Επικαιρότητα

Συγκίνηση για τον Πέτρο Φυσσούν

Ενας από τους πιο αγαπητούς, σημαντικούς αλλά και μυστηριώδεις ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών. Είχε ένδοξο παρελθόν και άδοξο τέλος...
Protagon Team

Ηταν, λένε, ένας άνθρωπος-μυστήριο, ακόμα και αν τον ήξερες χρόνια, δεν ανοιγόταν εύκολα. Το ασυνήθιστο για τα ελληνικά μεσογειακά δεδομένα παρουσιαστικό του, το απόμακρο και μελαγχολικό στιλ του γενικότερα, απέπνεε ούτως ή άλλως κάτι το ανοίκειο. Αν άλλοι περνούσαν και έκαναν καριέρα ως τα «παιδιά του λαού» εκείνος ήταν το ακριβώς αντίθετο, εξ ου και οι χαρακτηριστικοί ρόλοι του «Ναζί» στις ελληνικές ταινίες με θέμα τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από αυτές που τον γνώρισε και παραδόξως τον αγάπησε το ελληνικό κοινό. Ηταν μυστηριώδης τύπος και ως προς και το πού γεννήθηκε. Αλλοι λένε στη Σοβιετική Ενωση και άλλοι στο Αγρίνιο, το 1933. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα μυστήριο με την είδηση του τέλους: ο Πέτρος Φυσσούν πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 83 ετών.

Ο Πέτρος Φυσσούν νοσηλευόταν από τις 20 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία. Είχε υποστεί λοίμωξη του αναπνευστικού και σήμερα το πρωί, 5 Δεκεμβρίου 2016, υπέκυψε.

Υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Οι γονείς του υπήρξαν έλληνες μετανάστες που έφυγαν από τη Σοβιετική Ενωση τις δεκαετίες μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, γι’ αυτό και υπάρχει η σύγχυση με τον τόπο γέννησης, άλλοι λένε ότι είχε γεννηθεί στη Ρωσία και ήρθε μετά εδώ, άλλοι λένε ότι γεννήθηκε στο Αγρίνιο όπου μετανάστευσαν οι γονείς του. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954 και μέχρι το 1956 συνεργάσθηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.

Σε ηλικία 25 ετών, το 1958, έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά, στις πρώτες προσπάθειες του Φίνου να γυρίσει περιπέτεια στην Ελλάδα. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Νίκος Κούνδουρος, φρέσκος από την καλλιτεχνική επιτυχία του «Δράκου». Ηταν ένα φιλμ άγριο για τα ηθικοπλαστικά κινηματογραφικά δεδομένα της εποχής: τρεις άνδρες φυγοδικούν, σκοτώνουν κάποιον για να του πάρουν τα λεφτά και εξαναγκάζουν τη γυναίκα του να τους ακολουθήσει για να μην τους προδώσει. Ηταν ένα φιλμ επεισοδιακό: στην ταινία υπήρχε μία σκηνή όπου ένας από τους παράνομους σκοτώνεται από τους χωροφύλακες καθώς τρέχει προς το μέρος τους με σκοπό να παραδοθεί. Η λογοκρισία της εποχής έκρινε πως η σκηνή αυτή έθιγε την εικόνα της χωροφυλακής και τη συνέπειά της. Ζητήθηκε τότε από τον Κούνδουρο να την αφαιρέσει, εκείνος όμως αρνήθηκε και τελικά η ταινία μία εβδομάδα μετά την προβολή της απαγορεύθηκε… Παρ’ ολ΄αυτά αρκούσε για να καθιερωθεί ο Φυσσούν ως ένας νέος και ξεχωριστός πρωταγωνιστής του ελληνικού σινεμά.

Το ντεμπούτο του στο σινεμά. Με τον Τίτο Βανδή στην ταινία «Οι Παράνομοι» του 1958 (Αρχείο: Φίνος Φιλμ)

Συνολικά έπαιξε σε 21 ταινίες, με τελευταία «Το Πέταμα του Κύκνου» (2011) του Νίκου Τζήμα, ωστόσο ήταν το θέατρο αυτό που ανέδειξε περισσότερο το σπουδαίο ταλέντο του

Από το 1961 – 1965 υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ στη συνέχεια έπαιξε στη σκηνή του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1976-1978).

Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου. Από δράμα και κωμωδία μέχρι τραγωδία και επιθεώρηση. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική συμμετείχε στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και τότε Λένιγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων αλλά και στα Επιδαύρια.

Με τη Νέλλυ Αγγελίδου στους «Παράνομους» του Κούνδουρου (Αρχείο: Φίνος Φιλμ)

Διετέλεσε θιασάρχης και θεατρικός επιχειρηματίας καθώς και μέλος του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως Α’ ανδρικού ρόλου στα Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 1963 και 1964 καθώς και με Α΄ Βραβείο ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975.

Στην «Προδοσία» (1964) του Κώστα Μανουσάκη

Μακριά από το σανίδι και το στούντιο ήταν ένας ήσυχος άνθρωπος. Ζούσε για χρόνια στην Αθήνα και ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα. Το 2013 ο Φυσσούν είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο με δύσπνοια, όταν λίγο αφότου είχε χάσει την αδελφή του, η σπιτονοικοκυρά του έκανε έξωση. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Γηροκομείο Πειραιά. Το 2015, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, έχασε τη σύζυγο του Τέτα. Είχαν αποκτήσει μία κόρη την Αννια, η οποία πολλά χρόνια νωρίτερα είχε γίνει μοναχή, παίρνοντας το όνομα Πορφυρία…

Οι δηλώσεις των πολιτικών

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωσε για τον θάνατο του Πέτρου Φυσσούν:

«Η απώλεια του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη Πέτρου Φυσσούν προκαλεί θλίψη. Με την επιτυχημένη πορεία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, πρόσφερε πολλά στον Πολιτισμό της χώρας μας. Διακρινόταν πάντα για το ήθος και το ταλέντο του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Τη λύπη της για τον χαμό του Πέτρου Φυσσούν εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου: «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα τον χαμό του Πέτρου Φυσσούν ενός ηθοποιού που υπηρέτησε τη υποκριτική σε όλα τα είδη και σε όλες του τις εκδοχές για πολλές δεκαετίες. Ο Πέτρος Φυσσούν, ηθοποιός πολυβραβευμένος, με πολλούς ρόλους τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και με συμμετοχές σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, ανήκει σε μια εμβληματική γενιά ηθοποιών που εμπλούτισε την υποκριτική τέχνη. Το υπουργείο Πολιτισμού και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του και τους οικείους του».

Από το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε πως ο θανών υπήρξε ένας «από τους σπουδαίους της Θεατρικής Συντεχνίας. Ο Πέτρος Φυσσούν, ηθοποιός με σπουδαία προσωπικότητα δοκιμάστηκε σε όλα τα είδη του θεάτρου με μεγάλη επιτυχία. Ευαίσθητος απέναντι στις κοινωνικές διεργασίες πορεύθηκε μέσα στην κοινωνία λαμπρύνοντας το θεατρικό σανίδι, τον κινηματογράφου και την τηλεόραση με την παρουσία του».

H τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Ολγα Κεφαλογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «O Πέτρος Φυσσούν ήταν ένας μεγάλος ηθοποιός που τίμησε με το έργο του, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Η προσφορά του στον χώρο του Πολιτισμού υπήρξε σπουδαία. Στην οικογένειά του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».