Είναι το δεύτερο μεγάλο πολιτικό στοίχημα για τον Ματέο Ρέντσι μέσα σε λίγους μήνες.
Τον Δεκέμβριο είχε ζητήσει από τους Ιταλούς να εγκρίνουν τις αλλαγές στο Σύνταγμα που θα έβαζαν τέλος σε πολιτικά αδιέξοδα λόγω του ιδιότροπου πολιτικού και εκλογικού συστήματος. Ωστόσο έχασε και υπέβαλε την παραίτησή του όπως είχε προαναγγείλει.
Τώρα υπέβαλε την παραίτησή του από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD), αν και τον Μάιο θα είναι εκ νέου υποψήφιος, σε ένα κόμμα που ταράσσεται και δεν είναι σαφές αν (και πώς) θα τα καταφέρει να φτάσει ενωμένο στο επόμενο συνέδριο και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Οπως, πάντως, λένε πολιτικοί αναλυτές, η κατάσταση στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας θυμίζει πλέον θέατρο του παραλόγου. Ενώ, όπως η χώρα δίνει μάχη για τη διάσωση των τραπεζών, την καταπολέμηση της προσφυγικής κρίσης και τον περιορισμό του κρατικού χρέους (δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη μετά το ελληνικό), έχουν ξεκινήσει εσωκομματικές ίντριγκες και πόλεμος χαρακωμάτων για το πότε η χώρα θα αποκτήσει νέα εκλεγμένη κυβέρνηση.
Η κατάσταση στο εσωτερικό του PD δεν είναι καλύτερη. Στη συνέλευση του κόμματος που άρχισε την Κυριακή, ο Ρέντσι έσπευσε να εξαγγείλει την παραίτησή του, που εξάλλου ήταν και επιβεβλημένη λόγω καταστατικού. Ωστόσο υπενθύμισε ότι «κανείς δεν μπορεί να με εμποδίσει να ξαναβάλω υποψηφιότητα».
Παρά ταύτα, και παρά το ότι έχει ελπίδες επανεκλογής στο κομματικό αξίωμα, το PD θα πρέπει να αποφύγει την διάσπαση. Η αριστερή μειοψηφία του συναντήθηκε το Σάββατο και επανέλαβε ότι δεν εννοεί να διαγράψει τα ιδεώδη και τις αρχές της. Με τον Ρέντσι έχουν ήδη καταλήξει σε συμβιβασμό: να εξαντλήσει η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι το χρόνο ως τις εκλογές του 2018 και να μην γίνουν πρόωρες, ώστε να αποφευχθεί και η διάσπαση του κόμματος.
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του πρώην πρωθυπουργού, όπως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα, είναι έτοιμοι να φύγουν εν ονόματι μιας «πραγματικής αριστεράς», γράφει η Deutsche Welle. O δε Ρέντσι ακόμη και αν κερδίσει την κομματική ηγεσία, έχει τον Ιούνιο τον σκόπελο των δημοτικών εκλογών: άλλη μία ήττα (με ή χωρίς προηγούμενη διάσπαση) θα αποδειχτεί για τον ίδιο βαριά.