Ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πολυσυζητημένο Eurogroup | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Απείλησε με εκλογές τους εταίρους (και) ο Ευκλείδης Τσακαλώτος;

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής». Αλλά ήταν μια διάψευση που άργησε μια μέρα
Protagon Team

Τι είπε τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των Θεσμών στο τελευταίο Eurogroup; Είπε, με το γνωστό στιλ, του ότι «αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές», όπως τον εμφανίζει το «Βήμα της Κυριακής» που περιέγραψε ένα «πολύ κακό Eurogroup»;

Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Οι φερόμενοι διάλογοι ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ομολόγους του, οι οποίοι παρουσιάζονται στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής και αναπαράγονται στο Διαδίκτυο, ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής.

Ο χρόνος έχει σημασία. Η οργίλη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών κατά της εφημερίδας έγινε ενώ είχε περάσει ένα ολόκληρο 24ωρο που ήταν γνωστό το επίμαχο ρεπορτάζ. Διότι ως γνωστόν, τα κυριακάτικα φύλλα, στις πρώτες τους εκδόσεις, βρίσκονται στα κανάλια από το μεσημέρι του Σαββάτου και στα κεντρικά σημεία διανομής των Αθηνών από το απόγευμα Σαββάτου. Ηταν ένα 24ωρο κατά το οποίο δεν είχε υπάρξει διάψευση για τις ασφυκτικές πιέσεις προς τον έλληνα υπουργό για νέα μέτρα.

«Καμία τέτοια συζήτηση με αναφορά σε εκλογές από μέρους του υπουργού Οικονομικών δεν έγινε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Ούτε εντός, ούτε στο περιθώριο αυτού. Οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν υπηρετούνται επαρκώς με ψεύδη», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του:

Τι ανέφερε το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής και του Αργύρη Παπαστάθη;  Εμφάνιζε έναν Ευκλείδη Τσακαλώτο κυριολεκτικά στη γωνία, μόνος εναντίον όλων, να δέχεται πιέσεις για νέα μέτρα. Εκείνος να απαντάει και να απειλεί με προσφυγή στις κάλπες, μια απειλή που δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους:

«Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές» φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Θεσμοί: «Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε, τότε να πάτε».

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Αργύρη Παπαστάθη στο «Βήμα της Κυριακής»:

«“Δεν μπορούμε να πάρουμε νέα μέτρα, αν μας πιέσετε κι άλλο θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές”». Με αυτήν τη δραματική προειδοποίηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε ξεκάθαρα το δίλημμα στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. “Αν νομίζετε ότι δεν αντέχετε τότε να πάτε” (!) ήταν η αντίδραση που εισέπραξε ο έλληνας υπουργός όπως τη συνοψίζουν στο “Βήμα” πηγές πολύ κοντά στις συνομιλίες.

Ολοι εναντίον Τσακαλώτου

“Ηταν ένα πολύ κακό Eurogroup” επιβεβαιώνει ευρωπαίος αξιωματούχος. «Εκτός από την Κομισιόν, όλοι οι άλλοι ήταν εναντίον του κ. Τσακαλώτου. Καιρό είχα να δω τόσο άσχημο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, ίσως με λίγη χρυσόσκονη για το χρέος. Πέρα από τα πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ ήταν σαφέστατο ότι θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ μέσα στη συμφωνία».

Ακόμη και ο συνήθως εγκρατής επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί φέρεται να είπε συνομιλώντας με την ελληνική αποστολή: Η απόφαση ήταν βίαιη και άδικη, η χειρότερη των τελευταίων ετών!

Η ελληνική πλευρά πήρε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060 αλλά αναγκάστηκε να αποδεχθεί τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμη βάση από το 2018 και μετά. Ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε αμέσως να πάρει αποστάσεις από το κοινό ανακοινωθέν λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά. Επιπλέον, σε εσωτερικές συσκέψεις μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να διεμήνυσε προς τον Πρωθυπουργό: «Αν συμφωνηθεί πλεόνασμα πάνω από 2% του ΑΕΠ εγώ φεύγω».

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, την Πέμπτη το βράδυ ράγισε το γυαλί των σχέσεων της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη μονομερή, όπως θεωρούν οι Βρυξέλλες, πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώσει έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Κυβερνητικές πηγές απαντούν ότι το πακέτο των 700 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις (και την εξαίρεση ορισμένων νησιών από τον υψηλό ΦΠΑ) είναι σύμφωνο με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα και την αναφορά στη σελίδα 55 του Προϋπολογισμού για υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 κατά 1,03 δισ. ευρώ. Σε ταμειακή βάση, συνεχίζουν, η υπέρβαση των εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ ως το τέλος Νοεμβρίου.

“Αυτό δεν βοηθάει το κλίμα της διαπραγμάτευσης” απαντά στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Δεν είναι ότι η Κομισιόν δεν έχει καρδιά και δεν θέλει την ενίσχυση τον πλέον αδυνάμων αλλά υπάρχουν συμφωνημένες διαδικασίες” προσθέτει. Ο ίδιος εξηγεί ότι, πρώτον, το πλεόνασμα πρέπει να επαληθευτεί από την Eurostat (τον Απρίλιο του 2017), δεύτερον, η διάθεσή του πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς και, τρίτον, ότι υπάρχουν βασικές κατευθύνσεις για το πού πρέπει να πάνε τα λεφτά: α. ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, β. ληξιπρόθεσμα, γ. συντάξεις που δεν έχουν αποδοθεί»