Με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Ελληνες» ο Αρνό Λεπαρμαντιέ κάνει σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Le Monde αναδρομή στην επιβολή από τις μεγάλες δυνάμεις του βασιλιά Oθωνα το 1932 στον ελληνικό θρόνο αντιπαραβάλλοντας τον βαυαρό μονάρχη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε!
«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Ο Oθων ήταν ένα βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία (…) Δυστυχώς, έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και το στρατό του μέσω δανεισμού…», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.
Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. «Ο Οθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.
«Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Πεοτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία», σημειώνει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί.
Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισ. στην Ελλάδα, υπενθυμίζει ο Λεπαρμαντιέ. «Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», εξηγούσε στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
«Τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο υπό τον μόνο όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών…» καταλήγει ο αρθρογράφος της Le Monde.
«Ξυπνά τα κακά πνεύματα του παρελθόντος»
Στο μεταξύ, η στάση και ο ρόλος του γερμανού υπουργού Οικονομικών στο θέμα της Ελλάδας συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις και στη Γερμανία – βρισκόμαστε άλλωστε σε προεκλογική περίοδο.
Ο πρόεδρος των Πρασίνων Οζντεμίρ Τζεμ, μιλώντας στην ελληνική εκπομπή της Deutsche Welle παρομοίασε τον Σόιμπλε με κάποιον που ξυπνά και πάλι «τα κακά πνεύματα του παρελθόντος».
Ο τουρκικής καταγωγής πολιτικός υποστηρίζει ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων θέτει σε κίνδυνο την σταθερότητα στην Ελλάδα, δυσκολεύει την διαδικασία χωρίς κανείς να έχει συμφέρον από τη διαιώνιση του προβλήματος.
«Θα πρέπει να στραφούμε προς τα εμπρός και να πούμε σε αυτούς που θέλουν να δουν κατεστραμμένη την Ευρώπη ότι είμαστε δυνατοί. Δεν αντιλαμβάνομαι τη συζήτηση. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό το πρότζεκτ του ευρώ, και είτε μαζί θα κερδίσουμε, είτε μαζί θα χάσουμε. Δεν βοηθά να προκαλούμε την κρίση».
Ο Οζντεμίρ συμφωνεί με το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Καλεί όλους εκείνους που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους υπέρ της παραμονής του στο τρίτο πρόγραμμα, να αποδεχθούν και τις προβλέψεις του. «Θα πρέπει να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο το χρέος, ώστε με ελάφρυνση να οδηγήσει την Ελλάδα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στο να σταθεί στα πόδια της».
Die Linke: Εμείς πάντα ζητούσαμε κούρεμα του χρέους
Από την πλευρά της η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του αριστερού Die Linke, δικαιώνει το ΔΝΤ στο σκέλος του χρέους, αν και του καταλογίζει συνυπευθυνότητα για την «υπερχρεωμένη» Ελλάδα. «Εμείς πάντα ζητούσαμε κούρεμα του χρέους», υπενθυμίζει σε δηλώσεις της στη DW. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει επίγνωση του τι προκαλεί όταν κάνει λόγο για Grexit. Μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με το ευρώ, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο Σόιμπλε διαμορφώνει τη συζήτηση, οδηγεί σε πιέσεις την Ελλάδα εκτός ευρώ, είναι ανεύθυνο».
Ο Οσκαρ Λαφοντέν, στέλεχος του Die Linke, που κατεβαίνει και πάλι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ως επικεφαλής του κόμματος στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, υπογραμμίζει ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. «Όμως η δική μου άποψη είναι διαφορετική από ό,τι πρεσβεύει η πλειονότητα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει, όπως έκανε η Δανία, να επιστρέψει στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, εκεί θα είχε τη δυνατότητα μεγαλύτερων παρεμβάσεων στην οικονομία της, παραμένοντας στο σύστημα του ευρώ».