρεπε να πετύχουν άλλα τρία γκολ. Αδύνατον Νο 2. Κι όμως, τα έβαλαν – και τα έβαλαν μετά το 88′. Μέχρι το λεπτό εκείνο, το σκορ ήταν ακόμα 3-1 και τα πάντα έμοιαζαν χαμένα, όμως κανείς από τους θεατές δεν διανοήθηκε να εγκαταλείψει το γήπεδο. Ηταν η πίστη τους στο «θαύμα»; Ηταν η μαγεία του συγκλονιστικού αγώνα; Η αγαπημένη τους ομάδα, πάντως, τους αποζημίωσε με μια ιστορική βραδιά – πέρα από κάθε φαντασία.

Ο Νεϊμάρ έκανε το 4-1 με φοβερή εκτέλεση φάουλ, και στην επόμενη φάση (89′) ευστόχησε σε πέναλτι που κέρδισε ο Λουίς Σουάρες. Το πέναλτι ήταν… εφεύρεση του διαιτητή, όμως τέτοιες λεπτομέρειες η Ιστορία της αγνοεί. Ακόμα και τότε, στο 5-1, η πρόκριση ήταν σχεδόν απίθανη. Η άμμος στην κλεψύδρα έμοιαζε απελπιστικά λίγη. Η Μπαρτσελόνα, όμως, νίκησε και τον χρόνο. Στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, η «χρυσή αλλαγή» του Ενρίκε, ο Σέρχι Ρομπέρτο, σκόραρε για το 6-1. Οπως είπε στο τέλος του αγώνα ο απερχόμενος προπονητής των Καταλανών, «το έκτο γκολ το έβαλε μέχρι και ο τελευταίος οπαδός της Μπαρτσελόνα στην άκρη του κόσμου».

Το έκτο! Ο Σέρχι Ρομπέρτο με υπερπροσπάθεια στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Μέσι (αριστερά) και Πικέ (πίσω του) παρακολουθούν με την ελπίδα του απίστευτου (Reuters)

Ο… φουκαράς ο Ουνάι Εμερι, ο προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, θα ψάχνει για ψυχίατρο. «Είδε κι έπαθε», ο Βάσκος, να σπάσει την… κατάρα που τον καταδίωκε όταν αντιμετώπιζε τους Καταλανούς. Προτού πάει να δουλέψει στο Παρίσι, είχε συναντήσει την Μπαρτσελόνα, ως προπονητής της Αλμερία, της Βαλένθια και της Σεβίλλης, 23 φορές. Τη νίκησε μόνο μια φορά. Σε 23 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις, μετρούσε έξι ισοπαλίες και 16 ήττες. Τώρα, η Παρί του πήγε στη Βαρκελώνη αήττητη στο εφετινό Champions League (σε 7 αγώνες), και με ένα 4-0 υπέρ της, που η Στατιστική διαβεβαίωνε ότι είναι ακατάρριπτο. Αλλά ο Εμερι επιστρέφει στη Γαλλία χωρίς τη «σίγουρη» πρόκριση. Τι να πει στους εργοδότες του, που παρακολουθούσαν από την εξέδρα; Πώς να δικαιολογηθεί γι’ αυτό το «φιάσκο του αιώνα»;

Τι νύχτα! Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα ένα κουβάρι. Κάπου στη βάση του λόφου, ο Σέρχι Ρομπέρτο, σκόρερ του έκτου γκολ (Reuters / Albert Gea)

Η Μπαρτσελόνα πίστεψε σε αυτό που οι Ισπανοί λένε «remontada». Μόνο που, για να γίνει αυτή η ανατροπή, έπρεπε να συμβούν φοβερά πράγματα. Συνέβησαν. Λες και το Σύμπαν είχε συνωμοτήσει υπέρ της τελειότερης ποδοσφαιρικής μηχανής αυτής της χιλιετίας, οι Καταλανοί έκαναν ακριβώς αυτό που έπρεπε για να προκριθούν, και οι Παριζιάνοι ό,τι χρειαζόταν για να αποκλειστούν. Οι θριαμβευτές μπήκαν στο γήπεδο με τον «αέρα» της ανωτερότητας, ευτύχησαν να προηγηθούν μόλις στο 3′ (με τον Σουάρες), και μέχρι το 49′ είχαν φτάσει τον δείκτη του σκορ στο 3-0 (με αυτογκόλ του Κιρζαβά και εκτέλεση πέναλτι του Μέσι). Οι παίκτες της Παρί, από την άλλη, άρχισαν τον αγώνα διστακτικοί, φοβισμένοι, τρακαρισμένοι. Κανένας τους δεν είχε πιστέψει ότι το 4-0 του πρώτου αγώνα είχε αποτελειώσει το «θηρίο». Ασφαλώς και θα είχαν δει στην TV τα 11 γκολ που είχε πετύχει η Μπαρτσελόνα στα δυο τελευταία της παιχνίδια για το ισπανικό πρωτάθλημα…

Η Παρί έχασε τις ευκαιρίες της, είχε ένα δοκάρι (στο 52′ με τον Καβάνι), δικαιούται να «φωνάζει» για το πέναλτι που έδωσε ο διαιτητής για να γίνει το 5-1, όμως συνολικά στον αγώνα φάνηκε πολύ «μικρή» για να πετάξει τους «Μπλαουγκράνα» εκτός Champions League. Πάνε δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Μπαρτσελόνα αποκλείστηκε τόσο νωρίς στη διοργάνωση (το 2006-2007, ως κάτοχος του τροπαίου, από τη Λίβερπουλ).

Η Μπαρτσελόνα προκρίθηκε στους «8» του Champions League. Μαζί της πανηγύρισε και το ποδόσφαιρο: ένα ματς θεαματικό, μοναδικό, συναρπαστικό μέχρι το τελευταίο του δευτερόλεπτο, απ’ αυτά που διαφημίζουν τον «βασιλιά των σπορ» στα πέρατα του Κόσμου. Ακόμα κι αν στο τέλος της σεζόν η «Μπάρτσα» δεν κατακτήσει την Κούπα, αυτή η ανατροπή αξίζει περισσότερο από κάθε τρόπαιο. Θα μνημονεύεται από τους ιστορικούς του ποδοσφαίρου ως το μεγαλύτερο απ’ όλα τα έπη της.