Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Αντόνιο Ταγιάνι, αναδείχθηκε νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κερδίζοντας τον Σοσιαλδημοκράτη Τζιάνι Πιτέλα στην τέταρτη και τελική ψηφοφορία. Ο κ. Ταγιάνι έλαβε 351 ψήφους στον τέταρτο γύρο, έναντι 282 του κ. Πιτέλα. Ο 63χρονος Ιταλός, ο οποίος διατηρούσε το προβάδισμα σε όλες τις ψηφοφορίες, διαδέχεται τον γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Προηγήθηκε απόσυρση της υποψηφιότητας του Γκι Φερχόφσταντ και συμμαχία των Φιλελευθέρων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με στόχο την εκλογή Ταγιάνι.
«Το πρόγραμμά μου είναι το πρόγραμμα του Κοινοβουλίου, βασισμένο στα συμφωνημένα με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον οποίο και ευχαριστώ» είπε ο κ. Ταγιάνι, που παράλληλα αφιέρωσε τη νίκη του στα θύματα των σεισμών της Ιταλίας. «Είμαι πρόεδρος όχι της πλειοψηφίας αλλά όλων… Ολα τα μέλη έχουν ίδια δικαιώματα» είπε ο Ιταλός, τονίζοντας ότι δεν θέλει Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο ταχυτήτων. «Πιστεύω στην Ευρώπη […]. Αν δεν γεφυρώσουμε τις διαφορές δεν μπορούμε να εκφράσουμε απόψεις. Οι σοσιαλιστές είναι δεύτερη δύναμη, δεν μπορούν να εξαιρεθούν από τις διαδικασίες… Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί» υπογράμμισε ο κ. Ταγιάνι.
«Στον οίκο αυτό η Δημοκρατία είναι βασίλισσα».
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς θα γεφυρώσει το κενό μεταξύ πολιτών και θεσμών, ο νέος πρόεδρος υπενθύμισε τις δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τους θεσμούς πιο κοντά στους Ευρωπαίους. «Κάθε μέλος του ευρωκοινοβουλίου είναι πρέσβης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο έδωσε, μέσω twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συγχαρητήρια στον Αντόνιο Ταγιάνι! Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ενας καλός φίλος της Ελλάδας και της Νέας Δημοκρατίας», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Δείτε τι συνέβη στην ψηφοφορία…
Για την Ευρώπη ήταν μια κρίσιμη ημέρα η Τρίτη 17/1/2017. Οι ευρωβουλευτές ψήφιζαν τον διάδοχο του Μάρτιν Σουλτς για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποσύρεται έπειτα από πέντε χρόνια στο τιμόνι της Ευρωβουλής.
Οι υποψήφιοι ήταν επτά εν όψει της πρώτης ψηφοφορίας το πρωί της Τρίτης. Παρακολουθήστε τις ομιλίες των υποψηφίων και όλες τις ψηφοφορίες από τις 10.00πμ (ώρα Ελλάδος).
Το πρόγραμμα εκλογής προέδρου
Η διαδικασία για την εκλογή προέδρου ξεκίνησε στις 10.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος), με τις ομιλίες των υποψηφίων και ακολουθούν οι ψηφοφορίες, υπό την επίβλεψη του απερχόμενου προέδρου Μάρτιν Σουλτς.
Αρχικά ως υποψήφιοι δηλώθηκαν οι: Ελεονόρα Φορέντσα (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Ιταλία), Ζαν Λαμπέρτ (Πράσινοι, Βρετανία), Τζιάνι Πιτέλα (Σοσιαλιστές, Ιταλία), Λαουρέντιου Ρεμπέκα (Ευρώπη των Εθνών και την Ελευθερίας, Ρουμανία), Χέλγκα Στίβενς (Ευρωπαίοι Μεταρρυθμιστές, Βέλγιο), Αντόνιο Ταγιάνι (ΕΛΚ, Ιταλία), Γκι Φέρχοφσταντ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο).
Ωστόσο λίγο μετά την έναρξη της διαδικασίας ο Γκι Φέρχοφσταντ απέσυρε την υποψηφιότητά του. «Ο Γκι Φέρχοφσταντ μόλις πριν από λίγα λεπτά μού είπε ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, για να ακολουθήσουν χειροκροτήματα αλλά και φωνές έκπληξης στην αίθουσα της Ολομέλειας. Παράλληλα άλλωστε ο Φέρχοφσταντ ανακοίνωσε τη συνεργασία της ευρωομάδας των Φιλελευθέρων με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σε μια προσπάθεια, όπως είπε, η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις αυξημένες προκλήσεις (ο βέλγος πολιτικός ανέφερε χαρακτηριστικά τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ).
Αναλυτές προεξόφλησαν πως αυτή η εξέλιξη οδηγεί στην εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι στη θέση του προέδρου της Ευρωβουλής.
Μετά την πρώτη ψηφοφορία κατέστη σαφές ότι η μάχη θα κρινόταν ανάμεσα σε δύο Ιταλούς. Τον Αντόνιο Ταγιάνι και τον Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλδημοκρατών. O Ταγιάνι παρέμεινε στην πρώτη θέση και στον δεύτερο γύρο των εκλογών και μάλιστα με 13 ψήφους περισσότερους από την πρώτη ψηφοφορία. Ενισχυμένος ακολουθεί και ο Πιτέλα με 17 ψήφους περισσότερους.
Αναλυτικά, η πρώτη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται ως εξής:
Ταγιάνι: 274
Πιτέλα: 183
Στίβενς: 77
Λάμπερτ: 56
Φορέντσα: 50
Ρεμπέγκα: 43
Η δεύτερη ψηφοφορία ολοκληρώθηκε ως εξής:
Ταγιάνι: 287 ψήφους (+13)
Πιτέλα: 200 (+17)
Στίβενς: 66 (-11)
Λάμπερτ: 51 (-5)
Φορέντσα: 42 (-8)
Τι έγινε στην τρίτη ψηφοφορία:
Ο συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι προηγείτο μετά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας, έπειτα από μια συμμαχία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους φιλελεύθερους.
Θα αναμετριόταν με τον συμπατριώτη του Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στον τέταρτο γύρο, στον οποίο θα έπαιρναν μέρος μόνο δύο υποψήφιοι.
Ο Ταγιάνι κέρδισε τις 291 από τις 690 έγκυρες ψήφους, διατηρώντας το προβάδισμά του επί του Πιτέλα, ο οποίος προσέλκυσε 1999. Στην τρίτη θέση κατετάγη η Χέλγκα Στέφενς των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών με 58 ψήφους.
H 4η (και καθοριστική) ψηφοφορία:
Ο Ιταλός, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επικράτησε στον τέταρτο και τελικό γύρο της ψηφοφορίας του συμπατριώτη του Τζάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συγκεντρώνοντας 351 ψήφους έναντι 282 του αντιπάλου του. Ικανοποίηση για τη νίκη του Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε η πολιτική του ομάδα σε ανακοίνωσή της.
Ποιος είναι o νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου
Γεννήθηκε στη Ρώμη στις 4 Αυγούστου 1953.
Υπήρξε αξιωματικός της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, Ειδικός απεσταλμένος στον Λίβανο, τη Σοβιετική Ενωση και τη Σομαλία, ενώ υπήρξε Διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας «Il Giornale» στη Ρώμη.
Από το 2014 είναι Μέλος της Επιτροπής Προεδρίας της Forza Italia.
Από 1994 μέχρι το 2008 ήταν Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τομέα αρμοδιότητας τις μεταφορές.
Από το 2014 μέχρι και σήμερα που εξελέγη πρόεδρος, ήταν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο «La Sapienza» στη Ρώμη.