«Για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας» συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ στην τηλεφωνική τους επικοινωνία | CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Τι συζήτησαν Τσίπρας – Λαγκάρντ για ελληνικό πρόγραμμα και χρέος

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την Τρίτη και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «ΔΝΤ και Ελλάδα έκαναν βήματα» και συζήτησαν «την αλλαγή μείγματος». Επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις
Protagon Team

Τηλεφωνική επικοινωνία με την διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης. Αρχικά το γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις και εν συνεχεία το επιβεβαίωσε και η Αθήνα.

Οι κυβερνητικές πηγές έλεγαν, ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία συμφώνησαν πως «ΔΝΤ και Ελλάδα έκαναν βήματα» που σχετίζονται με το «μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο με την αλλαγή μείγματος», ώστε να κλείσει η συμφωνία.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι από δω και στο εξής «πρέπει να δοθεί λύση και για το χρέος».

Οπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, η συνομιλία έγινε σε καλό κλίμα με την Λαγκάρντ να φέρεται πως έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, επέμεινε στις θέσεις της και στην τήρηση των κανόνων του Ταμείου. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ δεν υποχώρησαν από τις θέσεις τους.

Η συνέντευξη Τύπου του Τζέρι Ράις

Τα μέτρα για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν τώρα, όμως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να τα συγκεκριμενοποιήσουν και να δεσμευθούν για την υλοποίησή τους εάν θέλουν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα στήριξης.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους εταίρους για τις προϋποθέσεις που θέτει ο οργανισμός, μία ημέρα μετά τη συνάντηση της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

«Mεταρρυθμίσεις και χρέος πρέπει να συζητηθούν προτού μπορέσουμε να συστήσουμε πρόγραμμα στήριξης», ξεκαθάρισε ο κ. Ράις. Τόνισε πως τα δύο σκέλη είναι «εξίσου σημαντικά» για το ΔΝΤ κι ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να καταθέσουν «εκ των προτέρων αξιόπιστες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης».

Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τις οποίες όμως το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκείς, προειδοποιώντας ότι χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση το χρέος θα εκτοξευτεί στο 275% του ΑΕΠ το 2060.

Όπως εξήγησε ο κ. Ράις, το πρώτο βήμα στη διαπραγμάτευση θα είναι η επιστροφή των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», ώστε να καταρτιστούν οι βαθιές μεταρρυθμίσεις που είχε ζητήσει το Ταμείο «το ταχύτερο δυνατό».

Στη συνέχεια όμως θα πρέπει να τεθεί επί τάπητος η ελάφρυνση του χρέους, διευκρίνισε, καθιστώντας σαφές πως η διευθέτηση του χρέους αποτελεί την πάγια θέση του ΔΝΤ.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι «το τελευταίο διάστημα η κυρία Λαγκάρντ έχει συνομιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας», αλλά και ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην ατζέντα της πρώτης επικοινωνίας της με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Στίβεν Μανούτσιν.

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ειπώθηκε ακριβώς στη συζήτηση με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, εν μέσω ερωτημάτων για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση Τραμπ αναφορικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του οργανσιμού.

Η ενημέρωση του κ. Ράις χαρακτηρίστηκε από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μετά από χρόνια εμπλοκής στην ελληνική κρίση, έχει παραγάγει έρευνα που να εξετάζει εάν θα ήταν στο συμφέρον της χώρας μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε επανειλημμένα πως το Ταμείο έχει παράγει «ογκώδες» ερευνητικό έργο πάνω στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η ίδια η Ελλάδα είχε εξ αρχής κύριο στόχο να παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει ευθέως εάν το ΔΝΤ πιστεύει πως η παραμονή στο ευρώ είναι στο συμφέρον της Ελλάδας, ο κ. Ράις απάντησε λακωνικά «ναι».