Επικαιρότητα

Νέο λουτρό αίματος στην Τουρκία – Το PKK δείχνει ο Ερντογάν

Μία μόλις εβδομάδα μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, νέο πολύνεκρο χτύπημα αυτή τη φορά με στόχο στρατιώτες αλλά και πολίτες
Protagon Team

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα από την πολύνεκρη επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης με στόχο κυρίως αστυνομικούς. Και μια νέα έκρηξη ήρθε να ταράξει και πάλι τα θεμέλια της τουρκικής δημοκρατίας, έστω αυτής της δημοκρατίας που έχει δημιουργήσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος αυτή τη φορά ήταν, καθώς φαίνεται, ένα λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες στην Καισάρεια στην κεντρική Τουρκία.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός μιλά για τουλάχιστον 13 νεκρούς και 55 τραυματίες, πολλοί από τους οποίους είναι σοβαρά και νοσηλεύονται στην εντατική. Πηγές του τουρκικού στρατού αναφέρουν ότι οι νεκροί είναι όλοι στρατιώτες σε άδεια.

«Η Τουρκία δέχεται οργανωμένη επίθεση από τις τρομοκρατικές οργανώσεις», υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνοτγάν και τόνισε ότι μια «ακραία τρομοκρατική οργάνωση» είναι υπεύθυνη για την επίθεση, φωτογραφίζοντας για άλλη μία φορά τον «συνήθη ύποπτο», το κουρδικό PKK. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιθέσεις σχετίζονται με τις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με τον (ένα εκ των τριών) τούρκο αναπληρωτή πρωθυπουργό Νουμάν Κουρτουλμούς, τα υλικά του εκρηκτικού μηχανισμού που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση της Καισάρειας, είναι ίδια με αυτά του χτυπήματος της διπλής βομβιστικής επίθεσης πριν από μία εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση σημειώθηκε σε λεωφορείο έξω από το Πανεπιστήμιο της πόλης. Ως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτες πληροφορίες ήταν ασαφείς. Ωστόσο όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το λεωφορείο ήταν εν κινήσει, μετέφερε στρατιώτες αλλά και πολίτες.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η έκρηξη συνέβη όταν το λεωφορείο πέρασε δίπλα από όχημα, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά. Τοπικοί παράγοντες μιλούσαν για βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά.

Μόλις το περασμένο Σάββατο μια ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη. Η επίθεση έγινε κοντά στο γήπεδο της Μπεσίκτας, την ώρα που διεξαγόταν ποδοσφαιρικός αγώνας και υπήρχαν πολλοί αστυνομικοί για την τήρηση της τάξης. Από τη βομβιστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 44 άνθρωποι…

(Τuran Bulut/ Ihlas News Agency via REUTERS)

Ο επίσης αναπληρωτής πρωθυπουργός Βεγίσι Καϊνάκ είπε ότι η επίθεση είχε στόχο λεωφορείο που μετέφερε στρατιώτες και ότι μοιάζει πολύ με αυτή στο στάδιο της Μπεσίκτας.

Οπως γίνεται κατά κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις, το τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο ζήτησε την απαγόρευση ζωντανών μεταδόσεων από το σημείο της επίθεσης όπως και τη μετάδοση εικόνων των θυμάτων.