Σέλφι του Πρωθυπουργού με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη Βουλή | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Επικαιρότητα

Τσίπρας Vs Σόιμπλε: Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι πια εδώ

Πρώτα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό, εξηγώντας γιατί δεν θα του δείξει κατανόηση. Μετά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για όσους «δεν είναι καλά στην ψυχή τους». Δεν το λες και γιορτινή ατμόσφαιρα
Protagon Team

Υποτίθεται ότι θα ήταν μία χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Βουλή για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Και όντως στην αρχή ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την αγκαλιά που προσφέρει η (αξιοπρεπής) ελληνική κοινωνία στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αλλά μετά θυμήθηκε εκείνους που «δεν είναι καλά στην ψυχή τους».

Ποιους εννοούσε; Μολονότι δεν κατονόμασε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς αυτόν. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για «εκείνους που τούτες τις μέρες μας κουνάνε το δάχτυλο στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό». Τόνισε ότι αυτοί πρέπει «να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς». Σημείωσε μάλιστα ότι «όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε τα προβλήματα της Ευρώπης, ούτε τα προβλήματα του κόσμου ολόκληρου».

Αργότερα, ανώτατη κυβερνητική πηγή διευκρίνισε ότι η δήλωση του κ. Τσίπρα περί «ψυχολογικών θεμάτων» στη Βουλή δεν αφορούσε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Ωστόσο, έτσι ερμηνεύτηκε το σχόλιό του, καθώς είχε προηγηθεί αυστηρή επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Zeit ο κ. Σόιμπλε σχολίασε την εξέλιξη του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και τις παροχές του κ. Τσίπρα, που αφορούν το βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά. Υπογράμμισε ότι τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πάγωσαν, καθώς οι παροχές δεν είναι συμβατές με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση βάσει του Μνημονίου.

«Ρωτήσαμε την Κομισιόν, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM ) να πάρουν θέση εάν η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης συνάδει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας. Και η απάντηση είναι όχι. Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες θα διαλυθεί η Ευρωζώνη», σημείωσε.

Σχολιάζοντας πως ίσως βοηθούσε περισσότερο αν έδειχνε μεγαλύτερη κατανόηση στην ανάγκη άλλων χωρών, σχολίασε πως «κατανόηση δεν σημαίνει να δέχεσαι χωρίς αντίρρηση τα πράγματα όταν πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση. Το να δημιουργείς χρέη χωρίς όριο προκαλεί περισσότερα προβλήματα», ενώ τόνισε πως δεν μπορεί να δείξει κατανόηση «όταν ο κ. Τσίπρας κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση ότι θέλει να βλάψει τους έλληνες συνταξιούχους».

Αναφερόμενος στην Ευρώπη υπογράμμισε πως δεν ξέρει τι θα συμβεί με τις εκλογές στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες τον επόμενο χρόνο, ωστόσο δήλωσε πως «με το σημερινό μοντέλο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπάρχει κάποια κόπωση», χωρίς να αποκλείσει να υπάρξουν θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη.

«Αποφασιστικότητα για έξοδο στις αγορές το 2017»

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης, με αλλαγή στους οικονομικούς δείκτες και το επενδυτικό κλίμα, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων, την οποία (υπογραφή) χαρακτήρισε ως  «σημάδι» αυτής της αλλαγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για την υπογραφή της σύμβασης για την ενεργοποίηση του Υπερταμείου Συνεπενδύσεων / Menelaos Myrillas / SOOC

Το θετικό momentum δεν πρέπει να αμφισβητηθεί, διακήρυξε επίσης, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης και αυτόνομη έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο 2017. Αποφασιστικότητα που έρχεται να «συναντήσει» τη βούληση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών να μη διασαλευτεί ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση, τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός, αφήνοντας από την άλλη αιχμές ότι «σχεδόν όλες» οι χώρες του Eurogroup επιβεβαιώνουν την ελληνική μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Στο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θύμισε την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, σημειώνοντας ότι η χώρα έπειτα από επτά χρόνια συνεχούς ύφεσης που «κόστισε στην ελληνική οικονομία κατά το 1/4 του ΑΕΠ και κόστισε στην ελληνική κοινωνία την εκτόξευση της ανεργίας από το 7% στο 27% το 2015», μετά από επτά χρόνια λοιπόν, «η χώρα μας βρίσκεται στο κατώφλι της ανάπτυξης και η κατάσταση έρχεται να αναστρέφεται θεμελιακά».