Ο Κλάους Ρέγκλινγκ ενώ προσέρχεται σε συνεδρίαση του Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο

Οι μικρότερες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών και η θετική εκτέλεση του προϋπολογισμού θα περιορίσουν το ποσό που θα απαιτηθεί για την Ελλάδα κατά πολλά δισ. ευρώ, εξηγεί ο επικεφαλής του ESM
Protagon Team

Το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην χρειαστεί τελικά όλο το ποσό που είχε προσυμφωνηθεί για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, το οποίο ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ, άφησε ανοιχτό ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild ανέφερε ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση, η Ελλάδα θα χρειαστεί σαφώς λιγότερα χρήματα από το τρίτο πακέτο βοήθειας, μιλώντας μάλιστα και για διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων ευρώ κάτω από το μέγιστο ποσό που ορίζει η συμφωνία.

«Εχουμε πίσω μας ήδη το μισό του τριετούς προγράμματος και έχουμε καταβάλλει (στην Ελλάδα) μόλις 32 δισ. ευρώ. Στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, πιθανόν να έχουμε δώσει σαφώς λιγότερα από το συμφωνηθέν ανώτατο ποσόν των 86 δισ. ευρώ από τα δάνεια σωτηρίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού», είπε στη γερμανική εφημερίδα σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα.

Εξηγώντας την απόκλιση, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι «οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ήταν μικρότερες από εκείνες που είχαν αρχικά υπολογισθεί και ο προϋπολογισμός (της Ελλάδας) εξελίσσεται καλύτερα».

Ακόμη ευνοϊκότερο θα είναι το σενάριο της ανανέωσης της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς κατά τον επικεφαλής του ESM «θα μειωθεί ακόμη περισσότερο το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλει ο ESM».

Σε δηλώσεις του τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του ESM (ο οποίος σχεδόν σίγουρα θα εκλεγεί και για δεύτερη πενταετία) είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, καθώς «εάν η Ελλάδα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στην αρχή του προγράμματος, τότε αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα».

Για τον ίδιο, η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε σημαντικούς τομείς, αλλά τους επόμενους 18 μήνες «πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα προόδου, κυρίως στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εάν γίνει αυτό, τότε είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει και πάλι χρήματα από τις αγορές, να αναχρηματοδοτηθεί και δεν θα χρειάζεται πλέον τη δανειακή βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων»