Στόχος του νόμου είναι το εργασιακό άγχος να μην ακολουθεί τους εργαζομένους τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα | Shutterstock
Επικαιρότητα

Γαλλία: Σε ισχύ ο νόμος που σε «γλιτώνει» από τα e-mails εκτός ωραρίου

Οι επιχειρήσεις με 50 εργαζόμενους και άνω θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με τα συνδικάτα, βάσει της οποίας στελέχη και εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι «offline» κάποιες ώρες της ημέρας
Protagon Team

Με τις αντιδράσεις που προκάλεσε στη Γαλλία ο νόμος για την εργασιακή μεταρρύθμιση τον περασμένο Μάιο, πέρασε απαρατήρητο ένα σημαντικό άρθρο, το υπ’ αριθμόν 55 του Loi Travail, που προέβλεπε ότι επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζόμενους θα πρέπει να τους παραχωρήσουν δικαίωμα στο «offline».

Ο νόμος ψηφίστηκε περί τα μέσα του 2016 και συγκεκριμένα υποχρεώνει τις εταιρείες που απασχολούν πάνω από 50 εργαζόμενους να διαπραγματευτούν με τα συνδικάτα για να καταλήξουν σε έναν εσωτερικής χρήσης κώδικα, που θα προστατεύει τους υπαλλήλους από ενοχλητικά e-mails όταν βρίσκονται εκτός του χώρου εργασίας.

Κατά κανόνα αυτές οι ώρες είναι τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Το νέο έτος, όπως φαίνεται, έφτασε με καλές ειδήσεις για τους γάλλους εργαζόμενους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου του 2017 έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος, οπότε έχουν, θεωρητικά, το δικαίωμα να αγνοούν τα e-mails που λαμβάνουν τις ώρες εκτός γραφείου.

Στόχος του νόμου είναι το εργασιακό άγχος να μη τους ακολουθεί όταν η πόρτα της δουλειάς κλείνει. «Αφήνουν φυσικά το γραφείο τους, αλλά νοητά δεν έχουν εγκαταλείψει την εργασία τους», σχολιάζει ο Μπενουά Χαμόν, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας.

«Παραμένουν συνδεδεμένοι με ένα είδος ηλεκτρονικού λουριού, σαν αυτό που φορούν τα σκυλιά», πρόσθεσε.

Δεν λείπουν ασφαλώς οι αντιρρήσεις, ιδίως από τις εταιρείες με συνεργάτες από όλο τον κόσμο, καθώς η διαφορά ώρας μεταξύ των χωρών συνεπάγεται και την ανάγκη για επικοινωνία εκτός των καθορισμένων ωρών γραφείου.

Το ισχυρό αντεπιχείρημα όσων υποστηρίζουν την τήρηση του κανονισμού είναι πως η ηρεμία των εργαζομένων συμβάλλει στην αποδοτικότητα, κάτι που χαρίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο εργατικό δυναμικό της χώρας.