Εμα Στόουν και Ντέμιεν Σαζέλ, με τα BAFTA για την καλύτερη ερμηνεία και την καλύτερη σκηνοθεσία αντίστοιχα. Επόμενος σταθμός τα Οσκαρ. | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

BAFTA: Το «La La Land» κατέκτησε και το Λονδίνο

Με πολιτικά σχόλια κατά του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και κατά της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, πέρασε η λαμπερή βραδιά των βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης. Διότι κατά τα άλλα... «La La Land»
Protagon Team

Μπορούν τα βραβεία να γίνουν ρουτίνα; Τα BAFTA, τα βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης απέδειξαν τη νύχτα της Κυριακής ότι πράγματι μπορούν. Οχι μόνο ως προς τους διακριθέντες –κανείς δεν περίμενε εκπλήξεις, αφού το μιούζικαλ «La La Land» συνεχίζει να θριαμβεύει– αλλά και ως προς το αναμενόμενο πολιτικό σχόλιο: στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ όλοι έχουν κάτι να πουν.

O πρίγκιπας και η πριγκίπισσα παίρνουν τις θέσεις τους για την τελετή.  (REUTERS/Daniel Leal-Olivas/Pool)

Ετσι, παρουσία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της δούκισσας του Κέιμπριτζ Κέιτ, η βραδιά στο φημισμένο Royal Albert Hall του Λονδίνου κύλησε χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο Στίβεν Φράι χλεύασε τον Ντόναλντ Τραμπ για τα σύνορα που θέλει να χτίσει και η Μέριλ Στριπ, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον αμερικανό πρόεδρο ως «υπερεκτιμημένη» ανέβηκε στη σκηνή για να τον φιλήσει.

Α! Και ο Κεν Λόουτς επιτέθηκε κατά της βρετανικής κυβέρνησης για το πώς αντιμετωπίζει τους αδύναμους και τους πρόσφυγες. Αν δεν μιλούσε ο αριστερός Λόουτς κατά της κυβέρνησης Μέι θα ήταν είδηση και όχι το αντίθετο. Ετσι όταν πήρε το βραβείο του καλύτερου βρετανικού φιλμ για το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Λόουτς ευχαρίστησε την Ακαδημία που «στηρίζει την αλήθεια που περιγράφει αυτή η ταινία, ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι -οι φτωχότεροι και πιο αδύναμοι- αντιμετωπίζονται από αυτή την κυβέρνηση με σκληρότητα και ωμότητα. Αυτό είναι ντροπή. Και είναι ντροπή που αυτό επεκτείνεται και στο να κρατήσει μακριά τα προσφυγόπουλα που είχαμε υποσχεθεί να βοηθήσουμε» είπε ο 80χρονος σκηνοθέτης. Αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, ζήτησε από τους πολίτες να διώξουν την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Κατά τα άλλα τα βραβεία πήγαν εκεί όπου περίπου αναμενόταν: το «La La Land» του Ντέμιεν Σαζέλ απέσπασε πέντε βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και πρώτου γυναικείου ρόλου για την Εμα Στόουν. Η τελευταία έχει κερδίσει σε όλα τα βραβεία τις αντιπάλους της εν όψει των Οσκαρ: Υποψήφιες για το βραβείο ήταν οι Μέριλ Στριπ («Florence Foster Jenkins»), Νάταλι Πόρτμαν («Jackie»), Εϊμι Ανταμς («Arrival») και ‘Εμιλι Μπλαντ («Το κορίτσι του τρένου»).

Αν μπορεί κανείς να μιλήσει για έκπληξη -που δεν είναι διότι η ερμηνεία του είναι μνημειώδης- είναι η βράβευση με το α’ ανδρικού ρόλου του Κέισι Αφλεκ για το «Manchester By the Sea» («Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα»). Ο Αφλεκ, επικράτησε του Ράιαν Γκόσλινγκ («La La Land»), του Αντριου Γκάρφιλντ («Αντιρρησίας Συνείδησης»), Τζέικ Τζίλενχαλ («Nocturnal Animals») και Βίγκο Μόρτενσεν («Captain Fantastic»). Και παραλαμβάνοντας το βραβείο ήταν πολύ προσωπικός: «Ο λόγος που είμαι ηθοποιός είναι επειδή όταν ήμουν μικρός, η μητέρα μου με πήγαινε σε συναντήσεις παιδιών αλκοολικών. Ηταν θεραπεία αλλά ήταν και ηθοποιΐα. Από τότε η ηθοποιΐα είναι μαζί μου και είναι πραγματικό προνόμιο να κάνω αυτή τη δουλειά για να ζω», είπε ο νεότερος αδελφός του διάσημου Μπεν Αφλεκ.

Ο Κέισι Αφλεκ ποζάρει με το BAFTA (Reuters)

To «Manchester By the Sea» απέσπασε και το βραβείο BAFTA για το καλύτερο σενάριο, γεγονός που πιστοποιεί ότι πρόκειται για μια ταινία που αξίζει κανείς να δει. Από δύο BAFTA πήρε και το «Lion». Διασκευασμένο σενάριο αλλά και β’ ανδρικού ρόλου, το οποίο πήρε ο Ντεβ Πατέλ.

O Ντε Πατέλ με τη συμπρωταγωνίστριά του στο «Lion» Νικόλ Κίντμαν (REUTERS/Toby Melville)

H βραδιά ολοκληρώθηκε με βραβείο στον μέγα Μελ Μπρουκς για την προσφορά του στην Εβδομη Τέχνη. To βραβείο παρουσίασε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Αεικίνητος και υπέροχος. Ο Μελ Μπρουκς με το τιμητικό BAFTA για το σύνολο της καριέρας του (Reuters)

 

Αναλυτικά τα βραβεία BAFTA 2017:

Καλύτερη Ταινία: «La La Land» του Ντέμιεν Σαζέλ

Καλύτερη Βρετανική Ταινία: «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς

Σκηνοθεσία Ντέμιεν Σαζέλ για το «La La Land»

Πρωτότυπο Σενάριο: Κένεθ Λόνεργκαν για το «Manchester by the Sea»

Διασκευασμένο Σενάριο: Λουκ Ντέιβις για το «Lion»

A’ Ανδρικός Ρόλος: Κέισι Αφλεκ για το «Manchester by the Sea»

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Εμα Στόουν για το «La La Land»

B’ Ανδρικός Ρόλος: Ντεβ Πατέλ για το «Lion»

B Γυναικειός Ρόλος: Βαϊόλα Ντέιβις για το «Fences»

Μουσική: Τζάστιν Χούρβιτζ για το «La La Land»

Φωτογραφία: Λάινους Σάντγκρεν για το «La La Land»

Μοντάζ: Τζον Γκίλμπερτ για το «Hacksaw Ridge»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στιούαρτ Γρεγκ και Ανα Πίνοκ για το «Fantastic Beasts and Where to Find Them»

Kοστούμια: Μαντελίν Φοντέιν για το «Jackie»

Mακιγιάζ και Κομμώσεις: Τζ. Ρόι Χέλαντ, Ντάνιελ Φίλιπς «Florence Foster Jenkins»

Ηχος: Σιλβέν Μπελεμάρ, Κλοντ Λα Χάγιε, Μπερνάρντ Γκαριεπί Στρομπλ για το «Arrival»

Ειδικά Οπτικά Εφέ: «The Jungle Book»

Ντεμπούτο από βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό: «Under the Shadow» του Μπαμπάκ Ανβαρί

Ξενόγλωσση Ταινία: «Son of Saul» του Λάζλο Νέμες

Ντοκιμαντέρ: «13th» της Αβα ΝτιΒερνέ

Animation: «Kubo and the Two Strings» του Τράβις Νάιτ

Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους Animation: «A Love Story» / Παραγωγή Κχαλέντ Γκαντ, Ανούσκα Κισάνι Νααναγιάκαρα, Ελενα Ρουσκόμπε- Κινγκ

Βρετανική Ταινία Μικρού Μήκους: «Home»/ Παραγωγοί: Σπατ Ντέντα, Αφολάμπι Κούτι, Ντάνιελ Μαλόι, Σκοτ Ο’ Ντόνελ

Ανερχόμενος Σταρ: Τομ Χόλαντ