Επικαιρότητα

Economist: Γιατί το Grexit είναι απλώς θέμα χρόνου

Το βρετανικό περιοδικό επανέρχεται στον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μάλιστα εκτιμά ότι οι πιθανότητες είναι 60% στην επόμενη πενταετία
Protagon Team

Την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει Grexit διατυπώνουν οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit ανεβάζοντας την πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης στο 60% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια!

Οσον αφορά το Eurogroup της Δευτέρας οι αναλυτές λένε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία αλλά εκτιμούν ότι είναι πιθανόν να προκύψει ένας συμβιβασμός ώστε τελικά να δοθούν κάποια χρήματα στην Ελλάδα και να αποφευχθεί ένα νέο δράμα με το ελληνικό χρέος καθώς από τον Μάρτιο ξεκινά μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.

Σημειώνουν, ωστόσο, οι αναλυτές, ότι αν οι ευρωπαίοι δανειστές επιμείνουν στο να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα λιτότητας ως ασφάλεια σε περίπτωση που δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες για εκλογές στην Ελλάδα.

Οι αναλυτές του The Economist Intelligence Unit τονίζουν ότι η βασική αιτία για την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης είναι – εκτός από τις πολιτικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπονται για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση – η διαφωνία των δανειστών για τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι στο τέλος Ιανουαρίου οι εκπρόσωποι των ευρωπαίων δανειστών δήλωσαν ότι η παρουσία του ΔΝΤ αλλά και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για νέες εκταμιεύσεις δανείων.

Δεν είναι η πρώτη φορά τελευταία που ο Economist τονίζει τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του περιοδικού, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι υπαρκτό μολονότι έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της προοπτικής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Οπως επεσήμανε ο Σάιμον Μπάπτιστ στην ανάλυσή του, το ελληνικό χρέος βρίσκεται σε τέτοιο επίπεδο που δεν φαίνεται να επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι εντός της Ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός πως το Brexit κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα τον τελευταίο χρόνο, το μεγαλύτερο “αδελφάκι” του, το Grexit, δεν έχει εξαφανισθεί. Πάνω από 5 χρόνια μετά την πρώτη σοβαρή αναφορά της προοπτικής της εξόδου της Ελλάδας από την Ε.Ε., το χρέος της Ελλάδας δεν βρίσκεται σε έναν δρόμο που θα της επέτρεπε να μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα εντός της ευρωζώνης. Και τώρα που το περισσότερο από το ελληνικό χρέος πρακτικά “ανήκει” σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα κρατείται όμηρος της βούλησης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που εμφανίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε στο άρθρο του ο Μπάπτιστ, κύριος οικονομικός αναλυτής του Economist.

«Παρότι πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ της υλοποίησης του Grexit εντός της επόμενης πενταετίας είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν και μερικοί λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ’ ό,τι στο παρελθόν. Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως δανειστές της Ελλάδας είναι κυρίως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος», σημείωσε ο αρθρογράφος για να συμπληρώσει:

«Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους. Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη»…