Πολλοί σπουδαστές ίσως προτιμήσουν την παλαιότερη εκδοχή, των τριών ή τεσσάρων χρόνων, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εναλλακτική... | Reuters
Επικαιρότητα

Τα βρετανικά πανεπιστήμια θα δίνουν πτυχίο σε δύο χρόνια!

Ακαδημαϊκά προγράμματα που συνήθως ολοκληρώνονταν σε τρία ή τέσσερα χρόνια γίνονται... ταχύρρυθμα και θα διαρκούν μόλις δύο. Ως «αντάλλαγμα», τα πανεπιστήμια θα μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους κατά 13.000 στερλίνες -δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ- ετησίως!
Protagon Team

Είναι ένα μέτρο που οι βρετανικές κυβερνήσεις έχουν μελετήσει συχνά στο παρελθόν, όμως φαίνεται ότι τώρα μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Τα πανεπιστήμια της χώρας θα έχουν την αναγκαία στήριξη ώστε να… συμπιέσουν τα ακαδημαϊκά τους προγράμματα από τρία ή τέσσερα χρόνια που συνήθως διαρκούν, σε σπουδές διετίας!

Στόχος είναι οι φοιτητές να εξοικονομήσουν χρήματα από τη διαμονή και τα καθημερινά τους έξοδα, ενώ θα μπορούν να επιστρέψουν συντομότερα στη δουλειά τους -αν εργάζονται ήδη- ή να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας πιο γρήγορα.

Ωστόσο οι ταχύρυθμες σπουδές ισοδυναμούν με περισσότερη πίεση για το εκπαιδευτικό προσωπικό και αυξημένα λειτουργικά έξοδα. Ετσι, ως «αντάλλαγμα», τα πανεπιστήμια θα μπορούν να αυξήσουν τα δίδακτρά τους κατά 13.000 στερλίνες-δηλαδή περίπου 15.000 ευρώ- ετησίως.

Μέχρι στιγμής οι προπτυχιακές σπουδές στα περισσότερα πανεπιστήμια της Βρετανίας διαρκούν τρία έως τέσσερα χρόνια, με ένα διάλειμμα τεσσάρων μηνών το καλοκαίρι και συνολικά έξι εβδομάδες ανάπαυλας γύρω από τις γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Ισχύει μάλιστα το όριο των περίπου 10.5000 ευρώ (9.000 στερλίνες) στα ετήσια δίδακτρα, περιορισμός που πρόκειται να αρθεί τις επόμενες ημέρες, όταν η πρόταση εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας και περάσει από τον έλεγχο του Κοινοβουλίου.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, για ένα πρόγραμμα σπουδών που συμπιέζεται από τέσσερα χρόνια σε δύο, τα δίδακτρα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 14.000 ευρώ (12.000 στερλίνες), καθώς τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, ενώ ίσως κριθεί αναγκαία η ενίσχυση του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Ο υπουργός Τζο Τζόνσον, αρμόδιος για τα Πανεπιστήμια, τις Επιστήμες, την Ερευνα και την Καινοτομία, πρόκειται να ανακοινώσει το μέτρο σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Αναμένεται να δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «δίνεται η ευκαιρία στα πανεπιστήμια να εισάγουν πιο ευέλικτα προγράμματα, που θα μπορούν να προσαρμοστούν στις συνθήκες ζωής και εργασίας των σπουδαστών και που θα τους επιτρέπουν να εισέλθουν ή να επιστρέψουν σύντομα στην αγορά εργασίας, παρέχοντάς τους τις αναγκαίες δεξιότητες για τα σημερινά επαγγέλματα».

Σίγουρα, κατά τον ίδιο, πολλοί σπουδαστές θα προτιμήσουν την παλαιότερη εκδοχή, των τριών ή τεσσάρων χρόνων, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Εκτιμούν ότι οι ταχύρυθμες σπουδές θα είναι δελεαστικές για περισσότερους. Η αλλαγή αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης των Τόρις και δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται προς συζήτηση.

Η κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ είχε ζητήσει την εφαρμογή της, ενώ ο πρώην υπουργός Επιχειρηματικότητας Βινς Κέιμπλ την επανέφερε το 2010. Λίγα πανεπιστήμια δέχτηκαν έκτοτε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, κυρίως λόγω της… απαγορευτικής αύξησης στα δίδακτρα.

Πρακτικά, στο ακαδημαϊκό έτος θα προστίθενται δέκα εβδομάδες, για να ολοκληρώνονται τα μαθήματα όπως προβλέπεται.

Στην αντίπερα όχθη οι ενώσεις των καθηγητών, που εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους, καθώς εκτιμούν ότι η ταχύρυθμη εκδοχή των σπουδών θα πιέζει ασφυκτικά τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια, ενώ θα περιορίζει την -πολύτιμη για τους σπουδαστές- ακαδημαϊκή εμπειρία.