Τι ειπώθηκε πίσω από κλειστές πόρτες στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο; Το ότι δεν έγιναν δηλώσεις, ούτε υπήρξαν διαρροές ή έστω μια εθιμοτυπική φωτογραφία από τη συνάντηση, έχει να κάνει τόσο με μια «συμφωνία κυρίων» μεταξύ των δύο συνομιλητών, όσο όμως και με μια προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να μην εξυπηρετήσει άθελά του τη συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ να τον εμφανίσουν ως ταυτιζόμενο με τους δανειστές. Ασχετο βέβαια ότι και ο Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συναντήσει τον κ. Σόιμπλε το 2013. Οι εικόνες και οι συμβολισμοί αλλιώς χρησιμοποιούνται από τον επικοινωνιακό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα όμως παραμένει: τι είπαν Μητσοτάκης και Σόιμπλε; Κατά την «Καθημερινή» και την απεσταλμένη της στη γερμανική πρωτεύουσα Τέλη Πελώνη, ήταν μια χρήσιμη συνάντηση «με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες», στην οποία ο κ. Σόιμπλε περισσότερο άκουγε τον συνομιλητή του, παρά μιλούσε. Σύμφωνα με τα «Νέα» όμως και τον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο Γιώργο Παππά, «η σκληρή γερμανική γραμμή που φτάνει ώς το Grexit “τρόμαξε” τον πρόεδρο της ΝΔ στη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών».
Ολοι συμφωνούν ότι ήταν μια επίσκεψη που δημιουργεί παράδοση καθώς όπως είπαμε, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο δεύτερος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας που πέρασε το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών – είχε προηγηθεί ο κ. Τσίπρας που είχε τετ α τετ με τον κ. Σόιμπλε προ τετραετίας, τον Ιανουάριο του 2013.
Σύμφωνα με τα «Νέα», οι συναντήσεις αυτές δεν θεωρούνται κάτι εξαιρετικό από το περιβάλλον του Σόιμπλε. Συναντάται με αρκετούς πολιτικούς που το ζητούν, είχε πει η εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Σόιμπλε. Αλλωστε το ραντεβού –όπως και αυτό με την Ανγκελα Μέρκελ με την οποία ο αρχηγός της ΝΔ συναντήθηκε τη Δευτέρα– κλείστηκε πολύ καιρό πριν, αλλά συνέπεσε με την επάνοδο του εφιάλτη του Grexit στο ελληνικό ζήτημα.
Κατά τη γραμμή ανάλυσης της εφημερίδας, δύο βασικούς φόβους των Γερμανών έπρεπε να διασκεδάσει ο κ. Μητσοτάκης με την επίσκεψη στο Βερολίνο. Ο πρώτος είναι η αποστροφή σε έκτακτα γεγονότα, όπως οι πρόωρες εκλογές. Χρειαζόταν, γράφουν τα «Νέα», σίγουρα η προσωπική συζήτηση για να πειστούν από το επιχείρημα του αρχηγού της ΝΔ ότι οι εκλογές είναι «μέρος της λύσης» και όχι μέρος του προβλήματος. Και ο στόχος που έχει ο κ. Μητσοτάκης, «στη χώρα που νίκησε για πρώτη φορά ο λαϊκισμός, την Ελλάδα, εκεί να ηττηθεί», μειώνει επίσης τις αντιστάσεις των Χριστιανοδημοκρατών, καθώς ξεκίνησαν τη δική τους προεκλογική μάχη με σημαία τον λαϊκισμό του Σουλτς.
Ο δεύτερος φόβος είναι ενδεχόμενες νέες απαιτήσεις επαναδιαπραγμάτευσης. Αλλά αυτός τροφοδοτείται σήμερα περισσότερο από τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους σπεκουλάρουν ότι αφήνοντας τη διαπραγμάτευση να σέρνεται θα «εκβιάσουν» τη Μέρκελ στη θερμή φάση του προεκλογικού αγώνα το καλοκαίρι να αποστασιοποιηθεί από τον Σόιμπλε. Το αντίθετο θα συμβεί. Η στήριξη στον Τσίπρα παρέχεται μόνο όσο εφαρμόζει το πρόγραμμα, όπως είπε στα «Νέα», ο βουλευτής της CDU Γκούντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής.
Ωστόσο εκεί που «τρόμαξε» πραγματικά ο αρχηγός της ΝΔ ήταν με τις φωνές των Χριστιανοδημοκρατών βουλευτών που ζητούσαν Grexit. Αυτές οι φωνές αποτυπώνουν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα όσο μένει ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη πήγαν αρκετοί από τους «αντάρτες» Χριστιανοδημοκράτες που καταψήφισαν τα ελληνικά προγράμματα, όπως οι Βιλς και Ραμσάουερ.
Σύμφωνα από την άλλη με την «Καθημερινή», από τη σύνθεση της τριάδας που βρέθηκε απέναντι στον κ. Σόιμπλε –τον πρόεδρο της ΝΔ συνόδευαν ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο δημοσιονομικός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη Στέλιος Πέτσας– εκτιμάται ότι η το νεοδημοκρατικό επιτελείο παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση, η βασική φιλοσοφία της οποίας εστιάζει στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πεδίο για το οποίο ο κ. Σόιμπλε επικρίνει διαρκώς την Ελλάδα.
Σε αυτές, εξάλλου, γράφει η «Καθημερινή», εστίασε στο γεύμα που είχε τη Δευτέρα με 30 εκπροσώπους σημαντικών επιχειρήσεων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ανάμεσά τους, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport, εκπρόσωποι της TUI, της Deutsche Telekom και όχι μόνο. Τον κ. Μητσοτάκη παρουσίασαν ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Στέφεν Σούλτε και ο Γεργκ Ασμουσεν (δραστηριοποιείται πλέον στον ιδιωτικό τομέα) ως μεταρρυθμιστή πολιτικό και, με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, ως «κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού έναντι του Αλέξη Τσίπρα». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εστίασε στο όραμά του για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και επανέλαβε τη δέσμευσή του σε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα σε μια πενταετία.
«Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω. Εχω και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος μετά επτά χρόνια κρίσης και ξέρει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί», φέρεται να δήλωσε ενώπιον των επιχειρηματιών, οι οποίοι ρώτησαν τον κ. Μητσοτάκη γιατί είναι πεπεισμένος πως μπορεί να αλλάξει τη χώρα, κάτι που δεν συνέβη ούτε με προηγούμενες κυβερνήσεις.