Για τη Μόσχα η δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ στην Αγκυρα ήταν προβοκάτσια, είχε στόχο να «σπάσει» η συμφωνία που με κόπο έχτισαν Ρωσία και Τουρκία για το Χαλέπι και τη Συρία. Ωστόσο τα κενά ασφαλείας στην εκδήλωση κατά την οποία ο 22χρονος αστυνομικός Μεβλούτ Μερτ Αϊντιντάς δολοφόνησε εν ψυχρώ τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην τουρκική πρωτεύουσα, φέρνουν το καθεστώς Ερντογάν τουλάχιστον σε αμηχανία. Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η επίθεση είναι ένα «πλήγμα στο γόητρο της Τουρκίας», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Δεκαοκτώ ρώσοι ανακριτές έφθασαν από τη Μόσχα στην Αγκυρα προκειμένου να συνεργαστούν στις έρευνες. Μετέβησαν απευθείας στο νεκροτομείο για την από κοινού με τους τούρκους ιατροδικαστές διενέργεια νεκροψίας στο θύμα. Παράλληλα, οι ρωσικές Αρχές συστήνουν υπομονή. «Δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα όσο η έρευνα δεν έχει προσδιορίσει ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρεσβευτή μας», δήλωσε την Τετάρτη ο κ. Πεσκόφ.
Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν κυρίως τον θύτη. Ενα νέο ερασιτεχνικό βίντεο από τη δολοφονία δείχνει τον ρώσο πρεσβευτή να μιλάει και τον 22χρονο δολοφόνο να βαδίζει πίσω του ατάραχος και αμέριμνος για ώρα. Κανείς δεν τον υποψιάστηκε; Είχε, λέει, καταφέρει να μπει στον χώρο της έκθεσης με το όπλο, επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αποφεύγοντας έτσι τον σωματικό έλεγχο από μέλη εταιρείας σεκιούριτι που είχε αναλάβει τη φύλαξη. Και έπειτα, μετά τη δολοφονία και όσο φώναζε τα συνθήματά του για το Χαλέπι και τον Αλλάχ, γιατί οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν προσπάθησαν να τον συλλάβουν και τον σκότωσαν, κλείνοντας του το στόμα για πάντα;
Αναλυτές εκτίμησαν ότι αυτό το κραυγαλέο κενό ασφαλείας θα πληγώσει το προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν, μολονότι ο ίδιος επιχείρησε άμεσα να εκμεταλλευτεί το περιστατικό στοχοποιώντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Την Τετάρτη όμως η οργάνωση Αλ Νούσρα (σύροι τζιχαντιστές που αποσχίστηκαν από την Αλ Κάιντα) ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή, στερώντας από την τουρκική κυβέρνηση ακόμα και αυτό το πολιτικό αφήγημα για τον ρόλο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Hurriyet, Μουράν Γετκίν, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον Αντρέι Καρλόφ και τον χαρακτήρισε «πολεμιστή του Ψυχρού Πολέμου», παρά το γεγονός πως ο Πούτιν και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι η επίθεση είχε στόχο τη «βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δυο χώρες», εκείνες οι σφαίρες «θα επηρεάσουν τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας και τις πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – ειδικά εάν δεν εντοπιστούν οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας».
Επειδή «η Τουρκία δεν κατάφερε να προστατεύσει τη ζωή ενός διπλωμάτη που ήταν υπό την ευθύνη της» και επειδή είναι η πρώτη φορά που ένας πρεσβευτής δολοφονείται στη χώρα: «Αυτό είναι ντροπή για την Τουρκία. Και είναι ευθύνη της κυβέρνησης να απαλλάξει την Τουρκία και τον τουρκικό λαό από αυτό το βάρος», σημείωσε ο Γετκίν.
Νεότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκάλυψε μάλιστα ότι ο δολοφόνος είχε διατελέσει σε πολλές περιπτώσεις φρουρός του ίδιου του Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet, ο 22άχρονος αστυνομικός ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της Αγκυρα, τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών, αλλά βρέθηκε σε ειδική υπηρεσία φρουρώντας τον Ερντογάν σε οκτώ δημόσιες εκδηλώσεις, από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κι έπειτα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις φύλαξης του προέδρου ο Αϊντιντάς έπαιρνε θέση στη δεύτερη γραμμή ασφαλείας, μετά την προσωπική φρουρά των σωματοφυλάκων του!