Επικαιρότητα

Πόσες άσχετες τροπολογίες μπορούν να χωρέσουν σε ένα νομοσχέδιο;

Σάλος με τις δεκάδες τροπολογίες, ορισμένες μάλιστα με «προεκλογικό άρωμα», οι οποίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με τη δικαιολογία ότι έρχονται οι χριστουγεννιάτικες διακοπές και η Βουλή δεν θα νομοθετήσει άλλο
Protagon Team

Σχεδόν 40 τροπολογίες κατατέθηκαν στη Βουλή, σήμερα Τετάρτη, τελευταία ημέρα νομοθέτησης προ της παύσης κοινοβουλευτικών εργασιών για τις γιορτές των Χριστουγέννων! Οπως έγινε γνωστό, μέχρι το μεσημέρι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίζεται είχαν κατατεθεί 18 υπουργικές και 18 βουλευτικές τροπολογίες, αργότερα έφτασαν τις 45.

«Εδώ γίνεται κάτι ντροπιαστικό. Το νομοσχέδιο έχει 17 άρθρα και έχουν κατατεθεί 19 τροπολογίες. Η Βουλή γίνεται “πλυντήριο” της ανικανότητας της κυβέρνησης. Το Προεδρείο πρέπει να προφυλάξει το Κοινοβούλιο, την αξιοπρέπεια του Σώματος, από αυτό τον εξευτελισμό» διαμαρτυρήθηκε ο Γιάννης Μανιάτης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν ακόμα ο αριθμός των τροπολογιών ήταν στο 19.

Αντίστοιχα, ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της «τροπολογιομανίας» ο Ποτάμι θα απέχει από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον χωρικό σχεδιασμό. Οπως είπε, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή και να αντισταθεί στη κατάσταση που βολεύει τα υπουργεία αλλά όχι τη χώρα.

Ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπερασπίστηκε το φαινόμενο της βροχής τροπολογιών. Παραδέχτηκε ότι «είναι μια διαδικασία την οποία οφείλουμε να αποφεύγουμε», αλλά προσέθεσε: «Υπάρχουν, ωστόσο, δύο δεδομένα: Τα στατιστικά δεδομένα για τα τελευταία νομοσχέδια πριν κλείσουν τα Χριστούγεννα είναι αμείλικτα σε βάρος σας. Μπορώ να σας καταθέσω στατιστικά δεδομένα. Άρα η ένταση είναι υπερβολική. Δεύτερον, προειδοποιήσαμε από χθες ότι θα υπάρξουν τροπολογίες, που ένα πολύ μεγάλο μέρος τους είναι διαδικαστικές, δηλαδή που αφορούν θέματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν, αφού είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του έτους. Προειδοποιήσαμε και για 3-4 τροπολογίες σημαντικές που θέλουν μια μεγαλύτερη συζήτηση, για την δεύτερη αξιολόγηση».

Οπως σχολίαζαν παρατηρητές, «ιδιαίτερο» ενδιαφέρον παρουσίαζαν οι τρεις βουλευτικές τροπολογίες, καθώς ορισμένες εξ αυτών έδιναν την αίσθηση της επιχείρησης «τακτοποίησης εκκρεμοτήτων» προκαλώντας ήδη σχόλια στο Περιστύλιο της Βουλής περί «προεκλογικών κινήσεων».

Χαρακτηριστική μία τροπολογία που κατατέθηκε από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αφορά στη διαγραφή προστίμων που έχουν βεβαιωθεί σε υποψήφιους των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών περί παραβίασης του νόμου για τις εκλογικές δαπάνες τις οποίες όφειλαν να αναρτήσουν στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών και τα οποία βάσει του νόμου κυμαίνονται από 1.000 έως και 10.000 ευρώ.

Μετά τα αρνητικά σχόλια που προκάλεσε η δημοσιοποίηση του περιεχόμενου της τροπολογίας και τις φωνές στελεχών της αντιπολίτευσης περί «προσπάθειας τακτοποίησης ημετέρων», υπήρξαν πιέσεις για απόσυρσή της.

Αν και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας οι υπογράφοντες βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Σπύρος Λάππας και Αναστάσιος Πρατσόλης επικαλούνται την «εξάλειψη αδικιών, που προέκυψαν από περιπτώσεις ακραίας εφαρμογής του νόμου», το περιεχόμενό της προκάλεσε ερωτήματα για το εάν πρόκειται περί «φωτογραφικής» ρύθμισης, δεδομένου ότι ως βουλευτική δεν συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ώστε να είναι κοστολογημένη και να αποτυπώνονται τυχόν συνέπειες στα έσοδα του κράτους.

Η εν λόγω τροπολογία αναφερόταν ουσιαστικά στη διαγραφή προστίμων που επιβλήθηκαν σε υποψήφιους περιφερειάρχες, δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες και δημοτικούς συμβούλους και βάσει του νόμου 3870/2010 όφειλαν να διατηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων κατά την προεκλογική περίοδο. Για όσους εκλέγονταν σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων προβλεπόταν η υποχρέωση ανάρτησης όλων των δαπανών στην Κεντρική Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην περίπτωση μάλιστα απόκρυψης ή ανάρτησης αναληθών στοιχείων οριζόταν η επιβολή προστίμου σε βάρος του επικεφαλής του συνδυασμού.

Μια άλλη τροπολογία που υπογράφει η βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Καρακώστα, προβλέπει την χορήγηση δυνατότητας σε άγνωστο αριθμό πολιτών που έχουν αυθαίρετα να τα νομιμοποιήσουν!

Μια τρίτη τροπολογία, όπως σημειώνει το kathimerini.gr κατατέθηκε από τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα και προβλέπει τη «διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών» για τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί ως αποζημίωση «για αυθαίρετη κατάληψη χώρων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «απαλλάσσονται από τη υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε οφειλής, κεφαλαίου και προσαυξήσεων που βεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το έτος 2008 και αφορούν σε αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση δημοσίου κτίσματος ή χώρου εντός της πρώην Αμερικανικής βάσης του Ελληνικού, του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά». Τα εν λόγω ΝΠΙΔ είναι: Ο Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας, και ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος «Ο Ιππόκαμπος».

Και μια τέταρτη τροπολογία, κατατέθηκε από τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές (Σπ. Λάππας, Στ. Αραχωβίτης, Π. Βράντζα και Π. Κοζομπόλη) και προβλέπει την αναστολή διώξεων κατά διοικήσεων αγροτικών συνεταιρισμών. Η ειρωνεία είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν ίδια με μια παλαιότερη την οποία είχε φέρει η κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά τότε ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο! Τελικά οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ την απέσυραν, προτού γίνει μεγαλύτερο… σκάνδαλο.