Επικαιρότητα

Financial Times: Γιατί ο Τραμπ είναι (δυστυχώς) το πρόσωπο της χρονιάς

Μετά το Time τώρα και το έγκριτο οικονομικό φύλλο ανακήρυξε τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ ως πρόσωπο του 2016. Η ανησυχία για τον λαϊκισμό του είναι κυρίαρχη. Και οι παραλληλισμοί για τον προπολεμικό φασισμό στις ΗΠΑ χαρακτηριστικοί
Protagon Team

«“It Can’t Happen Here” (Δεν μπορεί να συμβεί εδώ) ήταν ο τίτλος του φημισμένου μυθιστορήματος του Σίνκλερ Λιούις που το 1935 έγραφε για τον φασισμό στην Αμερική. Δεν συνέβη τότε. Και πολλοί καλά πληροφορημένοι Αμερικανοί -Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί πίστευαν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ επίσης δεν θα συνέβαινε». Με αυτή τη φράση ξεκίνησε το άρθρο του στους Financial Times o Εντουαρντ Λους, ανταποκριτής της εφημερίδας στην Ουάσιγκτον. Ηταν το άρθρο με το οποίο το έγκριτο βρετανικό οικονομικό φύλλο ανακήρυξε το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου τον Ντόναλντ Τραμπ πρόσωπο της χρονιάς για το 2016.

Αυτή η επιλογή της εφημερίδας, ακολουθεί τα βήματα του περιοδικού Time που την περασμένη εβδομάδα, επίσης ανακήρυξε τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ ως πρόσωπο της χρονιάς που τελειώνει. Στο σημείωμά τους, οι Financial Times ανέφεραν για τον Τραμπ: «Εγραψε από την αρχή τους κανόνες της αμερικανικής πολιτικής, αλλά τώρα ο 45ος πρόεδρος κάνει ένα άλμα στο κενό του λαϊκισμού».

Και όντως, ο λαϊκισμός και η ανησυχία για αυτόν είναι το νήμα που συνδέει το κείμενο των FT.

«Η Ιταλία ίσως να γοητεύτηκε κάποτε από τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Βρετανία ίσως να προτίμησε το Brexit. Αλλά ο κ. Τραμπ, ο μεγιστάνας των ακινήτων που έγινε σταρ της ρεάλιτι τηλεόρασης, δεν θα περνούσε ποτέ στον αμερικανικό λαό. Οι πιο γενναιόδωρες προβλέψεις, όπως αυτές του στατιστικολόγου Νέιτ Σίλβερ, του έδιναν μόλις μία στις τρεις πιθανότητες να πάρει τον Λευκό Οίκο, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές», έγραψαν στο κείμενό τους, ιδιαίτερα ανήσυχοι οι FT, για να συμπληρώσουν:

«Τότε ήρθε η νύχτα του θριάμβου του κ. Τραμπ. Ηταν μια από τις λίγες που θα ξεχάσουμε. Σχεδόν οι πάντες αποδείχτηκε ότι έκαναν λάθος· όλοι εκτός από τον άνθρωπο που ζούσε προφανώς σε έναν φανταστικό κόσμο. “Θα είναι πέντε φορές το Brexit” είχε πει ο κ. Ντραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Για μια πρώτη φορά είχε προβεί σε μια μάλλον μετριοπαθή δήλωση» ανέφεραν οι Financial Times και λίγο πιο κάτω σημείωσαν: «Οι περισσότερες ιστορικές ημερομηνίες αποτελούν στενογραφία μεγαλύτερων δυνάμεων. Η δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου το 1914 δεν ήταν η αιτία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά τον πυροδότησε. Ο κ. Τραμπ δεν ανέτρεψε την αμερικανική δημοκρατία στις 8 Νοεμβρίου 2016. Ηταν δυσλειτουργική εδώ και χρόνια. Δεν είναι σύμπτωση ότι η νίκη του κ. Τραμπ έλαβε χώρα την ίδια χρονιά με το Brexit και το «Οχι» των Ιταλών στο δημοψήφισμα καθώς και άλλες εκρήξεις λαϊκισμού στον δυτικό κόσμο. Κάθε περίπτωση μπορεί να είναι μοναδική, αλλά συνδέεται με πανίσχυρες τάσεις. Η μεγαλύτερη είναι η γενικευμένη απέχθεια από το πολιτικό σύστημα»…