H Ανγκελα Μέρκελ βρέθηκε στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ. Και έπειτα η Ευρώπη αντεπιτέθηκε | Reuters
Επικαιρότητα

H Ευρώπη απαντάει στις… «φαντασιώσεις» του Τραμπ

«Οι Ευρωπαίοι κρατούμε οι ίδιοι τη μοίρα μας στα χέρια μας» ήταν το σχόλιο της Ανγκελα Μέρκελ στα όσα δήλωσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ για το μέλλον της ΕΕ. Πιο σκληρή γλώσσα από τον Πιερ Μοσκοβισί
Protagon Team

Η ωμή παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ στα της Ευρωπαϊκής Ενωσης –με δηλώσεις του στους Times του στιλ ότι «η ΕΕ είναι το μέσο για να πετύχει η Γερμανία τους στόχους της»– προκάλεσε τη δικαιολογημένη και συντονισμένη αντίδραση των Ευρωπαίων.

Ο Τραμπ διατύπωσε τις γνωστές μηδενιστικές θέσεις στη συνέντευξή του στους λονδρέζικους Times: επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στη Βρετανία του Brexit, προέβλεψε ότι κι άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, χαρακτήρισε «καταστροφή» την πολιτική της Ανγκελα Μέρκελ στο Προσφυγικό κι όλα αυτά λίγα 24ωρα προτού ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Παρασκευή.

Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν αρκούντως ειρωνική. «Διαβάσαμε την συνέντευξη του κ. Τραμπ με ενδιαφέρον», δήλωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν έχει κάτι να προσθέσει, με δεδομένο ότι ένας από τους ισχυρότερους πολιτικούς στον κόσμο μιλά για την ίδια την επιβίωση της ΕΕ ο κ. Σχοινάς απάντησε απλώς «ναι». Ο κ. Σχοινάς προσέθεσε ότι ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για Σύνοδο Κορυφής μετά την ορκωμοσία Τραμπ.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο στην έξοδο από την ΕΕ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο προς το παρόν είναι ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπενθύμισε ο επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, σημειώνοντας ότι ως εκ τούτου το Λονδίνο δεν μπορεί ακόμα να συνάψει καμία εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την οποία υποσχέθηκε στη συνέντευξή του ο Τραμπ.

Τη δήλωση Τραμπ πάντως περί εμπορικής συμφωνίας χαιρέτισε νωρίτερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον. Στην ίδια δε συνέντευξη ο Τραμπ απείλησε τις ευρωπαϊκές, και ειδικά τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίας με δασμούς 35% στα οχήματα που παράγουν στο Μεξικό και στη συνέχεια μεταφέρουν για πώληση στις ΗΠΑ…

Από την πλευρά της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολίασε πως σέβεται τις απόψεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ, «αλλά πιστεύω ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη στο μέλλον», προσέθεσε. Επικαλούμενη μάλιστα και συζήτηση που είχε σήμερα με τον Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε πως όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέλος της ΕΕ, δεν θα υπάρξουν διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες, κάτι που ισχύει, όπως είπε, για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχολίασε πως η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα διαμορφώσει με την ΕΕ μια «πολιτική σχέση», η οποία ευχήθηκε να είναι σχέση «συνεργασίας». Οπως ανέφερε, το εν λόγω ζήτημα έχει τεθεί σε συζήτηση που είχε με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και υπάρχει η «βούληση» να χτιστεί μια τέτοια σχέση. Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν θα σχολιάσει «προθέσεις προτού γίνουν πολιτικές», και πως προσβλέπει σε μια συνεργασία στη βάση των «κοινών συμφερόντων».

«Η ΕΕ έχει τις δικές της συμπαγείς, αυτόνομες και δυνατές πολιτικές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, θα συζητηθούν με τη νέα διοίκηση μόλις αναλάβει καθήκοντα.

Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν πιο δωρική: «Οι Ευρωπαίοι κρατούμε οι ίδιοι τη μοίρα μας στα χέρια μας». 

Ερωτηθείσα για την κριτική Τραμπ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε το 2015 απέναντι στους πρόσφυγες, η καγκελάριος σημείωσε λιτά πως περιμένει την ορκωμοσία του προέδρου και μετά «φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε όλα τα επίπεδα». Ηταν ένα σαφές μήνυμα της καγκελαρίου: θα τα πούμε από την Παρασκευή μόλις γίνεις επισήμως πρόεδρος.

Εντονα αντέδρασε και ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η ΕΕ «δεν έχει ανάγκη εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει».

«Η Ευρώπη είναι πάντοτε έτοιμη να συνεχίσει την διατλαντική συνεργασία», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρόεδρος, πρόσθεσε ωστόσο ότι «την ορίζει με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της. Δεν έχει ανάγκη συμβούλους απ’ έξω για να της λένε τι να κάνει».

Ο Φρανσουά Ολάντ έκανε αυτή τη δήλωση πριν απονείμει την ανώτατη τιμητική διάκριση του γαλλικού κράτους στην απερχόμενη Αμερικανίδα πρέσβη στο Παρίσι, Τζέιν Χάρτλεϊ.