Τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Η είδηση που μεταδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ότι οι Θεσμοί ήρθαν σε συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας μπορεί να αναγνωστεί ως μια εξέλιξη που ξεκλειδώνει τα πράγματα εν όψει και του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα βρεθεί πλέον προ τετελεσμένων και με ένα τελεσίγραφο. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης, δανειστές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν σε ένα κοινό πλαίσιο το οποίο θα παρουσιαστεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τους Θεσμούς. Τη συμφωνία μετέδωσε και το πρακτορείο Reuters.
Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή επεσήμανε πως οι προσδοκίες για σήμερα είναι χαμηλές και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters οι Θεσμοί θα βάλουν στο τραπέζι μια πρόταση για μέτρα 3,6 δισ. ευρώ (τα μισά έως το 2018 και τα άλλα μισά για μετά το 2018) προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης –δηλαδή στη μείωση του αφορορολόγητου– και σε περικοπές συντάξεων.
Από την πλευρά του σε ένα σχόλιο για τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους Θεσμούς στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg πως «aν δεν επιτευχθεί συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες».
O κ. Ντάισλεμπλουμ είπε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι: οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τον προϋπολογισμό. Επίσης πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί «πόσο μεγάλο το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι, πότε μπορεί να μειωθεί αλλά και τι θα συμβεί με το χρέος».
Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και υπάρχουν συζητήσεις για το τι θα χρειαστεί περαιτέρω, είπε ο κ. Νταίσελμπλουμ. «Μερικοί λένε ότι η απόκλιση είναι ακόμα πολύ μεγάλη και θέλουν ένα μεγαλύτερο πακέτο εγγυήσεων ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν είναι αναγκαίο».
Σε μια προσπάθεια, πάντως, να αποφορτίσει το κλίμα ο ολλανδός αξιωματούχος συμπλήρωσε εφόσον δεν υπάρχουν μεγάλες πληρωμές μέχρι το καλοκαίρι, «δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης».
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Ελένη Βαρβιτσιώτη για το kathimerini.gr, στην πρόταση των Θεσμών –εκτός από την λήψη μέτρων που θα απαιτούνται από την ελληνική πλευρά (ύψους 2% του ΑΕΠ σύμφωνα με το Bloomberg όπως φοροελαφρύνσεις, μείωση του ΦΠΑ κλπ)– θα υπάρχουν και μία σειρά από αντισταθμιστικά μετρά αναπτυξιακής φύσεως σε περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς της στόχους. «Θα είναι το καρότο στο μαστίγιο», όπως είπε χαρακτηριστικά ευρωπαίος αξιωματούχος.