Μετά το «μαύρο» 2015, η Ελλάδα αντλεί κάποια θετικά μηνύματα από το 2016. Αυτό είναι το συμπέρασμα όσων είπε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης της «Εκθεσης για τη Μετάβαση 2016-17» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της ανάκαμψης καθώς για πρώτη φορά μετά το 2014, η οικονομία θα εμφανίσει το 2016 θετικό ρυθμό μεγέθυνσης. Στα θετικά μηνύματά του 2016 είναι και το ότι κατά το β’ και γ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους υποχώρησε ελαφρώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επίσης για πρώτη φορά από το 2014. Το 2015 είναι προφανώς κάτι που όλοι θέλουν να ξεχάσουν…
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η «ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2016, καθιστά λογικό να περιμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το έτος συνολικά, για πρώτη φορά από το 2014».
Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν στη συνέχεια για να μείνει η Ελλάδα στο δρόμο ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, να διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή».
Οπως είπε, πρόκειται για προϋπόθεση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι «πολιτικά βιώσιμες».
Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε στην ομιλία του στη βελτίωση στο διαρθρωτικό πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα κατά παραπάνω από 17 ποσοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2009-2016.
Ο ίδιος εξήγησε πως λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου, η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν υπερδιπλάσια από αυτή που πέτυχαν άλλα κράτη-μέλη, τα οποία εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα.
Εξάλλου, όπως τόνισε, επιτεύχθηκε «η ανάκτηση της μεγάλης σωρευτικής απώλειας στην ανταγωνιστικότητα του κόστους εργασίας έναντι των εμπορικών μας εταίρων τη περίοδο 2000-2009, καθώς και η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το οποίο είχε ξεπεράσει το 15% του ΑΕΠ το 2008».
Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσ