Δεν είναι η πρώτη φορά που στην κυβερνητική φρασεολογία γίνονται τέτοιου είδους μπερδέματα, που προδίδουν ίσως μια αβασάνιστη και πληθωριστική χρήση λέξεων και όρων χωρίς πολλή σκέψη. Είναι πλέον κλασική η ατάκα που εκστόμισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, όταν στις 5 Νοεμβρίου του 2015, επισκέφτηκε τη Λέσβο για το Προσφυγικό μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς: «Ηρθαμε για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Λέσβος, η Μυτιλήνη και τα άλλα νησιά…».
Ως γνωστόν η Μυτιλήνη δεν είναι νησί, αλλά πρωτεύουσα της Λέσβου.
Θα περίμενε κανείς αυτό το γεωγραφικό ατόπημα, που έγινε τότε εργαλείο για να τρωθεί στα social media η όποια ευρυμάθεια του Πρωθυπουργού, να έχει γίνει μάθημα στον επικοινωνιακό μηχανισμό του Μαξίμου. Αλλά όχι.
Μετά τα όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο το μεσημέρι της Τρίτης, το Μαξίμου εξέδωσε ένα από τα γνωστά του non papers για να «επικοινωνήσει» πιο αποτελεσματικά το κυβερνητικό έργο και τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα. Και σε αυτό το σημείωμα το κυβερνητικό επιτελείο επανέλαβε το ίδιο λάθος!
Στο σημείο 21 για τα μέτρα ελάφρυνσης των νησιών ανέφερε:
«Εκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση»…
Μερικές ώρες αργότερα, κάποιος προφανώς αντιλήφθηκε το σφάλμα και εστάλη ορθή επανάληψη: 21. Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.