Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να «βάλει νερό στο κρασί της» για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Αυτή την έκφραση, παρότι «δεν του αρέσει γιατί δεν του αρέσει το νερωμένο κρασί» μετέφρασε στα αγγλικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα για να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για έναν «έντιμο συμβιβασμό». Την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανίκα Μπράιντχαρντ έκανε λόγο για πρόοδο και δήλωσε ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για κοινωνικές παροχές βρίσκονται «υπό εξέταση»
Με άλλα λόγια, ο υπουργός έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ωστόσο προειδοποίησε ότι παραχωρήσεις πρέπει να κάνουν και οι εκπρόσωποι των Θεσμών, τονίζοντας ότι η έλλειψη ευελιξίας από την πλευρά τους θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι αναμένει ότι μία συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στη συμμετοχή της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) ως την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.
Αντιθέτως, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μπορούσε να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη και την επιστροφή της Αθήνας στις αγορές, αλλά και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την άποψη -που συνδέεται ήδη με τα δημοψηφίσματα σε Βρετανία και Ιταλία- ότι η Ευρώπη δεν κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τους πολίτες της, όπως είπε ο ίδιος.
«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της και εμπλέκεται σε «δημιουργικές διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές.
Η κυρία Μπράιντχαρντ διαβεβαίωσε ότι επικεφαλής και τα στελέχη των Θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα, με σκοπό να αρχίσουν την Τρίτη τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Οπως ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, «δεδομένης της προόδου που έχει ήδη επιτευχθεί, η Κομισιόν εκτιμά πως όλες οι πλευρές θα συμβάλουν θετικά στην γρήγορη ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών». Ωστόσο επανέλαβε για μια ακόμα φορά, ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του 2019 και 2020 δεν περιλαμβάνονται στο αντικείμενο της συμφωνίας σε επίπεδο τεχνοκρατών για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Η συμφωνία περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μόνο μέχρι το τέλος του προγράμματος (2018)» διευκρίνισε.
Ο «έντιμος συμβιβασμός»
Παρουσιάζοντας τον «έντιμο συμβιβασμό» ως στόχο της κυβέρνησης ο κ. Τσακαλώτος ενισχύει τη θέση που προέβαλε την Κυριακή το υπουργείο Οικονομικών όταν με καθυστερημένη ανακοίνωσή του διαβεβαίωσε ότι ο κ. Τσακαλώτος δεν έθεσε το σενάριο εκλογών στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αντίθετα με όσα ανέφερε ρεπορτάζ στο Βήμα της Κυριακής, το οποίο επανήλθε επιμένοντας στις πληροφορίες.
«Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», ανέφερε το υπουργείο.
«Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη», τόνιζε η ανακοίνωση.
Το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής και του Αργύρη Παπαστάθη εμφάνιζε έναν Ευκλείδη Τσακαλώτο κυριολεκτικά στη γωνία, μόνο εναντίον όλων, να δέχεται πιέσεις για νέα μέτρα. Εκείνος να απαντάει και να απειλεί με προσφυγή στις κάλπες, μια απειλή που δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους:
«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές» φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος.
Θεσμοί: «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε».