Σε μια σχεδόν ταυτόχρονη -αλλά όχι συντονισμένη- κίνηση, η ΕΕ και η Ρωσία προειδοπoίησαν ότι η κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση που θα οδηγήσει σε θερμότερη σύγκρουση, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης.
Αφορμή του τελευταίου επεισοδίου στην μακρά περίοδο αναταραχής στη χώρα ήταν η απόφαση του προέδρου Γκεόργκι Ιβανόφ να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, τον ηγέτη του κεντροαριστερού SDSM, παρά το ότι ο τελευταίος είχε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των υπογραφών στήριξης από βουλευτές, περιλαμβανομένων και βουλευτών της αλβανικής μειονότητας.
Ο Ιβανόφ όχι μόνο αρνήθηκε το αίτημα του Ζάεφ, αλλά τον κατηγόρησε ότι εκτελεί σχέδιο της Αλβανίας, το οποίο ισχυρίστηκε ότι υποστηρίζει και η Δύση, «για να καταστρέψει την χώρα». Μέρος της συμφωνίας του Ζάεφ με τους βουλευτές της μειονότητας και η αιτία που πυροδότησε την πολιτική αντιπαράθεση και μεγάλες διαδηλώσεις, ήταν η απόφαση να επιτρέψει την ευρύτερη χρήση της αλβανικής γλώσσας από το κράτος σε αντάλλαγμα για την στήριξη της κυβέρνησης.
Η απάντηση του Ζάεφ, σημειώνουν οι Financial Times, ήταν να κατηγορήσει τον πρόεδρο για πραξικόπημα.
Η πΓΔΜ εδώ και δύο χρόνια σπαράσσεται από πολιτική κρίση διαρκείας, την οποία δεν επέλυσαν οι εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου, από τις οποίες εξάλλου δεν υπήρχε προοπτική για την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Πολλαπλή ανησυχία στην Ευρώπη
Η Ευρώπη παρακολουθεί την κατάσταση στη χώρα με έκδηλη ανησυχία.
Την Πέμπτη επισκέφτηκε τα Σκόπια η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία υπογράμμισε ότι οι πολιτικές διαμάχες «καταπατούν βασικές δημοκρατικές αρχές» ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της χώρας να ανακαλέσει την απόφασή του.
Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν εξάλλου επικρίνει στελέχη του VMRO-DPMNE, του κόμματος του επί πολλά έτη πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, πώς κάνουν ό,τι μπορούν για να μην παραδώσουν την εξουσία στους πολιτικούς αντιπάλους τους. Καθώς μάλιστα παίζουν πλέον και το χαρτί του κινδύνου από τον αλβανικό εθνικισμό, στη Δύση εκτιμούν ότι στο κόμμα «έχουν γίνει περισσότερο απρόβλεπτοι και επικίνδυνοι».
Μείζον ζήτημα, για το οποίο η ΕΕ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει και της φιλοδοξίας της πΓΔΜ να γίνει μέλος της Ενωσης, είναι η καταπολέμηση της γενικευμένης διαφθοράς. Οι Financial Times εξηγούν ακόμη ότι οι λανθάνουσες εθνοτικές συγκρούσεις στη χώρα μπορεί να εκραγούν ανά πάσα στιγμή – εξάλλου το 2001 ο γενικευμένος εμφύλιος τελικά αποσοβήθηκε, αλλά όχι χωρίς να χυθεί αίμα.
Επιπλέον, στη Δύση βλέπουν ακόμη και ένα πεδίο ευκαιρίας για τη Ρωσία, η οποία επιθυμεί να αυξήσει την επιρροή της στα Βαλκάνια, όπως γίνεται με διάφορες μορφές στη Σερβία, τη Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο. Για αυτό ακριβώς προειδοποίησε και η Μογκερίνι: «Πρέπει να αποφύγουμε την πολιτική και θεσμική κρίση από τον να γίνει διεθνική κρίση ή, ακόμη χειρότερα, γεωπολιτική».
Απεναντίας, η Μόσχα κατηγορεί τη δυτική παρέμβαση γιατί «διακινδυνεύει την καταστροφή της “μακεδονικής” κρατικής οντότητας και γιατί θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τα Βαλκάνια στο σύνολό τους».
Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik ήταν προ ημερών περισσότερο παραστατικό: «η Δύση θέλει να δει αίμα στους δρόμους της “Μακεδονίας” για χάρη του σχεδίου για μια Μεγάλη Αλβανία».