Σύμφωνα με τον Economist, μετά από τρία χρόνια λιτότητας όλο και περισσότεροι Ελληνες εκτιμούν ότι ο δρόμος του εγχώριου νομίσματος δεν είναι ό,τι χειρότερο... | REUTERS/Yannis Behrakis
Επικαιρότητα

Economist: Οι τρεις λόγοι που αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο Grexit

Το βρετανικό περιοδικό χαρακτηρίζει «υπαρκτό» το ενδεχόμενο Grexit μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ ο οίκος αξιολόγησης Moody' s αποτιμά δυσμενώς τις επιπτώσεις της διαμάχης ΔΝΤ - ESM για το ελληνικό πρόγραμμα
Protagon Team

Εχουν περάσει πάνω από πέντε χρόνια από τη στιγμή που άρχισαν να εξετάζονται σοβαρά οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, διαπιστώνει σε δημοσίευμά του ο Economist, και ακόμη δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα που θα μπορούσε να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο εντός της ζώνης του ευρώ.

Με βάση αυτή του την εκτίμηση, το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι τώρα, που το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια άλλων ευρωπαϊκών κρατών και θεσμών, η τύχη της Ελλάδας καθορίζεται από τα λαϊκιστικά πολιτικά κινήματα που αναδύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού περιοδικού, Σάιμον Μπάπτιστ, σε σημείωμά του χαρακτηρίζει «υπαρκτό» το ενδεχόμενο Grexit, αν και εμφανίζεται λιγότερο ανήσυχος για τις επιπτώσεις του.

«Αν και εκτιμούμε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για Grexit, υπάρχουν τρεις λόγοι που μας καθιστούν λιγότερο ανήσυχους από ό,τι στο παρελθόν», σημειώνει.

Πρώτον, το ελληνικό χρέος ανήκει πλέον κυρίως στις εθνικές κυβερνήσεις, γεγονός που υποβαθμίζει τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεοκοπίας.

Δεύτερον, η προοπτική Grexit δεν συνιστά σοκ ίδιου βεληνεκούς με ό,τι ίσχυε πριν από πέντε χρόνια, καθώς πλέον επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν λάβει τα αναγκαία βήματα για τον περιορισμό της έκθεσής τους.

Τρίτον, μετά από τρία χρόνια μόνιμης λιτότητας, όλο και περισσότεροι Ελληνες εκτιμούν ότι ο δρόμος του εγχώριου νομίσματος δεν είναι χειρότερος από ό,τι ο σημερινός.

«Η ένταση ενδεχομένως θα αυξηθεί περαιτέρω, εν όψει και των καίριων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη αλλά και της αυξανόμενης πιθανότητας διεξαγωγής εκλογών και στην ίδια την Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μπάπτιστ. «Είστε έτοιμοι για το Grexit;», καταλήγει.

Οι εκτιμήσεις του συμπλέουν σε μεγάλο βαθμό με την τελευταία έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’ s, που σημειώνει ότι η κόντρα Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η σύγκρουση ΔΝΤ και εταίρων αυξάνει τις πιθανότητες δυσμενών αποτελεσμάτων για τη χώρα, καθώς το αδιέξοδο πιέζει έντονα την ελληνική κυβέρνηση να λάβει περισσότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που είχε αρχικώς προβλέψει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο οίκος αναμένει μεν η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, κρίνει όμως ως πιθανότερο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Η κόντρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, πηγάζει από την εκτίμηση του Ταμείου ότι η Ελλάδα χρειάζεται «σημαντική» ελάφρυνση του δημόσιου χρέους ακόμα κι αν υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο. Αντίθετα, οι εταίροι επιμένουν ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι υπερβολικά απαισιόδοξες, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει μάλιστα πως το «κούρεμα» είναι δυνατό μόνο εκτός Ευρωζώνης.

Στην έκθεση σημειώνεται ωστόσο πως το Ταμείο δεν ζητά «κούρεμα», αλλά συγκεκριμενοποίηση μέτρων αναδιάρθρωσης που θα τεθούν σε ισχύ μετά τη λήξη του μνημονίου.