Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στην χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Τέταρτη πιο εξαθλιωμένη χώρα στον κόσμο η Ελλάδα – Πρωτιά για τη Βενεζουέλα

Ο Δείκτης Εξαθλίωσης (Misery Index) του πρακτορείου Bloomberg, που υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού, φέρνει δυσάρεστα νέα για την οικονομική κατάστασης της χώρας μας το 2017
Protagon Team

Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα ημέρες από τότε που μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενουζέλας, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, θέλησε «να αποκαταστήσει την αλήθεια» για την κατάσταση στη χώρα του Νικολά Μαδούρο. «Το δημόσιο χρέος είναι κάτω από το 30% του ΑΕΠ, η ανεργία είναι στο 5%, η ακραία φτώχεια σήμερα είναι στο 5% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ» είχε θριαμβολογήσει.

Σήμερα, ο πίνακας κατάταξης του Δείκτη Εξαθλίωσης (Misery Index MI) που διαμορφώνει το πρακτορείο Bloomberg βάσει του πληθωρισμού και των προοπτικών της ανεργίας, φέρνει την Βενεζουέλα (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) στην πρώτη θέση και την Ελλάδα στην τέταρτη, παγκοσμίως.
Στον αντίποδα, η χώρα με τον μικρότερο δείκτη είναι η Ταϊλάνδη, όμως αυτό κυρίως οφείλεται στον τρόπο που οι αρχές εκεί υπολογίζουν τα ποσοστά ανεργίας, σημειώνει το πρακτορείο.

Η Βενεζουέλα συγκεντρώνει σχεδόν 500 πόντους στο ιδιότυπο αυτό σύστημα και κατατάσσεται με διαφορά πρώτη. Ενδεικτικά, δεύτερη έρχεται η Νότια Αφρική, με 32,2 πόντους, τρίτη η Αργεντινή με 30,9 και στην τέταρτη θέση -και πρώτη από τις ευρωπαϊκές χώρες- η Ελλάδα, με 23,2. Η χώρα μας μάλιστα, μεγάλωσε το «σκορ» της σε σχέση με πέρυσι που η «επίδοση» ήταν στο 22,7, αν και παρέμεινε σταθερή στην τέταρτη θέση.

Η Ουκρανία, που πέρυσι ήταν τρίτη, φέτος κατατάσσεται έβδομη, ενώ την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία, με 19,8 πόντους και η Ισπανία με 19,6. Την δεκάδα συμπληρώνουν Σερβία, Βραζιλία και Ουρουγουάη.

Ο δείκτης εξαθλίωσης (Misery Index MI) επινοήθηκε από τον Arthur Okun και αποτελεί έναν δείκτη χαρακτηρισμού της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης μιας χώρας. Αποτελεί ένα μέτρο της οικονομικής ευημερίας των πολιτών για μια συγκεκριμένη οικονομία και υπολογίζεται από το άθροισμα του ποσοστού ανεργίας και του ποσοστού πληθωρισμού για συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Υψηλός δείκτης εξαθλίωσης σημαίνει ότι στην χώρα υπάρχει ασθενής οικονομική δραστηριότητα και υψηλά ποσοστά πληθωρισμού, γεγονός που οδηγεί σε αυτό που ονομάζουμε στασιμοπληθωρισμό.