Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι | REUTERS/Toby Melville
Επικαιρότητα

«Σκληρό» Brexit εντός κανόνων θα επιδιώξει η Βρετανία

«Οταν λέμε έξοδος, εννοούμε έξοδος» από την ΕΕ: αυτό πρόκειται να εξηγήσει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι σε μια ομιλία της, μέσα στην εβδομάδα, έπειτα από μήνες εικασιών για τις προθέσεις της κυβέρνησής της
Protagon Team

Το Brexit επί τάπητος θέτει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς έρχεται τους επόμενους μήνες η κατάθεση του αιτήματος για την έναρξη των συνομιλιών με την ΕΕ και την αποχώρηση της χώρας της από την Ενωση.

Αλλά σε ποιο πλαίσιο θα γίνει η διαπραγμάτευση; Το ως τώρα θολό τοπίο ξεκαθαρίζουν σε ένα βαθμό δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο την Κυριακή, σύμφωνα με τα οποία η Μέι έχει στόχο ένα διαζύγιο με την Ενωση, αλλά εντός των κανόνων, δηλαδή ένα σκληρό Brexit.

Η Μέι πρόκειται να εκθέσει τους σχεδιασμούς της σε ομιλία που θα εκφωνήσει την Τρίτη.

Αναλυτικότερα, η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει μέχρι τα τέλη Μαρτίου να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και έτσι να θέσει σε κίνηση μια διαδικασία διαπραγματεύσεων διάρκειας δύο ετών. Ως τότε, πάντως, θα πρέπει να λάβει υπόψη την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το αν πρέπει να συμβουλευτεί προηγουμένως το Κοινοβούλιο. Η απόφαση του Δικαστηρίου θα εκδοθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Στην ομιλία της η Μέι αναμένεται ακόμη να καλέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ενωθεί και να υποστηρίξει το Brexit, ζητώντας να μπει τέλος στις «ύβρεις και την μνησικακία» ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της εξόδου από την Ενωση.

Οποια κι αν ήταν η επιλογή των ψηφοφόρων, οι Βρετανοί και το Κοινοβούλιο θέλουν από την κυβέρνηση «να προχωρήσει στο θέμα» ενώ ο κόσμος της οικονομίας προβλέπει ότι θα τα πάει καλύτερα με το Brexit, πρόκειται ακόμη να δηλώσει η Μέι.

Αν και έχουν περάσει έξι μήνες από το δημοψήφισμα, η βρετανική κυβέρνηση δαπάνησε τον χρόνο αυτό σε σχεδιασμούς  για την διαπραγματευτική της τακτική, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα δεχόταν πιέσεις να αποκαλύψει -ή έστω να περιγράψει- το πώς σκοπεύει να κινηθεί.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, από την οποία προέρχονται οι διαρροές για τους σχεδιασμούς, εξηγεί ότι οι περισσότεροι Βρετανοί συμμερίζονται το όραμα ενός Ηνωμένου Βασιλείου «ασφαλούς, σε ευημερία, στραμμένου προς τα έξω και ανεκτικού». Προσθέτουν ότι «η πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία που έχει να οικοδομεί κανείς πάνω σε κοινούς στόχους, όπως η προστασία και η βελτίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Από διάφορες αναφορές της Τερέζα Μέι συνάγεται ως τώρα ότι η κυβέρνησή της θα δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της ευρωπαϊκής μετανάστευσης σε σχέση με την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή κοινή αγορά, καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι της, της έχουν επισημάνει με σαφήνεια πως δεν μπορεί να έχει και το ένα και το άλλο.