Ο Πιερ Μοσκοβισί (στο κέντρο), δίπλα στην κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου και ανάμεσα σε άλλους καθηγητές του ΕΚΠΑ | Menelaos Myrillas / SOOC
Επικαιρότητα

Ο Μοσκοβισί αναζητά οραματιστές

Εκκληση για την ανάδειξη προσώπων που έχουν ένα θετικό αφήγημα να προωθήσουν έναντι του ψεύδους και του λαϊκισμού στην Ευρώπη έκανε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από τη Μεγάλη Αίθουσα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ
Μαρίσσα Δημοπούλου

Τι ευχάριστο συναίσθημα να βλέπεις συγκεντρωμένους σε έναν χώρο τους καθηγητές που κάποτε, στις σπουδές σου, έβλεπες τρεις φορές την εβδομάδα, και τα πρόσωπα που, σήμερα έχεις βαρεθεί να βλέπεις κάθε, μα κάθε, ημέρα στις εξελίξεις της επικαιρότητας.

Τους ένωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί! Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μετά τη σειρά συναντήσεων που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για να αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ακαδημαϊκοί και πολιτικοί έσπευσαν να τιμήσουν το πρόσωπο της ημέρας, για την πολιτική του σταδιοδρομία στη Γαλλία αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Ηρθαν να εκφράσουν κάτι ανάμεσα σε ένα «ευχαριστώ» για τη φιλική φωνή που υπήρξε ο ίδιος τα περασμένα χρόνια και ιδίως το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015 και ένα «παρακαλώ» ώστε να κάνει το ίδιο –ή ό, τι μπορεί τέλος πάντων- μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες που μένουν μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.

Φυσικά ο ίδιος βρέθηκε ανάμεσα σε γνώριμα πρόσωπα. Τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που φεύγοντας κάτι μουρμούριζε στην υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγα Γεροβασίλη, λογικά θα τον θυμάται. Τον ευρωπαίο επίτροπο για τη Μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο τον βλέπει πιθανότατα περισσότερο απ’ όλους, στις Βρυξέλλες. Τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο ασφαλώς τον γνωρίζει, κάποτε αυτός ήταν ο επικεφαλής της ομάδας που διαπραγματευόταν για τα εργασιακά. Με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πλέον μάλλον αρκεί ένα βλέμμα για να συνεννοηθεί. Και φυσικά και θα ανταλλάξει μία κουβέντα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Κάτω από το χρωματιστό ταβάνι της Μεγάλης Αίθουσας του Πανεπιστημίου, το κοινό παρακολουθεί την ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

Εκτός από τα πρόσωπα που τον περιέβαλλαν, ο γάλλος πολιτικός, ο οποίος είχε αναλάβει δύο υπουργεία σε γαλλικές κυβερνήσεις, έχει εκλεγεί δύο φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το 2014 έχει αναλάβει την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, γνώριζε και την αίθουσα. Αρκετά χρόνια πριν, στις 22 Ιανουαρίου του 1999, ως υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας –επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν- είχε επισκεφθεί ξανά την Αθήνα και είχε μιλήσει ξανά κάτω από το ταξιδιάρικο, χρωματιστό ταβάνι της Μεγάλης Αίθουσας, για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο ένας πιο προβληματισμένος από τον άλλον, ο υπουργός Οικονομικών (αριστερά) και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

«Το όραμα της ενωμένης Ευρώπης δεν πρέπει να περιορίζεται στους αριθμούς», είχε πει σαν να ήξερε ότι τελικά προς αυτήν την κατεύθυνση θα οδηγούνταν το εγχείρημα του ευρώ. «Θέλουμε μία Ευρώπη που θα ενδιαφέρεται μόνο για το ευρώ και το χρηματιστήριο και θα νοιάζεται αποκλειστικά για τους οικονομικούς δείκτες ή μία Ευρώπη που θα αναγνωρίζει τα δικαιώματα του κοινωνικού κράτους και δεν θα αδιαφορεί για το κοινωνικό της πρόσωπο;», είχε ρωτήσει.

Το μέλλον –και η απάντηση μαζί- έφτασε. Και η σημερινή ομιλία του κ. Μοσκοβισί ήταν σίγουρα πιο συσκοτισμένη από την πιο αισιόδοξη ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε. Το Grexit έχει φύγει από τη μέση, διαβεβαίωσε ακόμη μια φορά, τονίζοντας ότι ο ίδιος κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για αυτό. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι αδιαπραγμάτευτη, διαβεβαίωσε, εκτιμώντας ότι η χώρα μας «αλλάζει σελίδα».

Από αριστερά: Ο αναπληρωτής πρύτανης του ΕΚΠΑ, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος (Menelaos Myrillas / SOOC)

Αλλά μιας και βρήκε συγκεντρωμένους, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μοσκοβισί άρπαξε την ευκαιρία να υπογραμμίσει την ανάγκη να ενωθούν όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι λαϊκισμού» που τροφοδοτείται και τροφοδοτεί το αλλαγμένο πολιτικό πεδίο της Ευρώπης.

«Γεννήθηκα την ίδια χρονιά που υπογράφηκε η Συνθήκη της Ρώμης (1957)  –μην με ρωτήσετε ποιος γέρασε καλύτερα», είπε για να δώσει εύθυμο τόνο σε μία βαριά συζήτηση. «Κάποιοι γεννήθηκαν σε μία Ευρώπη της Δημοκρατίας και των ανοιχτών συνόρων, αλλά δυστυχώς πλέον, πολλοί έχουν συνδέσει την Ευρώπη με την κρίση, τη λιτότητα και την αποτυχία ενός ιδεώδους», τόνισε.

«Το 2016 ήταν η χρονιά που η Ευρώπη χτυπήθηκε», είπε ο κ. Μοσκοβισί αναφέροντας το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και προειδοποιώντας για τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκλογές στη χώρα του, Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το πρόσωπο της ημέρας,  την ώρα που μιλάει για το μέλλον της ΕΕ (INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ)

«Τα επιτεύγματα του προηγούμενου μισού αιώνα απειλούνται. Το 2017 δεν μπορεί να είναι μια χρόνια αδράνειας για την Ευρώπη», είπε. «Το 2017 πρέπει να είναι η χρονιά που οι πολιτικές δυνάμεις ενώνονται για να καταπολεμήσουν τον λαϊκισμό, για να ενδυναμώσουν την Ευρώπη και να δημιουργήσουν μία πολιτική ένωση που προστατεύει τους πολίτες της», τόνισε ο ίδιος περιγράφοντας ότι φιλοδοξία του πλέον είναι «να χτίσουμε μια πιο πολιτική Ευρώπη, με μια ισχυρή Ευρωζώνη στην καρδιά της».

«Δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας», προειδοποίησε ο κ. Μοσκοβισί. «Η Ευρώπη χρειάζεται ανθρώπους με όραμα, που προωθούν ένα θετικό αφήγημα κατά του ψεύδους, που αγωνίζονται για μία ΕΕ κοινωνική και δίκαιη κι όχι μόνο ανταγωνιστική και δυναμική».

Κι εμείς αναζητούσαμε μέσα στην αίθουσα αυτούς τους ανθρώπους…