Σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» κατέδειξαν ότι Ιανουάριος του 2017 υπήρξε ο χειρότερος των τελευταίων 16 χρόνων για τη μισθωτή απασχόληση. Χάθηκαν σχεδόν 30.000 θέσεις εργασίας. Αυτό βέβαια δεν αποτρέπει υπουργούς όπως ο Νίκος Παππάς φερ’ ειπείν, να λέει πριν από τρεις εβδομάδες ότι βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης και ότι «είμαστε αισιόδοξοι ότι και το 2017 η ανεργία θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται» (εδώ).
Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τη ροή μισθωτής απασχόλησης του Ιανουαρίου, δημοσιεύτηκαν την σήμερα (Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου) μετά από αρκετές ημέρες καθυστέρησης. Μάλιστα για αυτήν την καθυστέρηση άφησε αιχμές η Νέα Δημοκρατία, η οποία εξέδωσε και μια οξύτατη ανακοίνωση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Αλλωστε τα δεδομένα του «Εργάνη» περιγράφουν όντως μια εφιαλτική κατάσταση. Δείχνουν ότι ο Ιανουάριος εφέτος ήταν ο μήνας με τις χειρότερες επιδόσεις από το 2001 (που υπάρχουν στοιχεία) –ήταν μάλιστα χειρότερος και από το 2009, χρονιά έναρξης της κρίσης, αλλά και από τον Ιανουάριο του 2012, στο διάστημα της επεισοδιακής κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου.
Ειδικότερα καταγράφηκαν 126.501 αναγγελίες πρόσληψης, ενώ οι αποχωρήσεις σε 156.318. Από τις 156.318 συνολικά αποχωρήσεις, οι 73.609 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 82.709 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Σε ό,τι αφορά την επίδοση του Ιανουαρίου του 2017, το αρνητικό ισοζύγιο διαμορφώνεται κυρίως από τέσσερις κλάδους
Λιανικό Εμπόριο (-5.895)
Εστίαση (-10.000)
Δραστηριότητες Απασχόλησης (-3.564)
Καταλύματα (-1.965).
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και οι τέσσερις αυτοί κλάδοι παρουσιάζουν αύξηση της ζήτησης για εποχιακή απασχόληση την περίοδο των εορτών και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν αφορούν τέτοιου τύπου απασχόληση, δηλαδή θέσεις σε κλάδους που χρειάζονται επιπλέον προσωπικό λόγω της εορταστικής περιόδου.
Σε υψηλά επίπεδα παραμένει το φαινόμενο των ευέλικτων μοφών απασχόλησης ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο 2.965 θέσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία και περισσότερες από τις μισές (1985) έγιναν με μονομερείς ενέργειες του εργοδότη.
Την κατάσταση στην αγορά εργασίας ύστερα από δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έσπευσε να επικρίνει η Νέα Δημοκρατία.
Ο Γιάννης Βρούτσης Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και ο Θεόδωρος Καράογλου, αναπληρωτής Τομεάρχης, έκαναν λόγο για κατάρρευση της αγοράς εργασίας και στοιχεία κόλαφο.
Πιο συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές έκαναν την ακόλουθη δήλωση:
«Μετά την πίεση που άσκησε η Νέα Δημοκρατία, το Υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε σήμερα, να δώσει στη δημοσιότητα – με μεγάλη καθυστέρηση – στοιχεία του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ” μηνός Ιανουαρίου 2017. Πρόκειται για στοιχεία κόλαφο για την Κυβέρνηση.
» Απεικονίζουν ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο μεταξύ προσλήψεων και απολύσεων που συνιστά την χειρότερη επίδοση όλων των εποχών.
» Αποδεικνύουν ότι με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη πολιτική της, η Κυβέρνηση οδηγεί σε κατάρρευση την αγορά εργασίας με θύματα τους εργαζόμενους και τους ανέργους.
» Το νέο ιστορικό αρνητικό ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Ιανουάριο, με το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων να είναι αρνητικό με 29.817 περισσότερες απολύσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της εργασίας.
» Η διάχυτη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, η εξοντωτική φορολογία, η αύξηση των εισφορών και η παντελής απουσία μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αρνητικό ισοζύγιο που σηματοδοτεί, εκτός των άλλων, το μηδενισμό του ρυθμού αποκλιμάκωσης της ανεργίας!
» Υπενθυμίζεται ότι, τον Ιανουάριο του 2014, στοχευμένες πολιτικές μας έφεραν, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2014 η “ΕΡΓΑΝΗ” έκλεισε με θετικό ισοζύγιο +6.397 νέες θέσεις απασχόλησης.
» Οι αρνητικές επιδόσεις, όμως, δεν αφορούν μόνο τις χαμένες θέσεις εργασίας.
» Επηρεάζουν αντίστοιχα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απασχόλησης.
» Για πρώτη φορά στην ιστορία της αγοράς εργασίας της χώρας μας, για δύο συνεχόμενα έτη – 2015 και 2016 – πήραν κεφάλι και κυριάρχησαν απόλυτα οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
»Δυστυχώς, ο πρώτος μήνας του νέου έτους αποκαλύπτει ότι η κακή αυτή εικόνα, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο».