O Πάολο Τζεντιλόνι μετά την επίσκεψή του στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας από τον οποίο έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. | REUTERS/Remo Casilli
Επικαιρότητα

Πάολο Τζεντιλόνι Α’ ή απλώς «Ρέντσι Νο2»;

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας είναι ένας κεντρώος πολιτικός με ξεκίνημα στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά των 70s. Ηδη όμως κάποιοι τον περιγράφουν ως ένα αντίγραφο του προκατόχου του
Protagon Team

Δεν ήταν τελικά ο Πιερ Κάρλο Πάντοαν· αυτός θα συνεχίσει ως υπουργός Οικονομικών να συζητάει με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έκανε τρόπον τινά την έκπληξη και επέλεξε τον Πάολο Τζεντιλόνι για να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την παραίτηση του Ματέο Ρέντσι που ακολούθησε τη συντριβή του «ναι» στο δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου.

Στις 12.30 το μεσημέρι χθες Κυριακή (ώρα Ιταλίας), ο μέχρι πρότινος υπουργός Eξωτερικών της Ιταλίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο Κυρηνάλιο. Η συνομιλία του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας διήρκεσε πάνω από τρία τέταρτα. Ο γραμματέας του Προεδρικού Μεγάρου Τζαμπέτι τόνισε ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έκανε δεκτή την εντολήαυτή σχηματισμού κυβέρνησης, «με επιφύλαξη». Πρόκειται όμως για μια τυπική διατύπωση διότι ο Τζεντιλόνι, ουσιαστικά είπε ήδη το καθοριστικό «ναι».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε πως οι κύριες προτεραιότητές του θα είναι «διεθνούς, πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα», αρχίζοντας από την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση. Κάτι που ζήτησε ανοικτά και με έμφαση και ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι ξεκαθάρισε, επίσης, ότι για τη σύσταση της νέας κυβέρνησης θα κινηθεί στον πολιτικό χώρο της μέχρι τώρα πλειοψηφίας που στήριξε τον Ματέο Ρέντσι, από την στιγμή που η Λέγκα του Βορρά, το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και το μπερλουσκονικό Φόρτσα Ιτάλια αρνούνται να αναλάβουν κάθε είδος κυβερνητικού καθήκοντος.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι ο Ρέντσι «με συνέπεια, όπως είχε πει κατά την εκστρατεία του συνταγματικού δημοψηφίσματος» δεν θέλησε να ηγηθεί νέας κυβέρνησης. «Η συνέπειά του αυτή, αξίζει σεβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οπως σημείωσε η Deutsche Welle στην ανταπόκρισή της από τη Ρώμη, είναι σαφές ότι οι επαφές και οι συναντήσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού με τους επικεφαλής της μέχρι τώρα πλειοψηφίας θα είναι σύντομες. Το πολύ μέχρι την Τρίτη αναμένεται να επιλέξει τους υπουργούς και να ορκισθεί, ώστε την Πέμπτη να εκπροσωπήσει την Ιταλία στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο των Βρυξελλών.

Οι αναλυτές περιγράφουν τον Τζεντιλόνι ως έναν μετριοπαθή κεντρώο πολιτικό με αριστερό παρελθόν. Οι Financial Times σχολίασαν πως ο διορισμός του Τζεντιλόνι «θα επιτρέψει στην Ιταλία να διαχειριστεί το ζήτημα με τις τράπεζές της». Μολονότι το ζήτημα των σεισμοπαθών είναι πιο ανθρώπινο, αυτό με τις τράπεζες είναι κρίσιμο. Οι FT επισημαίνουν ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή η ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα της Monte di Paschi για παράταση στο χρονικό περιθώριο που της έχει δοθεί ώστε να εξασφαλίσει από ιδιώτες την κεφαλαιακή επάρκεια που χρειάζεται. Τώρα πιθανότατα ο Τζεντιλόνι θα πρέπει να δρομολογήσει την κρατική βοήθεια για τη διάσωση της παλαιότερης ιταλικής τράπεζας.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Γεννημένος στην Ρώμη, από αριστοκρατική οικογένεια, μετά το πτυχίο πολιτικών επιστημών, ο Tζεντιλόνι ξεκίνησε την πολιτική του δράση από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά. Ήταν η δεκαετία του ’70, με μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις. Στη συνέχεια εργάσθηκε ως δημοσιογράφος στον χώρο της οικολογίας, ενώ ανέλαβε και εκπρόσωπος του δημάρχου της Ρώμης Φραντσέσκο Ρουτέλι. Το 2001 εξελέγη βουλευτής και το 2007 συνέβαλε στην δημιουργία του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος». Ο Ρέντσι, το 2014, τον επέλεξε για την θέση του υπουργού Εξωτερικών, μετά την μετακόμιση στις Βρυξέλλες της Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ανέλαβε επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας

Η εντολή του Ιταλού προέδρου δείχνει ότι η κυβέρνηση θα στηριχθεί από το Δημοκρατικό Κόμμα, την Νέα Κεντροδεξιά και μια ομάδα πρώην βουλευτών της Forza Italia. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές αν οι τελευταίοι θα αναλάβουν και υπουργείο. Κύριο πεδίο δράσης της, η στήριξη των τραπεζών- αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena- η αλλαγή του εκλογικού νόμου με σημείο αναφοράς την απλή αναλογική και η βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

O Τζεντιλόνι θεωρείται πρόσωπο απόλυτης εμπιστοσύνης του Ρέντσι. Στην Ευρώπη αναμένεται να μην αλλάξει στρατηγική στάση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και την κριτική στην λιτότητα. Οι δε εκλογές, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον ερχόμενο Μάιο, αφού, πρώτα, η Ιταλία θα φιλοξενήσει, στη Σικελία, τη Σύνοδο του G7.

Η αντιπολίτευση, βέβαια, ήδη άσκησε δριμύτατη κριτική και σήμανε τα τύμπανα του πολέμου κατά του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Η Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα Πέντε Αστέρων ανακοίνωσαν ότι όχι μόνον θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση Τζεντιλόνι, αλλά θα οργανώσουν και μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα τις πρόωρες εκλογές. Η δε αριστερή εφημερίδα Il Manifesto έγραψε ότι η νέα κυβέρνηση «θα είναι ένα αντίγραφο εκείνης του Ματέο Ρέντσι» και περιέγραψε τον Τζεντιλόνι ως «δεύτερο Ματέο».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι έκρινε τη Δευτέρα ότι πρέπει να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο δυνατόν, παρότι ο διάδοχος του διεξάγει διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Ελπίζουμε να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Ρέντσι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ηγετικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Quotidiano.net ανήρτησε μια συνέντευξη με τον Ρέντσι, στην οποία ο απερχόμενος πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως αναμένει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και εύχεται στον Τζεντιλόνι καλή τύχη.

«Οι επόμενες εκλογές, πιθανόν τον Ιούνιο, θα διεξαχθούν με αναλογική», φέρεται να δήλωσε ο Ρέντσι. Ωστόσο εκτίμησε πως οι εκλογές ίσως είναι δύσκολο να διεξαχθούν πριν από το Σεπτέμβριο, διότι τότε τα μέλη του ιταλικού κοινοβουλίου θα δικαιούνται να λάβουν συντάξεις, κατά την ίδια πηγή.

Ερωτηθείς για τον Τζεντιλόνι ο Ρέντσι είπε ότι είναι ένα «στέλεχος με ποιότητα» και «θα τα πάει καλά», προσθέτοντας πως του εύχεται «καλή τύχη».

Ο εκπρόσωπος του Ρέντσι δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές, τόνισε πάντως ότι η συνέντευξη δημοσιεύθηκε παρά τη θέλησή του.