Επικαιρότητα

Μετά τις 5 Ιουνίου οι πανελλαδικές εξετάσεις

Πρώτα θα ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά τα παιδιά θα μπουν στη μάχη των πανελλαδικών
Protagon Team

Μετά από την αργία του Αγίου Πνεύματος (5 Ιουνίου) και αφού ολοκληρωθούν οι ενδοσχολικές εξετάσεις, θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις του 2017, όπως αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας. Η σχετική απόφαση έχει ληφθεί, ωστόσο μένει η επίσημη δημοσίευση της σε σχετική εγκύκλιο.

Η υλοποίηση σε βάθος τριετίας του τετράπτυχου: αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, ουσιαστικό και έγκυρο Εθνικό Απολυτήριο, κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων και αναμόρφωση του πρώτου πανεπιστημιακού έτους είναι ένας από τους στόχους του υπουργείου Παιδείας, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου. Διευκρίνισε πως μέχρι τότε οι Πανελλήνιες εξετάσεις θα ισχύουν όπως σήμερα, ενώ τόνισε πως ο προγραμματισμός για όλα αυτά προϋποθέτει τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου, ειδικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανέφερε πως επιτροπή του ΙΕΠ μελετά, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, τις απόψεις που έχουν γενικά διατυπωθεί  στον δημόσιο διάλογο για τα θέματα αυτά τα τελευταία 20 χρόνια αλλά και τις απόψεις των εμπειρογνωμόνων και εκπαιδευτικών φορέων για:

Τη σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο λύκειο,
Τη μεταρρύθμιση του ωρολογίου προγράμματος του Λυκείου και
Την αλλαγή στον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, είπε πως η εισήγηση που θα κατατεθεί από το ΙΕΠ θα συζητηθεί διεξοδικά στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Σημείωσε πάντως πως μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις της, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για να γνωρίζουν οι μαθήτριες και μαθητές που θα είναι στην 1η Λυκείου πώς θα πορευθούν στις τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου και πώς θα εισάγονται στα ΑΕΙ.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση:
Σχεδιάζεται:

Η επέκταση του ενιαίου τύπου ολοήμερου δημοτικού και στα μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεία (συνολικά 769 σχολεία),
Η προσθήκη ενός έτους στην υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση,
Η περαιτέρω ενίσχυση του απογευματινού προγράμματος του ολοήμερου.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως βασικός στόχος είναι ο Ενιαίος Χώρος Εκπαίδευσης και Έρευνας.

Ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αυτονομίας των ΑΕΙ, σημειώνοντας πως σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο αποφασίστηκε να διερευνηθούν τρόποι ώστε να απεμπλακούν οι  ΕΛΚΕ από το δημόσιο λογιστικό.

Ανέφερε ακόμη ότι είμαστε και σε πολύ καλό δρόμο για να κατατεθεί το ν/σ για τα μεταπτυχιακά που είχε διαμορφωθεί από την κ.Αναγνωστοπούλου, αφού ληφθούν υπόψη πολλές από τις ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να υπάρξουν και συγκεκριμένες προτάσεις για το εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα, όπως είπε, της σίτισης.

Παιδιά προσφύγων

Θα ιδρυθούν οι απαραίτητες δομές υποδοχής για την εκπαίδευση παιδιών προσφύγων, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες πανελλαδικά. Στόχος πρωταρχικός τα παιδιά αυτά να κατακτήσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο γλωσσομάθειας της ελληνικής γλώσσας, ώστε να γίνει ομαλά η ένταξή τους στο ημερήσιο ωρολόγιο πρόγραμμα την επόμενη σχολική χρονιά, τόνισε ο υπουργός.