Tην αντίθεση της Γερμανίας σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα περιλαμβάνει απώλειες για τους ευρωπαίους εταίρους εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, θέτοντας ουσιαστικά την κόκκινη γραμμή του Βερολίνου στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο κ. Σπαν τόνισε πως οι δανειστές δεν πρέπει να χαρίσουν ένα «bail-in» στα δάνειά τους προς την Ελλάδα, και τόνισε ότι είναι «πολύ, πολύ πιθανό» να επιτευχθεί συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που δεν θα απαιτεί «κούρεμα».
Eπιστρέφουν οι θεσμοί
Την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Θέματα συζήτησεις θα είναι, κυρίως, οι παρεμβάσεις στο Φορολογικό και στο Ασφαλιστικό.
Ωστόσο θεωρείται ανέφικτο να έχει επέλθει συμφωνία στις 20 Μαρτίου. Πιθανότερο θεωρείται η συμφωνία να έρθει λίγο πριν από το Πάσχα, στη συνεδρίαση του Eurogroup που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου. κάτι που βολεύει πολιτικά την ελληνική κυβέρνηση αφού η κοινή γνώμη θα προετοιμάζεται για το χωριό… Αλλωστε, πρόκειται για μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τη συγκρότηση διαπραγματευτικής ομάδας η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.
Ο υπουργός θα μεταφέρει τις προτάσεις της ομάδας στους θεσμούς και αν αυτές απορρίπτονται θα συνέρχεται εκ νέου η διαπραγματευτική ομάδα, μοντέλο που πάντως δε δίνει ευελιξία, αφού για οποιαδήποτε υποχώρηση θα πρέπει να αποφασίζει πρώτα η ομάδα.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο ΥΠΟΙΚ θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για θέματα που αφορούν το δικό του υπουργείο. Ζητήματα που αφορούν άλλα υπουργεία, όπως ενεργειακά ή εργασιακά, θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός. Η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ θα βρει απέναντι της περισσότερους συνομιλητές
Ο κ Τσακαλώτος φέρεται να επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονοβόρα διαδικασία προκειμένου να αναδείξει τον «συλλογικό» χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να μην χρεωθεί ο ίδιος ολόκληρο το βάρος των μέτρων.