Στους «επισκέπτες πατριώτες» που μεταβαίνουν από την Ελλάδα στην Κύπρο αλλά δεν πληρώνουν το κόστος της ρητορικής τους, επιτέθηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ηταν μια κραυγή αγωνίας του κ. Αναστασιάδη για τον εμπρηστικό ρόλο πολλών Ελλαδιτών και ενώ οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή – από το πρωί συναντώνται ο ελληνοκύπριος και ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί αντίστοιχα για να προετοιμάσουν το νέο τετ – α τετ του προέδρου της Κύπρου με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί.
Οι δύο ηγέτες συναντώνται για πρώτη φορά μετά τη 1η Δεκεμβρίου όταν σε δείπνο που παρέθεσε ο ΟΗΕ είχαν αποφασίσει τη συνέχιση των συνομιλιών μετά το «ναυάγιο» στην Ελβετία. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση όλων των κεφαλαίων του Κυπριακού μέχρι τις 9 Ιανουαρίου που θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη.
Νωρίτερα ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Αναστασιάδης, έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα». Και αναφερόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν τους χειρισμούς του, είπε ότι «κάποτε θα ντρέπονται για τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις σε σχέση με το τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις».
Ο πρόεδρος της Κύπρου αναφερόταν κυρίως στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε ισχυριστεί ότι μετά τη λύση θα υπάρχει «πλαφόν» 20% στον αριθμό των Ελληνοκυπρίων που θα μπορούν να αποκτήσουν περιουσία και να διαμείνουν στο τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο.
Ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ομιλία που έκανε στο μνημόσυνο του Τάσου Παπαδόπουλου, την περασμένη Κυριακή ο καθηγητής της Παντείου Αγγελος Συρίγος, λέγοντας πως δεν μπορεί να ακούει «από “επισκέπτες πατριώτες” ότι η προσάρτηση των Κατεχομένων θα μας φέρει δήθεν σε απευθείας διαπραγμάτευση με την Τουρκία».
«Θέλω να παρακαλέσω, όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης, «και δεν αναφέρομαι στην υπεύθυνη κυβέρνηση της Ελλάδας, ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή. Ο πατριωτισμός από καθέδρας δεν χρειάζεται γιατί έχουμε βιώσει και έχουμε πληρώσει για αυτόν τον πατριωτισμό, μέσα από τα συνθήματα που εύηχα ακούγονται. Στο τέλος το κόστος αυτοί που το πληρώνουν δεν είναι οι επισκέπτες εξ Ελλάδος ή οι επισκέπτες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αλλά οι Κύπριοι πολίτες και ιδιαίτερα ο κυπριακός Ελληνισμός. Ας πάψουν να νομίζουν ότι κατέχουν την αλήθεια ή ότι μπορεί να αποσπάσουν εύσημα».
O κ. Συρίγος είχε αναφέρει στην ομιλία του τα εξής: «Ας υποθέσουμε ότι η Τουρκία αποφασίζει να προβεί σε ενσωμάτωση. Θα είναι αναμφισβήτητα μια θλιβερή εξέλιξη που απλώς θα επιβεβαιώνει και τυπικά την πραγματικότητα που βιώνουμε στο νησί από το 1974. Βαυκαλιζόμαστε μήπως ότι συνομιλούμε με τους Τουρκοκυπρίους; Μήπως οι Τουρκοπύπριοι κατέχουν την Κύπρο; Η Τουρκία την κατέχει και αυτός είναι ο πραγματικός συνομιλητής της ελληνοκυπριακής πλευράς. Τυχόν ενσωμάτωση θα μας οδηγήσει να αντικρίσουμε κατάματα αυτή την πραγματικότητα». Η ομιλία Συρίγου αναρτήθηκε αυτούσια από τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ και γιο του Τάσσου Παπαδόπουλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πράξη που παρέπεμπει σε υιοθέτησή της από το ΔΗΚΟ. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο προκύπτει πως η θέση που φέρεται να υιοθετεί ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι ότι η προσάρτηση των Κατεχομένων από την Τουρκία, και άρα η διχοτόμηση, είναι καλύτερη για την ελληνοκυπριακή πλευρά από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, καθώς και από το υφιστάμενο καθεστώς, αφού θα φέρει την ελληνοκπυριακή να διαπραγματεύεται απευθείας με την Αγκυρα και όχι, όπως ίσχυε τα τελευταία 50 χρόνια, με τους Τουρκοκύπριους.