Στην αρχή φαινόταν ότι θα είναι ματς του ενός γκολ. Οποιος το βάλει, κι αν το βάλει. Λάθος. Ηταν για πολλά γκολ, και τα έβαλε η καλύτερη ομάδα. Με αυτό το 3-0 ο Ολυμπιακός κατάφερε να προκριθεί στους «16» του Europa League, έπειτα από τρεις διαδοχικές αποτυχημένες απόπειρες, αλλά και να βγει από την εσωστρέφεια που είχαν προκαλέσει τα τελευταία ανεπιτυχή αποτελέσματα: το 0-0 του πρώτου αγώνα με την Οσμάνλισπορ και -κυρίως- η ήττα στο ντέρμπι της περασμένης Κυριακής από την ΑΕΚ.
Οι Οθωμανοί με τις χατζάρες, που κοσμούν την πύλη του -σαν φρούριο- γηπέδου, δεν κατάφεραν να… πάρουν το κεφάλι του Πάουλο Μπέντο, το οποίο ασφαλώς θα «έπεφτε», αργά ή γρήγορα, σε περίπτωση αποκλεισμού. Τον Πορτογάλο τον έσωσε, εν πολλοίς, ένας από τους παίκτες που έχει αδικήσει περισσότερο: ο Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο ιρανός φορ που είχε κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις μέχρι να μετακομίσει στον Πειραιά, αλλά ο προπονητής τον άφηνε εκτός ενδεκάδας (ή αποστολής), για να παίζει ο Καρντόσο: το… άγαλμα ενός πρώην σπουδαίου «κυνηγού».
Στο 47′ ο Σεμπά εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, ο Μποτία πήρε την κεφαλιά – πάσα στο πρώτο δοκάρι, και ο Ανσαριφάρντ με απευθείας πλασέ, προτού η μπάλα ακουμπήσει στο έδαφος, πέτυχε το πρώτο του ευρωπαϊκό γκολ με την ερυθρόλευκη φανέλα. Φάνηκε εύκολο, όμως δεν ήταν. Η πρόκριση του Ολυμπιακού σφραγίστηκε 23 λεπτά αργότερα. Με μια εντυπωσιακή ενέργεια ο Ανδρούτσος «άδειασε» έναν αντίπαλό του στην περιοχή της Οσμάνλισπορ, γύρισε την μπάλα στον Ελιουνούσι -που σήμερα έκλεισε τα 29- κι εκείνος με κεφαλιά πάνω στην κίνηση έκανε το 2-0, κι ένα δώρο στον εαυτό του. Στο 86′ η νίκη πήρε διαστάσεις θριάμβου: ο Σεμπά σούταρε, ο Καρτσεμάρσκας απέκρουσε, και ο Ανσαριφάρντ με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά από κοντά πέτυχε το δεύτερο αποψινό του γκολ για το 3-0.
Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έπαιξε μπάλα στην Αγκυρα (κατ’ ακρίβειαν, στο γειτονικό Σινσά όπου εδρεύει η Οσμάνλισπορ), και οι Τούρκοι έβλεπαν τον αγώνα ως μία τεράστια ευκαιρία να γράψουν ιστορία, να κάνουν το έθνος τους περήφανο. Ο υπέρμετρος φανατισμός τους δεν τους βγήκε σε καλό. Αγχώθηκαν. Αντιθέτως, οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπισαν το ματς επαγγελματικά, με τη μεγάλη τους εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει στα Κυπέλλα Ευρώπης. Για να φτάσουν σε αυτόν τον… μίνι άθλο, έπρεπε να ξεπεράσουν αρκετά εμπόδια – και τα ξεπέρασαν.
Πρώτα απ’ όλα, το διόλου ευνοϊκό momentum. Συνήθως στο ποδόσφαιρο, όταν η αρχή της σεζόν είναι προβληματική για μια ομάδα, οι δυσκολίες τη βασανίζουν μέχρι το τέλος. Ούτε η «φωτογραφία της στιγμής» έδινε στον Ολυμπιακό τον τίτλο του φαβορί για πρόκριση: στους δυο προηγούμενους αγώνες του είχε μείνει μετεξεταστέος στην ανάπτυξη του παιγνιδιού και στην παραγωγή φάσεων για γκολ. Την Κυριακή, για ενδέκατη φορά σε 38 ματς εφέτος, δεν είχε κατάφερε να σκοράρει. Αυτή η μηχανή παραγωγής τερμάτων που την περασμένη σεζόν έφτασε στα 112, σε όλες τις διοργανώσεις, είχε περιοριστεί στα 63 μέχρι σήμερα. Ok, ένα γκολ μπορεί να το βάλει η φανέλα. Η ατομική ποιότητα. Η εμπειρία. Ο χαρακτήρας μας ομάδας. Αλλά, τρία;
Από πέρυσι, όλα τα εκτός έδρας ματς του Ολυμπιακού στην Ευρώπη ήταν «under»! Ηταν ρευστά μέχρι το τέλος και κρίθηκαν σε μία λεπτομέρεια: 1-0 την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, 0-1 από την Αντερλεχτ, 0-1 από την Μπέερ Σεβά, 1-0 την Αρόουκα, 1-0 τη Γιούνγκ Μπόϊς, 1-1 στην Αστάνα. Ακόμα και στο 0-2 από τον ΑΠΟΕΛ, το δεύτερο γκολ μπήκε στο 83′. Απόψε, ο πρωταθλητής Ελλάδος νίκησε και τη στατιστική. Αλλά και αυτή την αρνητική παράδοση στα νοκ-άουτ παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων που τον καταδιώκει κάθε χρόνο τέτοια τέτοια εποχή. Στις 11 σεζόν που κατάφερε να φτάσει ώς εδώ, είχε προκριθεί τις δύο: το 2005 (με τη Σοσό) και το 2012 (με τη Ρούμπιν). Είχε μια φοβερή ικανότητα να κάνει ευτυχισμένες, ομάδες που ήταν ανύπαρκτες στον χάρτη των Κυπέλλων Ευρώπης: από την Χέρενφεϊν και τη Μακάμπι Χάϊφα, μέχρι την Κραϊόβα και την Μπέερ Σεβά. Στους Τούρκους, όμως, δεν έκανε το χατίρι.
Επρεπε, επίσης, να σταματήσει ένα εντυπωσιακό εφετινό ρεκόρ των Τούρκων, που στα έξι προηγούμενα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια στο γήπεδό τους, είχαν δεχθεί γκολ μόλις στο ένα (στο 2-2 με τη Βιγιαρεάλ), όταν έμειναν με δέκα παίκτες από το 52′.
«Σιγά τον άθλο», θα πουν κάποιοι που δεν έτυχε να ξανακούσουν το όνομα της τουρκικής ομάδας. Κι όμως, η Οσμάνλισπορ δεν είναι ο… καφενές που πολλοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν μετά την κλήρωση που την έφερε αντιμέτωπη με τον Ολυμπιακό. Είναι έβδομη στον βαθμολογικό πίνακα του Νο 10 πρωταθλήματος της UEFA (το δικό μας βρίσκεται τέσσερις θέσεις πίσω). Την περασμένη σεζόν εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Europa League τερματίζοντας πέμπτη, με έναν βαθμό διαφορά από τη Γαλατασαράϊ, ενώ στις δυο μετεγγραφικές περιόδους που ακολούθησαν, δεν έχασε βασικό της παίκτη. Αντιθέτως, απέκτησε πέντε ποδοσφαιριστές ενδεκάδας (άντε, δεκαοκτάδας).
Στη φάση των ομίλων του Europa League τερμάτισε στην πρώτη θέση, με αντιπάλους τη Βιγιαρεάλ, τη Στεάουα και τη Ζυρίχη. Στο γήπεδό της, εφέτος, δεν έχασε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στους προκριματικούς νίκησε, στην Αγκυρα, τη Ζίμπρου και τη Μίντιλαντ. Στον όμιλο, τη Στεάουα και τη Ζυρίχη. Μόνον η Βιγιαρεάλ κατάφερε να φύγει με ισοπαλία (2-2) από το «Osmanli Stadi», όμως η Οσμάνλισπορ τη νίκησε στην Ισπανία (2-1). Αλλά και για το τουρκικό πρωτάθλημα, στο γήπεδό της έχασε μόνον από την πρωτοπόρο (και περυσινή πρωταθλήτρια) Μπεσίκτας. Ούτε από τη Φενέρμπαχτσε (1-1), ούτε από τη Γαλατασαράϊ (2-2). Οσο για τη χρηματιστηριακή αξία των παικτών της, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο transfermarkt.de, ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ. Είναι ίδια με αυτή του Ολυμπιακού.
Ο Ολυμπιακός «καιγόταν» για την πρόκριση στους «16» του Europa League. Φάνηκε και από το ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης μπήκε στον κόπο να πάει στου Ρέντη, στην τελευταία προπόνηση, για να εξηγήσει στους αρχηγούς της ομάδας τη σημασία του αγώνα. Το ότι οι παίκτες είχαν πάρει το μήνυμα, το καταλάβαινες κατά την αναχώρηση της αποστολής για την τουρκική πρωτεύουσα. Ούτε χαβαλές, ούτε τα συνήθη… γελάκια, ούτε -καν- δηλώσεις. Στα κρίσιμα ματς, αυτή η ομάδα γιγαντώνεται. Τις δυο προηγούμενες φορές, εφέτος, που είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, νίκησε 3-0 την ΑΕΚ (τον Οκτώβριο) και έφερε «διπλό» στα Γιάννενα (τον Δεκέμβριο).
Το είχε καταφέρει για τελευταία φορά το 2012. Με Μιραλάς, Μέλμπεργκ, Φουστέρ, Χολέμπας, Αβραάμ, Μανιάτη, Ιμπαγάσα, τους Τοροσίδη, Τζεμπούρ και Αμπντούν στα… ντουζένια τους, και προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Εκείνη η ομάδα είχε κρυφό όνειρο να φτάσει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, στο Βουκουρέστι, όμως αμέσως μετά αποκλείστηκε από την ουκρανική Μέταλιστ. Η σύγκριση -θέση προς θέση- με αυτούς που έπαιξαν απόψε στην Αγκυρα, είναι θλιβερή. Αλλά, τι παράξενο που είναι το ποδόσφαιρο! Ποιος θα το φανταζόταν ότι οι «ερυθρόλευκοι», σε αυτή τη γεμάτη πίκρες, γκρίνια και «γιούχα» χρονιά, θα κατόρθωναν να κάνουν μία ευρωπαϊκή πορεία ανάλογη (τουλάχιστον) με εκείνη του Ολυμπιακού του Βαλβέρδε…
Πολύ περισσότερο, εάν σκεφτεί κανείς πως με το επικείμενο -σχεδόν βέβαιο- deal για την πώληση του Ιντέγιε στην κινεζική Τιανγίν Τέντα, μέσα στους τελευταίους εννέα μήνες παραχώρησαν δέκα ποδοσφαιριστές τους: Ιντέγιε, Μιλιβόγιεβιτς, Μαζουακού, Πουλίδο, Μπενίτες, Ντουρμάζ, Πάρντο, Ελαμπντελαουΐ, Σιόβα και Ρομπέρτο. Ενώ άλλους τρεις -τον Τσόρι, τον Καμπιάσο και τον Μάριν- τους έχει παροπλίσει η «ξεροκεφαλιά» του Μπέντο. Ο οποίος, όμως, για τρίτη φορά στη σεζόν, κατάφερε να… σώσει την παρτίδα.
Και ποιος ξέρει, τι μπορεί να γίνει από ‘δω και πέρα; Υπάρχουν αρκετές ομάδες στα μέτρα των «ερυθρολεύκων». Οπως η Γάνδη και η Γκενκ, που βρίσκονται 14 και 13 βαθμούς μακριά από την κορυφή στο βελγικό πρωτάθλημα, η Κοπεγχάγη, η Λουντογκόρετς – όποιες απ’ αυτές προκριθούν απόψε. Τέτοιες βρίσκει, εφέτος, στον δρόμο του ο Ολυμπιακός: όχι σούπερ, αλλά μυστηριώδεις ή/και δυσκολοκατάβλητες: Μπερ Σεβά, Αρόουκα, ΑΠΟΕΛ, Αστάνα, Γιούνγκ Μπόϊς. Δύο από αυτές, ο ΑΠΟΕΛ και η Μπέερ Σεβά, συνέχιζαν μέχρι σήμερα στο Europa League, και είναι πρώτες στα πρωταθλήματα των χωρών τους. Αλλά, η Οσμάνλισπορ «την πάτησε». Την κατασπάραξε ο πληγωμένος εγωισμός του αντιπάλου της.