Την ανάγκη επίλυσης της διένεξης με τους Θεσμούς, χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της κάθε χώρας, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την τελευταία της χρονιάς. Οπως τόνισε, και οι δυο πλευρές οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες για ένα καλύτερο κοινό μέλλον.
«Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με στόχο να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, και μια πολύ ευαίσθητη στιγμή, για την Ευρώπη στο σύνολό της. Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, αλλά την ίδια ώρα να υπερισχύσουμε των απειλών και να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να λάβουμε γενναίες αποφάσεις για τον επιμερισμό του βάρους για όλες τις πλευρές με στόχο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες να αποφύγουμε εμπόδια και να προσπαθήσουμε να έχουμε μια καλύτερη θέση στο μέλλον. Ειδικά για το ελληνικό ζήτημα, πιστεύω ότι είναι ώρα για την επίτευξη προόδου. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με πολλούς από τους συναδέλφους μου. Πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε πρόοδο χωρίς εκβιασμούς και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία κάθε χώρας», είπε ο Πρωθυπουργός.
Στήριξη στην Αθήνα προσέφεραν μια σειρά από ευρωπαίους πολιτικούς.
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Φρανσουά Ολάντ μίλησε για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Υποστηρίζω τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup. Το Eurogroup αποφάσισε να ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, μάλιστα όχι ικανοποιητικά ακόμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό «να υπάρχει απαίτηση για επιπλέον προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αποτρέψουν την κυβέρνηση να πάρει κυρίαρχες αποφάσεις εντός του πλαισίου των δεσμεύσεων που έχει λάβει εδώ στις Βρυξέλλες προκειμένου βρεθεί μία λύση για το μέλλον της Ελλάδας».
«Είμαι υπέρ της αξιοπρεπούς αντιμετώπισης της Ελλάδας, προκειμένου να μείνει στην Ευρωζώνη και να επιτευχθεί μία λύση για το χρέος που θα επιτρέψει σταθερότητα στη χώρα και την Ευρώπη» κατέληξε ο Ολάντ.
Συνάντηση με Μοσκοβισί
Στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον γάλλο επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, υπογράμμισε στον έλληνα πρωθυπουργό πως μόνο μία χώρα θέτει θέμα για τα μέτρα κοινωνικής στήριξης που ανακοίνωσε.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στάση αυτή παραβιάζει τη συμφωνία που, ούτως ή άλλως, προέβλεπε την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση.
Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με τις πηγές του Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε στον κ. Τσίπρα την εκτίμηση ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης τα εν λόγω μέτρα, δεδομένου ότι δεν έχει καμία επίπτωση στους στόχους της συμφωνίας η κοινωνική αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων.
Η αρχή έγινε με Σουλτς
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τον οποίο ξεκίνησαν και οι κρίσιμες επαφές του Πρωθυπουργού σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Η συνάντηση με τον Σουλτς έγινε ενώ από το Μαξίμου περιγράφεται ένα σκηνικό ρήξης στις σχέσεις Αθήνας – δανειστών, μετά τις παροχές που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα και την ακόλουθη απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας να αναστείλει προσωρινά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε συμβιβασμό για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5% + 1%, ενώ για τις παροχές που έχει εξαγγείλει προς τους χαμηλοσυνταξιούχους τόνισε πως είναι δικαίωμα της κυβέρνησης να λαμβάνει μέτρα στήριξης της κοινωνίας «που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους». Χαρακτήρισε επίσης αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας».
Ο κ. Σουλτς από την πλευρά του κινήθηκε στη γραμμή του γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί παρέχοντας πλήρη στήριξη στις ελληνικές θέσεις. Χαρακτήρισε «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε.
Σχετικά με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα, σχολίασε πως το ίδιο το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει γνωρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη» και ότι υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις και όχι νέα μέτρα. Κλείνοντας, ζήτησε να βρεθεί λύση το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο.
Σε ένα άλλο επεισόδιο αυτής της κρίσης, ο Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας αμφισβήτησε την απόφαση της προεδρίας του Eurogroup να αναστείλει τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Οι μεμονωμένες απόψεις δεν αποτελούν συλλογικές απόψεις του Eurogroup», δήλωσε ο Σαπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σε μία έμμεση αναφορά στη Γερμανία, τη χώρα που ζήτησε την αναστολή των μέτρων. «Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοσθούν», επέμεινε ο Μισέλ Σαπέν, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι «το πρώτο βήμα εκ μέρους των χωρών του Eurogroup προκειμένου να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα».
Ο γάλλος υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι παρανοήσεις θα αρθούν το συντομότερο δυνατόν», υπογραμμίζοντας ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει όσο η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».