Μια τυπική εικόνα για το μολυσμένο Πεκίνο | REUTERS/Jason Lee
Επικαιρότητα

Προσφυγιά λόγω… νέφους στην Κίνα

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται 460 εκατ. άνθρωποι λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης με λίγους τυχερούς να διαφεύγουν με κάθε τρόπο σε πιο καθαρές περιοχές ή ακόμα και στο εξωτερικό
Protagon Team

Δεν είναι όλοι τυχεροί. Για την ακρίβεια μερικές δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που μπορούν να αναζητήσουν πιο καθαρό αέρα, αφήνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια άλλους να αναπνέουν τον τοξικό.

Το πρόβλημα του νέφους είναι ιδιαίτερα οξύ τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα και ειδικά στα βόρεια και τα κεντρικά, όπου βρίσκεται το Πεκίνο και μια εκτεταμένη βιομηχανική ζώνη.

Ας μην σκεφτούμε όμως ότι «τα περάσαμε και εδώ». Εκεί το νέφος είναι πυκνό, σαν μια γκρίζα ομίχλη που καλύπτει τα πάντα και επικάθεται στα πνευμόνια μικρών και μεγάλων.

Από την περασμένη εβδομάδα οι κινεζικές αρχές είχαν εκδώσει κόκκινο συναγερμό για τα επίπεδα της μόλυνσης σε μια ζώνη στην οποία, όπως υπολόγιζε η Greenpeace, ζουν 460 εκατ. άνθρωποι. Ενα επικίνδυνο κοκτέιλ ρύπων έχει δώσει ένα τουλάχιστον απωθητικό κίτρινο και γκρι χρώμα στο ουρανό.

Αρκετοί είναι αυτοί που για να βγουν από την κατοικία τους φορούν μάσκα -και μάλιστα βιομηχανικού τύπου- ενώ στο σπίτι τους οι καθαριστές αέρα δουλεύουν συνεχώς.

Αιτία, σύμφωνα με την Greenpeace, η πολιτική της κυβέρνησης να τονώσει τον κατασκευαστικό τομέα που αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή τσιμέντου και χάλυβα. Τα ελλιπή μέτρα κατά της ρύπανσης για αυτές τις δύο «βρόμικες» βιομηχανίες και τα εργοστάσια που λειτουργούν χωρίς κανένα έλεγχο δημιούργησαν μια κρίση που θα συνέβαινε ανά πάσα στιγμή.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις συνθήκες, ενίοτε δε και στις εμμονές των δασκάλων τους.

Τουλάχιστον μέσα σε αυτό το νέφος τα παιδιά δεν θα αντιγράφουν (φωτογραφία από τον Telegraph)

Ενας διευθυντής σχολείου στο Λινζού της κεντρικής Κίνας αποπέμφθηκε γιατί άφησε τη Δευτέρα 400 μαθητές να γράψουν ένα διαγώνισμα σε ανοιχτό χώρο εν μέσω του νέφους που ήταν τόσο πυκνό ώστε δύσκολα μπορούσε να δει κανένας πάνω από 5-6 μέτρα. Η δικαιολογία του καθηγητή ήταν ότι οι εξετάσεις είχαν προγραμματιστεί από ημέρες με καθαρότερη ατμόσφαιρα. Οι μαθητές, πάλι, δεν είχαν καμιά προστασία από το νέφος.

Μόνη λύση είναι η διαφυγή, ακόμα και στο εξωτερικό!

Oπως γράφει ο Guardian ταξιδιωτικό γραφείο αναφέρει ότι αυτόν τον μήνα γύρω στους 150.000 ανθρώπους θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, όπως την Αυστραλία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία ακόμα και τις Μαλδίβες, για μερικές ανάσες καθαρού αέρα.

Αλλά με το νέφος να πνίγει τα πάντα, οι πτήσεις φεύγουν με καθυστέρηση, αν καταφέρουν να αναχωρήσουν. Πάνω από 270 είναι οι πτήσεις που έχουν ακυρωθεί από το αεροδρόμιο του Πεκίνου.

Για όσους το πορτοφόλι τους δεν μπορεί να το αντέξει, υπάρχουν και τα χιονοδρομικά κέντρα και άλλα απομονωμένα θέρετρα που μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες του νέφους μέχρι να λήξει ο συναγερμός.

Αν κρίνουμε από όσα λένε στον Guardian σε όλους «καθαρούς» προορισμούς επικρατεί το αδιαχώρητο από όσους είναι εκεί για το ίδιο λόγο. Το ειρωνικό σχόλιο μιας Κινέζας που κατέφυγε εκεί έχει κάτι από τον κυνισμό που  διακατέχει αυτούς τους νεόπλουτους ή έστω αρκετά ευκατάστατους: «Αλήθεια, έμοιαζε σαν να είναι στρατόπεδο προσφύγων».