«Ισως και να έδωσα ένα ατυχές παράδειγμα αυτό-λοιδορούμενος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση που άνοιξε ο ίδιος για τη δραχμή, χαρακτηρίζοντας «τυχαία» την αναφορά του σε εθνικό νόμισμα. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Ξυδάκης επεσήμανε ότι «αυτό που διατύπωσα είναι αν μπορούμε να συζητήσουμε σοβαρά μετά από επτά χρόνια πόνου για μία εθνική συνεννόηση».
«Δεν άνοιξα κανένα θέμα για δραχμή, γιατί να το κλείσω;», διερωτήθηκε ο ίδιος, ενώ υπογράμμισε ότι τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας πάντως ότι «οποιοσδήποτε υπεύθυνος έλληνας πολίτης, όταν αλλάζει η Ευρώπη και η στάση της Ουάσιγκτον απέναντί της, πρέπει να σκέφτεται και να συζητά».
Ωστόσο το πρωί της Τρίτης οι δηλώσεις του έδωσαν σε όλους την εντύπωση ότι θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και αναφερόμενος στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, ο κ. Ξυδάκης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».
Και συνέχισε: «Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».
«Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Ξυδάκης επέρριψε, βέβαια, ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις “εγώ δεν κουβεντιάζω”; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε».
Λίγο αργότερα δε, και ενώ είχε ήδη προκληθεί σάλος, προσερχόμενος στη Βουλή ο κ. Ξυδάκης αρνήθηκε να ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην Ευρωζώνη.
«Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;» ρώτησαν οι δημοσιογράφοι.
Ο κ. Ξυδάκης απάντησε πως «πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός». «Με ευρώ;» επέμειναν οι δημοσιογράφοι για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ»…
Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας
Οπως αναμενόταν, οι δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ περί δραχμής προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μετά από αυτές τις δηλώσεις του κ. Ξυδάκη.
Σε ένα πρώτο σχόλιό του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση για τις επίμαχες δηλώσεις.
«Πού το πάνε; Να μας πουν τι ακριβώς εννοούν… Πώς να αφαιρέσουμε από τους ξένους να λένε για Grexit όταν το λέμε εμείς;» διερωτήθηκε ο κ. Κουμουτσάκος για να συμπληρώσει πως «η συζήτηση αυτή πυροδοτείται από δηλώσεις προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών». Ο ίδιος κάλεσε το Μαξίμου να δώσει εξηγήσεις.
«H πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε στο πιο σοβαρό τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και η υπερήφανη διαπραγμάτευση σε μια σφαγιαστική φορολογία. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, η κυβέρνηση οδηγεί σε αδιέξοδο και τη χώρα» προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ.
Κατά τον κ. Κουμουτσάκο, «η κυβέρνηση έχει σήμερα δύο επιλογές: Grexit ή τέταρτο μνημόνιο. Υβρίζει και μετά τολμά να υπαινίσσεται διαδικασίες συνεννόησης με τις πολιτικές δυνάμεις, αυτό δεν γίνεται», συμπλήρωσε.
Για τεράστια βλάβη της ελληνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας, εγκάλεσε τον κ. Ξυδάκη και συνολικά την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος.
«Οταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος προτείνει να ανοίξει επισήμως συζήτηση για το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, συντελείται ήδη μια τεράστια βλάβη σε βάρος της εθνικής οικονομίας και της διεθνούς θέσης της χώρας σε μια πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση που δεν είναι μόνο οικονομική» είπε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει:
«Η νοοτροπία αυτή τροφοδοτεί και ανακυκλώνει την αβεβαιότητα, αποτρέπει την επιστροφή των καταθέσεων, αποθαρρύνει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, κάνει τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης δύσπιστα για την πραγματική βούληση της Ελληνικής κυβέρνησης και την ικανότητα της χώρας να βγει από την περιδίνηση της κρίσης. Η χώρα έχει πληρώσει και πληρώνει πολύ ακριβά αυτή τη συνεχή παλινδρόμηση. Τη διπλή γλώσσα. Το παιχνίδι με τη φωτιά γύρω από το Grexit και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που από διαπραγματευτικά “όπλα” της κυβέρνησης μετατράπηκαν σε μπούμερανγκ. Το πρόβλημα είναι πλέον η ίδια η παρουσία αυτής της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών στελεχών της. Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν. Βλάπτουν σοβαρά τον τόπο».
Μέσω twitter σχολίασε τα όσα είπε ο κ. Ξυδάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Ειρωνικό το σχόλιο του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος παρέπεμψε (προφανώς σκοπίμως) και στον χορό του Ζαλόγγου.
Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη, ο ίδιος φρόντισε να δώσει κάποιες εξηγήσεις. Με ανάρτησή του στο facebook είπε ότι ουδέποτε υποστήριξε την επιστροφή στη δραχμή και τόνισε ότι αυτό που ζήτησε ήταν να συζητηθεί το θέμα δημόσια και θεσμικά. «Καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.