Επικαιρότητα

Τσίπρας: «Ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα – προδοσία το Grexit»

Επετειακή συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τα δύο χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην εξουσία. Δίνει το στίγμα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς και περιγράφει τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015
Protagon Team

Η επέτειος της διετίας των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εξουσία συμπίπτει με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης και των πιέσεων των δανειστών και βεβαίως του χρόνου. Ετσι, η επετειακή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» είχε μηνύματα όχι μόνο ως προς το κομματικό ακροατήριο αλλά και ως προς το στίγμα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση. «Εχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», είπε ο Πρωθυπουργός εμφανιζόμενος να ακολουθεί μια τροχιά σύγκρουσης καθώς τα αιτήματα των Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης –με ψήφιση μέτρων και για το 2019– είναι πλέον δεδομένα εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης.

Κατά τα άλλα στη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας καλεί το ΔΝΤ «να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το πρόγραμμα» και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πάρει θέση έναντι των παράλογων αιτημάτων του Ταμείου», ενώ ασκεί κριτική στον Γιώργο Παπανδρέου γιατί «δεν προστάτεψε τον εθνικό πλούτο».

«Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και η Ευρώπη όμως οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα, που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον. Και όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά», λέει πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας.

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας ακολουθεί το γνωστό αφήγημα: «Αυτό που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή “σοκ και δέος” για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό και με τη στάση του στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη».

Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνεται της συμφωνίας του καλοκαιριού του 2015, καθώς –όπως υποστηρίζει τουλάχιστον– ήταν μια «ασύγκριτα ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο ερώτημα αν σκέφτηκε να βάλει θέμα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται στη συνέντευξη κατηγορηματικός:

«Με ρωτάτε αν σκέφτηκα ποτέ να θέσω εγώ το θέμα που έθετε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος της άλλης πλευράς; Μα αυτό θα ήταν ανοησία ή πραγματική προδοσία».

«Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Οχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη», λέει χαρακτηριστικά

Για την κριτική που δέχεται από πρώην συντρόφους του, ο Πρωθυπουργός παραδέχεται πως η ιστορία της Αριστεράς είναι γεμάτη από «εμφυλίους», στη συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο «είχαμε έναν αναίμακτο εμφύλιο και ένα παραμύθι χωρίς δράκο».

Στην ίδια συνέντευξη, κάνει αναλυτικό απολογισμό της κυβερνητικής διετίας, τονίζοντας: «για όλα αυτά είμαστε περήφανοι αλλά και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον καθημερινό αγώνα».

Για το «μέτωπο» της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής, με αφορμή και το πέρας των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζει τις πολιτικές ευθύνες που αναδείχθηκαν (σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), για να καταλήξει ότι «η μάχη τώρα συνεχίζεται και τον λόγο έχει τώρα η Δικαιοσύνη».

Τέλος, για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός εκτιμά, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών, ότι «δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση».