Η Ελλάδα είναι ανάγκη να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της το συντομότερο, επισήμανε κατά τη διάρκεια της ήδη πολυσυζητημένης ομιλίας του στο Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η ομιλία του κ. Χουλιαράκη στο LSE το βράδυ της Πέμπτης είχε αποτελέσει την αφορμή για την απουσία του από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες και προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Αθήνα – με ανακοινώσεις από τη ΝΔ και ανταπαντήσεις από το υπουργείο Οικονομικών.
Οπως ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης στην ομιλία του, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να αρχίσει ξανά συζητήσεις με μια νέα ομάδα ευρωπαίων ηγετών, καθώς επίκειται μια σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες.
Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιχνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.
ΝΔ: «Διχασμός ΣΥΡΙΖΑ, καιροσκοπισμός Τσίπρα»
Τις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη στο LSE έσπευσε να καυτηριάσει με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία:
«Ο κ. Χουλιαράκης, αντί να μετάσχει χθες στη συνεδρίαση του Euro Working Group, προτίμησε να κάνει διάλεξη στο LSE. Είπε, μάλιστα, πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στο αμέσως επόμενο διάστημα, η Ελλάδα θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, θα επανέλθει η αβεβαιότητα και θα αρχίσει η συζήτηση για 4ο Μνημόνιο. Παραδέχεται, δηλαδή, ότι η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες της Κυβέρνησης φέρνουν τη χώρα μπροστά σε ένα ακόμη Μνημόνιο, στην καλύτερη περίπτωση. Ή στην αναβίωση του Grexit, η οποία έχει έρθει και πάλι στο προσκήνιο. Προϊδέασε μάλιστα, στην καλύτερη περίπτωση άμεσης ολοκλήρωσης της συμφωνίας, για μία επώδυνη, πολύ χειρότερη απ’ ότι υποστήριζαν, συμφωνία. Οπως έγινε και με την προηγούμενη αξιολόγηση.
» Η Νέα Δημοκρατία εδώ και καιρό έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κυβέρνηση, επισημαίνοντάς της ότι όσο καθυστερεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στις αποκρατικοποιήσεις και όσο ακολουθεί το εσφαλμένο μείγμα της υπερφορολόγησης των πολιτών τόσο ο κίνδυνος αποτυχίας του προγράμματος θα μεγαλώνει. Και οι δηλώσεις Χουλιαράκη αποδεικνύουν ότι ο διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο πολιτικός καιροσκοπισμός του πρωθυπουργού συνιστούν σοβαρή απειλή για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη φορά το έγκλημα Τσίπρα – Βαρουφάκη του 2015».
Ο αν. υπουργός Οικονομικών βρέθηκε στο Λονδίνο και την ελληνική πλευρά στο EWG εκπροσώπησε ο Παναγιώτης Νικολαΐδης.
Η απουσία του κ. Χουλιαράκη από τη συνεδρίαση του EWG προκάλεσε αίσθηση, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι θα κόμιζε νέα πρόταση της Αθήνας για να βγούμε από το αδιέξοδο εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αλλωστε ήδη από το πρωί της Πέμπτης ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης έλεγε στο ραδιόφωνο (Real FM) ότι «αυτές τις ώρες εντείνεται η προσπάθεια να βρεθεί μια χρυσή τομή στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Η ΝΔ έσπευσε από την πλευρά της να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για την απουσία του κ. Χουλιαράκη, σχολιάζοντας ότι, «ενώ η δεύτερη αξιολόγηση, μετά από καθυστέρηση ενός χρόνου, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η χώρα κινδυνεύει να χάσει την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η Κυβέρνηση ”περί άλλα τυρβάζει”».
«Πρόκειται άραγε για ανεκδιήγητη ανευθυνότητα ή συμβαίνει κάτι άλλο; Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη ανήκει στον κ. Τσίπρα. Οφείλει, επιτέλους, να καταλάβει πως ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει άλλο, ούτε την ανευθυνότητα της Κυβέρνησης, ούτε τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε η Πειραιώς.
Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να εκδώσει με τη σειρά του ανακοίνωση με «διευκρινίσεις» για την απουσία του κ. Χουλιαράκη από το EWG. Με δελτίο Tύπου, το υπουργείο έκανε γνωστό πως η απουσία του κ. Χουλιαράκη ήταν κατόπιν συνεννοήσεως με τον Τόμας Βίζερ και πως πρόκειται για ένα γεγονός «που έχει ξανασυμβεί και πιθανότατα θα ξανασυμβεί».