Εγκλωβισμένοι ανάμεσα στις οικονομικά εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου και στις προθέσεις του εργοδότη τους θα συνεχίσουν να παραμένουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, παρά την εγκύκλιο του υπουργείο Εργασίας που προέβλεψε μια μεταβατική περίοδο με εισφορές 9,22% για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ατύπως σχέση μισθωτής εργασίας.
Οπως φαίνεται η κυβέρνηση καλεί ουσιαστικά τους εργαζόμενους να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, αν εκείνος δεν αποδέχεται να καταβάλει τις εισφορές που του αναλογούν και τις ενσωματώσει στην αμοιβή τους. Υπό τις συνθήκες καλπάζουσας ανεργίας -και υπό την απειλή της απόλυσης- καλούνται σε αντίθετη περίπτωση να αποδεχτούν να πληρώνουν οι ίδιοι τις αυξημένες εισφορές, κάτι που παράγοντες της αγοράς προεξοφλούν ότι θα συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις.
Οπως είπε το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, η μειωμένη εισφορά 9,22% για τα μπλοκάκια θα τίθεται σε ισχύ μόνο από τη στιγμή που ο εργαζόμενος θα δηλώνει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ότι δεν καλύπτεται από περιοδική δήλωση εργοδότη του. Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι εφόσον ένας εργοδότης απασχολεί εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να τους εντάσσει και σε αναλυτική περιοδική δήλωση και προσέθεσε ότι διαφορετικά θα επιληφθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Αλλά ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Δημήτρης Τσακίρης, παραδέχτηκε στο ίδιο κανάλι λίγο αργότερα ότι αν δεν αναφέρει ο ίδιος ο εργαζόμενος ότι ο εργοδότης του δεν τον δηλώνει, δεν υπάρχει άλλος μηχανισμός να ελεγχθεί. Και ομολόγησε επίσης ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιβάλει η κυβέρνηση στους εργοδότες να πληρώσουν εκείνοι την εισφορά που τους αναλογεί.
Κατά τα άλλα ο κ. Πετρόπουλος ξεκαθάρισε και ότι το μέτρο δεν έχει αναδρομικότητα, κάτι που σημαίνει ότι για το διάστημα πριν από τη δήλωση στον ΕΦΚΑ ο εργαζόμενος θα πρέπει να καταβάλει εισφορές με το παλιό ποσοστό που προβλέπεται για ελεύθερους επαγγελματίες, ήτοι 26,95%.
Αφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο θα διαρκέσει η ρύθμιση για το 9,22%. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσον η μείωση θα δρομολογήσει επίλυση διαφορών ανάμεσα σε εργαζόμενους που δηλώνονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και τους αντισυμβαλλόμενους εργοδότες.
Ο κ. Πετρόπουλος άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Σημείωσε πως μία από τις κύριες αιτίες του φαινομένου με ευρεία χρήση δελτίων παροχής υπηρεσιών είναι η απουσία των συλλογικών συμβάσεων, που η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση