O Σαπέν απορεί για το καλώδιο που κρέμεται πάνω από τη θέση του. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρακολουθεί. Κάπως απαθής | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Επικαιρότητα

Ευχές και συμπάθεια από τον Σαπέν προς την Ελλάδα

Η επίσκεψη του απερχόμενου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας στην Αθήνα προσέφερε ένα αστείο στιγμιότυπο και πολλές παραινέσεις προς το ΔΝΤ να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Αλλά τίποτα περισσότερο...
Protagon Team

Πενήντα ημέρες. Τόσες απομένουν μέχρι τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ο Φρανσουά Ολάντ και οι υπουργοί του θα φύγουν για να έρθουν οι καινούργιοι. Οπότε τι δουλειά έχουν ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ στην Αθήνα;

Προφανώς υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα της Γαλλίας στην Ελλάδα, δουλειές που κλείστηκαν όλα αυτά τα χρόνια που το Παρίσι στήριξε τις ελληνικές κυβερνήσεις απέναντι στους δανειστές και που πρέπει να σιγουρευτούν. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου είπε ότι «σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες ανοίγουν στην Ελλάδα» και ότι με τον γάλλο πρωθυπουργό «συζητήσαμε για τέτοιες γαλλικές πρωτοβουλίες».

Από την άλλη ο συμβολισμός παραμένει δεδομένος. Κάθε φορά που η Αθήνα αντιμετώπιζε πρόβλημα, απευθυνόταν στους φίλους Γάλλους. Και φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Ετσι ήρθε ο Σαπέν, συναντήθηκε με τον έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο – σε ένα ραντεβού που προσέφερε και ένα κωμικό στιγμιότυπο με τον γάλλο αξιωματούχο να απορεί με ένα καλώδιο προτζέκτορα που κρεμιόταν από το ταβάνι πάνω από τη θέση του – και έστειλε ένα ακόμη μήνυμα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να περιορίσει τις απαιτήσεις του. Μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις του με τον Τσακαλώτο αλλά και τον υπουργό Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι «το ΔΝΤ είναι εδώ από το 2010. Εάν φύγει θα είναι κρίμα για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Πρέπει να βρεθούν οι συμφωνίες. Δεν μπορείς να ζητείς όλα από την Ελλάδα, που έχει κάνει πολλές προσπάθειες».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ευχήθηκε να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, προσθέτοντας πως «οι ελληνικοί θεσμοί συζητούν με τους δανειστές και η Γαλλία είναι εδώ για να βοηθήσει και για να δείξει ότι είναι ώρα για συμφωνία, είναι ώρα για να κοιτάξουμε το μέλλον. Η κατάσταση βελτιώνεται. Πρέπει να υπογράψουν για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη και η Ελλάδα να βρει ανάπτυξη, απασχόληση και αυτονομία».

Την ίδια ώρα ο Μπερνάρ Καζνέβ περνούσε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.

Ο γάλλος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως «επίσκεψη φίλιας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης», προσθέτοντας ωστόσο ότι τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον οικονομικό τομέα πρέπει να εκτιμηθούν από τους Θεσμούς.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον γάλλο ομόλογό του για τη στήριξη της Γαλλίας στην κατεύθυνση της επίτευξης «μίας έντιμης συμφωνίας με τους εταίρους μας». «Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, υπενθύμισε τις βαθιές και ιστορικές ρίζες της φιλίας των δύο χωρών, και εξέφρασε την ελπίδα να περάσει η διμερής συνεργασία «σε ένα πιο ουσιαστικό στάδιο».