Χαμογελαστοί, σε παλαιότερη συνάντησή τους στη Λευκωσία το περασμένο καλοκαίρι, ο κ. Ακιντζί (αριστερά) και ο κ. Αναστασιάδης | REUTERS/Yiannis Kourtoglou/Files
Επικαιρότητα

Αλληλοκατηγορίες Αναστασιάδη – Ακιτζί μετά το νέο ναυάγιο στις συνομιλίες για το Κυπριακό

Αδοξα έληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί. Ο τελευταίος αποχώρησε χωρίς «λόγο και αιτία», υποστηρίζοντας όμως ότι αυτός που «βρόντηξε την πόρτα» ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου
Protagon Team

Οι συνομιλίες που άρχισαν το πρωί της Πέμπτης ανάμεσα στον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον τουρκοκύπριο Μουσταφά Ακιντζί, διακόπηκαν απότομα. Αυτό, λίγο πολύ, το παραδέχονται και οι δύο πλευρές. Αλλά καθεμία δίνει τη δική της -εντελώς διαφορετική- εκδοχή για το τι ακριβώς συνέβη και για το ποιος «βρόντηξε την πόρτα» και εγκατέλειψε τον χώρο της συνάντησης στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Ο κύπριος πρόεδρος διασαφήνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποχώρησε χωρίς λόγο και αιτία. «Ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε φιλικό κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή, ως αποτέλεσμα μιας διαφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς, η τ/κ αντιπροσωπεία αποχώρησε χωρίς λόγο και καμιά αιτία», τόνισε σε δηλώσεις που έκανε λίγο αργότερα. «Παρά τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που τελικά κράτησε μία ώρα, ο κ. Ακιτζί μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη τα όσα είχε εκφράσει και ανοιχτά, σχετικά με την αναστάτωση που προκάλεσε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η απόφαση της κυπριακής βουλής να εισαχθεί στα σχολεία ο εορτασμός τους ενωτικού δημοψηφίσματος του 1950.

Απαντώντας σε αυτές τις ανησυχίες του συνομιλητή του, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δικαιολογούνται οι ανησυχίες. Αλλά κατηγόρησε την τουρκοκυπριακή πλευρά ότι επιζητεί προσχήματα προκειμένου να αποφευχθεί η ανάληψη των ευθυνών που φέρει η Τουρκία, τονίζοντας ότι «δεν της επιτρέπεται να θέτει αξιώσεις και προϋποθέσεις που δεν αφορούν τα συμφέροντα του κυπριακού λαού». Όπως είπε, «η εικόνα που απεκόμισα είναι πως υπήρχε μια προειλημμένη απόφαση, έτσι ώστε να δικαιολογείται η στάση που διατηρεί η τ/κ πλευρά».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητεί τις ειλικρινείς προθέσεις προθέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για την προσπάθεια εξεύρεσης μιας αποδεκτής και από τις δυο κοινότητες λύσης. «Θέλω με έμφαση να τονίσω ότι η πλευρά μας κι εγώ ο ίδιος προσωπικά παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στη συνέχιση του διαλόγου όπως συμφωνήθηκε ενώπιον του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου 2017» τόνισε, καλώντας τον κ. Ακιντζί να εγκαταλείψει τις αιτιάσεις και να προσέλθει άμεσα με εποικοδομητική διάθεση για τη συνέχιση του διαλόγου.

Η άλλη εκδοχή του Ακιντζί

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσίασε ο τουρκοκύπριος ηγέτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος το μεσημέρι της Πέμπτης τόνισε ότι «ο κ. Αναστασιάδης βρόντηξε την πόρτα. Εμείς δεν αποχωρήσαμε από τη συνάντηση».

Ο ίδιος είπε ότι δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του κ. Αναστασιάδη. «Δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση», είπε, αναφερόμενος στο ζήτημα της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος ανέμενε από την κυβέρνηση της Κύπρου να προβεί σε βήματα για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση και να λάβει ξεκάθαρα θέση εναντίον αλλά, όπως είπε, δεν υπήρξε το παραμικρό μήνυμα από τον κ. Αναστασιάδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Κατά τη δική του εκδοχή, όταν μίλησε ο κ. Αϊντε, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ακιντζί ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανησυχία που έχει προκληθεί στην τ/κ κοινότητα μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης «δήλωσε με νεύρα πως δεν έχει κάτι να πει και αποχώρησε από την αίθουσα».

«Θυμωμένος σηκώθηκε, έφυγε από την αίθουσα κλείνοντας την πόρτα πίσω του», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί, προσθέτοντας ότι αμέσως άλλαξε η ατμόσφαιρα και τελικά αποχώρησε και ο ίδιος.

«Στο σημείο που φτάσαμε μετά από 20 μήνες διαπραγματεύσεων, δεν έχει κανένα νόημα να τίθεται ξανά το θέμα της Ένωσης. Λένε ότι υπερβάλουμε, εγώ σας λέω ότι είναι και λίγη η αντίδρασή μας. Εμείς δεν έχουμε εγκαταλείψει το τραπέζι των συνομιλιών, επειδή εμείς είμαστε η πλευρά που θέλει πραγματικά τη λύση», τόνισε. «Το άνοιγμα της πόρτας πλέον είναι στα χέρια των ε/κ που πρέπει να φτιάξουν το λάθος», είπε πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση της Κύπρου.