Ο γαμπρός «Σέρβιγκτον», αριστερά, η νύφη «Εβανς», δεξιά και στη μέση η Κοτέτσκι, αυτή που θα τους παντρέψει | ALTSPACEVR
Επικαιρότητα

Γάμος σε εικονική πραγματικότητα!

Ενα ζευγάρι ερωτευμένων Ουαλών θα δώσει τους όρκους αιώνιας αγάπης φορώντας ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που θα τους μεταφέρουν σε ένα φουτουριστικό κλαμπ δίπλα σε μία λίμνη από λάβα. Είναι νόμιμος αυτός ο γάμος;
Protagon Team

Σε μία θεατρική σκηνή; Σε ένα εθνικό πάρκο; Σε μία ταράτσα; Σε έναν ζωολογικό κήπο; Σε ένα καράβι; Στον αέρα; Πού παντρεύονται οι πιο αντισυμβατικοί τύποι σήμερα; Σε ένα φουτουριστικό κλαμπ στην όχθη μίας λίμνης από λάβα!

Ο Μάρτιν Σέρβιγκτον και η Ελίζα Εβανς, δύο ερωτευμένοι Ουαλοί, θα δώσουν τους όρκους της αιώνιας αγάπης στον ψηφιακό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας, τον Μάιο. Σώματι θα βρίσκονται σε ένα μπαρ στο Κάρντιφ, πρωτεύουσα της Ουαλίας. Αλλά πνευματικά, μέσα από τα ειδικά μαύρα γυαλιά της εικονικής πραγματικότητας, θα βρίσκονται σε έναν άλλο, ψηφιακό κόσμο, σχεδιασμένο από έναν υπολογιστή της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια.

Μαζί τους θα ταξιδέψουν σε αυτόν τον κόσμο 50 καλεσμένοι -οι οποίοι σωματικά θα βρίσκονται στο μπαρ του Κάρντιφ. Τη γαμήλια τελετή θα πραγματοποιήσει η Λίζα Κοτέτσκι, η οποία θα βρίσκεται 5.000 μίλια μακριά, στη Καλιφόρνια, όπου και βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας AltSpaceVr που σχεδίασε τον φανταστικό τόπο όπου θα γίνει η γαμήλια τελετή.

«Θέλαμε να κάνουμε κάτι αντισυμβατικό», δηλώνει ο 43χρονος Σέρβιγκτον, σύμβουλος επιχειρήσεων ο οποίος λατρεύει την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας. «Αυτό είναι απλώς ένα μέρος του ταξιδιού μας. Το διασκεδάζουμε. Αλλά είναι μεγάλο γεγονός για εμένα –δεν έχω ξαναπαντρευτεί».

Ο γαμπρός εξοικειώνεται με τον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας στο σπίτι του (Facebook)

Η 45χρονη Εβανς έχει ξαναπαντρευτεί. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα το έκανα μέσω εικονικής πραγματικότητας. Αγχώνομαι. Αλλά είμαι και ενθουσιασμένη». Αλλά πόσο πραγματικός είναι όμως ένας γάμος που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εικονικής πραγματικότητας;

Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, η τοποθεσία ενός γάμου θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις ώστε να θεωρείται «αξιοπρεπής και ευπρεπής». Δεν είναι ακόμη σαφές αν ένα νυχτερινό κλαμπ με φόντο τη λάβα θεωρείται «ευπρεπής» τοποθεσία. Επίσης δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Κοτέτσκι, η οποία έχει την πιστοποίηση να εκτελεί γαμήλιες τελετές στις ΗΠΑ έχει την ίδια εξουσιοδότηση και στη Βρετανία -πόσω μάλλον στον ψηφιακό κόσμο που δημιούργησε η εταιρεία της.

«Για να είναι νόμιμος ένας γάμος πρέπει να πραγματοποιείται φυσικά σε έναν πραγματικό χώρο, γιατί για να παντρευτείς πρέπει να έχεις μία άδεια γάμου ως απόδειξη», δήλωσε η υπεύθυνη επικοινωνίας της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Και πρέπει σε αυτή την άδεια να δηλώνεται η τοποθεσία όπου έγινε ο γάμος. Αλλιώς μιλάμε απλώς για δύο ανθρώπους που φοράνε γυαλιά εικονικής πραγματικότητας σε ένα μπαρ».

Ο χαρακτήρας του Σέρβιγκτον στο κλαμπ όπου θα παντρευτεί την αγαπημένη του

Με άλλα λόγια, το πιο πιθανό είναι ότι το ζευγάρι θα αναγκαστεί να κάνει έναν δεύτερο γάμο, στον πραγματικό κόσμο. Πιθανότατα θα πρέπει επίσης να προμηθεύσουν το μπαρ με οθόνες τηλεόρασης, ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να δουν αυτό που πρέπει να βλέπουν, δηλαδή μία γαμήλια τελετή. Αλλιώς είναι πολύ πιθανό να παρακολουθούν απλώς ένα ζευγάρι να ίπταται στον αέρα, χωρίς να βλέπουν τον περιβάλλοντα χώρο».

Δεν είναι ο πρώτος εικονικός γάμος. Η Αν Τέιλορ και ο Ντέιβιντ Πόλαρντ γνωρίστηκαν σε ένα χώρο τσατ στο Διαδίκτυο, το 2003 και παντρεύτηκαν σε έναν εικονικό κόσμο, το «Second Life», όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες άβαταρ που έχουν δημιουργηθεί από πραγματικούς ανθρώπους, χρήστες του Ιντερνετ, σε όλο τον κόσμο. Χώρισαν το 2008, όταν η Τέιλορ ανακάλυψε ότι το άβαταρ του συζύγου της συναναστρεφόταν με μία άλλη ψηφιακή οντότητα στο «Second Life»

Εχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε. Και πλέον αντί για τα άβαταρ υπάρχουν -διατίθενται στην αγορά- τα ειδικά γυαλιά. Οσοι έχουν γοητευτεί από τον ψηφιακό κόσμο που ανοίγεται μπροστά τους -μέσα από τα γυαλιά- υποστηρίζουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μία καμπή της σύγχρονης ζωής, ο κόσμος αλλάζει. Κι όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι όλα ρόδινα σε αυτόν τον κόσμο. Πολλοί παραπονούνται ότι τα γυαλιά προκαλούν ναυτία.

Επίσης, έρευνα έχει δείξει ότι συχνά οι επισκέπτες της εικονικής πραγματικότητας αισθάνονται ανόητοι. Αυτό επειδή για να εισαχθούν στον ψηφιακό κόσμο, «απενεργοποιούνται» σχεδόν όλοι οι αισθητήρες τους που λαμβάνουν δεδομένα από το άμεσο περιβάλλον τους. Θα προσαρμοστούμε και σε αυτό;