Στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου, τον χώρο που έχει διαμορφώσει ο αρχιτέκτων και συλλέκτης Κωστής Σχιζάκης, φτάνουν αυτές τις μέρες με το πλοίο δεκάδες πίνακες με την υπογραφή γνωστών ελλήνων ζωγράφων που συμμετέχουν στην έκθεση «Ερως Ηρως». Μια έκθεση όχι γενικώς για τον έρωτα, ούτε για τον έρωτα όπως τον συναντά κανείς στις σελίδες του Παπαδιαμάντη γενικά. Είναι μια έκθεση για τον ηρωικό έρωτα, εξηγεί στο Protagon η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός Τέχνης Ιρις Κρητικού.
«Θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σε μια ιδέα που να έχει έναν μύθο, να έχει σχέση με την παράδοση της Κρήτης, να μπορεί να προσελκύσει πολλούς καλούς καλλιτέχνες. Καθώς το συζητούσαμε ξανά ένα βράδυ, σε ένα μικρό εστιατόριο που ονομάζεται “Ερως Ηρως” από το γνωστό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη είπαμε να, αυτός είναι ο τίτλος και η θεματική», λέει η Ιρις Κρητικού.
Ο τίτλος έδωσε μια ενδιαφέρουσα δεξαμενή ιδεών στους καλλιτέχνες που έχουν να κινηθούν σε πλαίσια γνωστά, άγνωστα, αιώνια, ή πρωτογενή. Ερωτας ο πλατωνικός και ο βέβηλος, ο απολλώνιος και ο διονυσιακός, ο απαγορευμένος έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ο σκοτεινός έρωτας του Τριστάνου και της Ιζόλδης, ο νικητής έρωτας του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας και ο απελπισμένος έρωτας του Μιμίκου και της Μαίρης, ο έρωτας των αθάνατων οπερατικών ζευγαριών στην Όπερα και ο έρωτας στα χρόνια της πανούκλας, ο έρωτας των ποιητών και ο τσαρουχικός έρως της ζωγραφικής, το ερωτικό πάσχον σώμα και ο ναρκισσιστικός έρωτας είναι η περιρρέουσα πρώτη ύλη της έκθεσης.
Στην ομαδική έκθεση παρουσιάζονται κάποια παλαιότερα έργα των καλλιτεχνών, αλλά και πολλά νέα που δημιουργήθηκαν ειδικά για το «Ερως Ηρως». «Υπάρχουν αρκετά γυμνά, όπως ο Αχιλλέας και η Πενθεσίλεια του Τίμου Μπατινάκη, ένα γυμνό στα βράχια της Μαρίας Φιλοπούλου, το έργο “Κορύφωση” του Σαλταφέρου που ουσιαστικά απεικονίζει έναν οργασμό», λέει χαρακτηριστικά η Ιρις Κρητικού. «Θα δουμε όμως και την περίφημη Αρετούσα της Χρύσας Βέργη, τον έρωτα νάρκισσο εαυτό του Αλέξη Βερούκα. Πολλοί καλλιτέχνες όμως αποτυπώνουν μοναχικές φιγούρες…».
Η έκθεση στη συνέχεια θα έρθει στην Αθήνα και μετά θα ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Όπως παρατηρεί η Ιρις Κρητικού, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον πώς οι έλληνες καλλιτέχνες περισσότερο παρά ποτέ τώρα νιώθουν την ευθύνη να στέλνουν έργα τους σε κάθε σημείο της χώρας.
Στο «Ερως Ηρως» συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκης, Στέλιος Αλεξάκης, Άννα Αχιλλέως, Χριστίνα Ακτίδη, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κώστας Ανανίδας, Νεκτάριος Αποσπόρης, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Ειρήνη Βογιατζή, Μάριος Βουτσινάς, Ανδρέας Γεωργιάδης, Σαββας Γεωργιάδης, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Γρηγοριάδη, Στέφανος Δασκαλάκης, Δικαία Δεσποτάκη, Γιάννης Δημητράκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Δημήτρης Κατσιγιάννης, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Νεκτάριος Μαμάης, Έφη Μάνου, Τάσος Μαντζαβίνος, Χριστίνα Μαντζαβίνου, Λυδία Μαργαρώνη, Βαρβάρα Μαυρακάκη, Στέλλα Μελετοπούλου, Τάσος Μισούρας, Τίμος Μπατινάκης, Γιάννης Μπεκιάρης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Χρήστος Παλλαντζάς, Γεύσω Παπαδάκη, Γεύσω Παπαδάκη, Μαρία Πάστρα, Στέλιος Πετρουλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Γιώργος Σαλταφέρος, Δημήτρης Σαρασίτης, Μαρίνα Στελλάτου, Γιώργος Ταξίδης, Αντώνης Τιτάκης, Αντώνης Τσακίρης, Ελευθερία Τσέικο, Κατερίνα Τσεμπελή, Βάσω Τρίγκα, Βιργινία Φιλιππούση, Μαρία Φιλοπούλου, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Αριστείδης Χρυσανθόπουλος.
info
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ,
Νυμφών 3, Ηράκλειο.
Διάρκεια έκθεσης: 18 Φεβρουαρίου – 31 Μαρτίου 2017
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή
18.00-20.00