Μείωση κατά 1,2% σημείωσε το ΑΕΠ στο δ’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2016, έναντι της μείωσης 0,4% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του δ’ τριμήνου στις 14 Φεβρουαρίου 2017 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
Ως εκ τούτου, το σύνολο του 2016 εκτιμάται ότι έκλεισε με ύφεση 0,1% έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%, που σημαίνει ότι διαψεύδονται οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι το το 2016 έγινε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην ανάκαμψη.
Με βάση τα στοιχεία, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το δ’ τρίμηνο του 2016 μας πηγαίνουν 20 χρόνια πίσω. Και αυτό, διότι σε όρους όγκου ΑΕΠ, με εποχική και ημερολογιακή διόρθωση, το δ’ τρίμηνο του 2016 είναι το χειρότερο δ’ τρίμηνο από το 1998!
Κρίσιμο στοιχείο φυσικά τα πολύ άσχημα στοιχεία για το δ’ τρίμηνο, που καταδεικνύουν ότι η ζημιά αυτή προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, το ΑΕΠ κατά το δ’ τρίμηνο του 2016 κινήθηκε πτωτικά και σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2015, καθώς παρουσίασε μείωση κατά 1,1% έναντι της αύξησης 0,3%, που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση του 4ου τριμήνου.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι διαφορές στα στοιχεία είναι αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση.
Δεν άργησαν βέβαια να υπάρξουν οι πρώτες αντιδράσεις. Χαρακτηριστικό το tweet του Βασίλη Κικίλια, εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Και από την πλευρά του ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τη δήθεν επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τα στοιχεία τον διαψεύδουν.
Η οικονομία επέστρεψε το 2015 και παρέμεινε το 2016 σε ύφεση.
Ακόμη το ΑΕΠ δεν έχει φτάσει εκεί που ήταν το 2014.
Μάλιστα, το τέταρτο τρίμηνο του 2016, η μεταβολή του ΑΕΠ παρουσιάζει σημαντικό αρνητικό πρόσημο τόσο έναντι του προηγούμενου τριμήνου όσο και έναντι του αντίστοιχου του 2015, καθιστώντας αυτό το χειρότερο τέταρτο τρίμηνο από το 1998.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που παραμένει και διογκώνεται λόγω, κυρίως, της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Η κυβέρνηση έχει ήδη συσσωρεύσει τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην κοινωνία.
Δεν έχει όμως ούτε την ικανότητα, ούτε το σχέδιο, ούτε τη βούληση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Αντιθέτως, με την αναποτελεσματικότητα, την ανικανότητα και τις ιδεοληψίες που την χαρακτηρίζουν, σέρνει την οικονομία στη στασιμότητα και βυθίζει την κοινωνία στο τέλμα».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι «για μια ακόμη φορά, όλοι κατάλαβαν πως ο “βασιλιάς είναι γυμνός”, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, “είναι αλλού”».
«Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαπιστώνει ότι “έχουμε ανάπτυξη”, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δείχνοντας ύφεση για το δ’ τρίμηνο του 2016, τινάζουν στον αέρα τους ισχυρισμούς του. Την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι θα “κλείσει την αξιολόγηση”, τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης παίρνουν επικίνδυνες διαστάσεις» πρόσθεσε, ενώ υποστήριξε πως σε ό,τι αφορά τις εξαγγελίες περί ανάπτυξης «επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν σχέδιο. Ανθρακες ο θησαυρός».
«Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο…» κατέληξε.
Αιχμηρό ήταν και το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος τόνισε ότι «είναι παραπάνω από προφανές ποιος ψεύδεται ασύστολα» κάνοντας λόγο για «αισχρή δημαγωγία» του πρωθυπουργού.
Η δήλωσή του κ. Λοβέρδου έχει ως εξής:
«Για την πορεία της οικονομίας ενημερωθήκαμε σήμερα από δύο κορυφαίες πηγές.
Την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία κατέγραψε ύφεση στην ελληνική οικονομία 1,1% έναντι του δ΄τριμήνου του 2015 και ύφεση 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016 και τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο υπογράμμισε ότι “η ανάκαμψη της οικονομίας έχει ήδη οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και οδηγεί στην υπέρβαση της κρίσης”.
Ποιος ψεύδεται ασύστολα και πανηγυρίζει τζάμπα και βερεσέ από αυτές τις δύο πηγές είναι παραπάνω από προφανές.
Εκτός όμως από προφανές, είναι και αισχρή δημαγωγία από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εκτός από τα στοιχεία για την ύφεση, επικεντρώθηκε και στην αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα ότι «Τώρα είμαστε σε θέση να συνθέσουμε εμείς τη μουσική» και σχολίασε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μέσω Twitter.
Κομισιόν: «Δεν δεσμευόμαστε για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης»
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, ερωτηθείσα για το πώς σχολιάζει τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωσε ότι η Κομισιόν «σημειώνει» την πολύ μεγάλη διακύμανση.
«Ελπίζουμε σε ανάπτυξη της οικονομίας φέτος, στις πρόσφατες προβλέψεις μας είχαμε πει ότι η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εργαστεί στενά με τους Θεσμούς και την κυβέρνηση για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ερωτηθείσα εάν η αποστολή στην Αθήνα αναμένεται να τερματιστεί χωρίς συμφωνία, ανέφερε ότι η εργασία συνεχίζεται και ότι η ολοκλήρωση της αποστολής εξαρτάται από την πρόοδο που σημειώνεται. «Δεν δεσμευόμαστε εκ των προτέρων για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης», σημείωσε η ίδια.
Στην επισήμανση της Κομισιόν παρέπεμψαν και πηγές της κυβέρνησης. Μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου, όπου δεν συζητήθηκε η διαπραγμάτευση, το Μαξίμου σχολίασε ότι «η Κομισιόν υποβαθμίζει τα στοιχεία, είναι προσωρινά και περιμένουμε τα στοιχεία του Απριλίου».