Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ | REUTERS
Επικαιρότητα

Ο ESM «πέρασε» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με τρεις παρεμβάσεις

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας, αλλά με τρεις δέσμες μείωσης του κινδύνου - Προειδοποιούν για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων
Protagon Team

Τα Διοικητικά Συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκριναν σήμερα, Δευτέρα, τους όρους εφαρμογής μιας σειράς μέτρων για τη βραχυπρόθεσμη ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, όπως ανέφερε ανακοίνωση του ESM.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα μέτρα αποτελούν σημαντικό βήμα προς την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι δεν θα έχουν καμία επιβάρυνση για τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης. Παράλληλα, εκτίμησε ότι με πλήρη εφαρμογή τους θα οδηγήσουν σε μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ της χώρας κατά 20% έως το 2060, ενώ οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 5% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι η τελική επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ESM, τα μέτρα αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου λόγω επιτοκίων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς μέρους του χρέους σε σταθερά επιτόκια από κυμαινόμενα, ώστε να διευκολυνθεί το βάρος της αποπληρωμής για τη χώρα. Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα σε έγγραφη διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017, κατά την ανακοίνωση.

Ο ESM αναφέρει ότι το ΔΣ του μηχανισμού ενέκρινε τρεις δέσμες μέτρων για τη μείωση του κινδύνου λόγω επιτοκίων.

Η πρώτη περιλαμβάνει ανταλλαγή ομολόγων, κατά την οποία νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν για να αντικαταστήσουν τα ομόλογα κυμαινόμενου επιτοκίου που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη θα επιτρέψει στον ESM να παρέμβει στις συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου, για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η χώρα να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια, όταν υπάρξει άνοδος των επιτοκίων στην αγορά.

Με την τρίτη δέσμη, τέλος, ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμους τίτλους, που θα προσαρμόζονται με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων, κάτι που θα σταθεροποιήσει επίσης το κόστος επιτοκίου για την Ελλάδα.

Το ΔΣ του EFSF ενέκρινε επίσης μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια όσον αφορά το σκοπό και το σχεδιασμό με την ανταλλαγή των ομολόγων του ESM, αλλά η οποία θα αφορά τα χρεόγραφα κυμαινόμενου επιτοκίου του EFSF. Επιπλέον, ο EFSF παραιτήθηκε από το λεγόμενο step-up επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους. Αρχικά προβλεπόταν περιθώριο 2%, το οποίο θα ξεκινούσε από το 2017.

Ενα επιπλέον μέτρο -η εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών στον EFSF- θα πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2017.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν τα συγκεκριμένα μέτρα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016.

Επίθεση Μαξιμου κατά Μητσοτάκη

Με αφορμή την ανακοίνωση του ESM για το χρέος, το Μέγαρο Μαξίμου βρήκε ευκαιρία να εξαπολύσει επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για «καταστροφολογία».

«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η “μονομερής ενέργεια” της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.

Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε».